Η ανακοίνωση των παρατάξεων Καραγιαννάκη και Σγουράκη για τους υδάτινους πόρους του Αποκόρωνα μετά την ανακοίνωση του δημάρχου Χαράλαμπου Κουκιανάκη

Σε ανακοίνωσή τους οι δυο παρατάξεις των κυρίων Καραγιαννάκη και Σγουράκη, επικρίνουν τη στάση του δημάρχου Αποκορώνου για την απόφαση του Δ.Σ που αφορά στους υδάτινους πόρους του Αποκόρωνα και του υπενθυμίζουν ότι βάσει νόμου είναι υποχρεωμένος να εκτελεί τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου αλλιώς πρόκειται για πειθαρχική παράβαση καθήκοντος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των δυο παρατάξεων:

Με έκπληξη διαβάσαμε σε ηλεκτρονική εφημερίδα και όχι μόνο, επιστολή σας στην οποία παροτρύνατε θεσμικά όργανα (περιφερειακό συμβούλιο και υπηρεσίες) να μην λάβουν υπ’ όψιν τους απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αποκορώνου.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να επανορθώσετε διότι το άρθρο 58 του νόμου 3852/2010 παράγραφος 1β αναφέρει ρητά για της αρμοδιότητες του δημάρχου:

«Εκτελεί τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου,…. Η μη εκτέλεση των αποφάσεων αυτών συνιστά σοβαρή πειθαρχική παράβαση καθήκοντος».

Η μη τήρηση του νόμου εκτός από την παράβαση καθήκοντος καταδεικνύει αντιδημοκρατική παιδεία και αυταρχική νοοτροπία.

Στην επιστολή σας αναφερθήκατε με απρεπείς χαρακτηρισμούς για αυτούς που υπερψήφισαν την πρόταση της αντιπολίτευσης και κολακευτικούς για αυτούς που την καταψήφισαν (Παράταξη Δημάρχου και Λαϊκή Συσπείρωση), δεν αναφερθήκατε όμως στην πρόταση της αντιπολίτευσης που έγινε απόφαση του Δ.Σ, σκόπιμα νομίζουμε.

Η πρόταση λοιπόν της αντιπολίτευσης που έγινε απόφαση του Δ.Σ. έχει ως εξής:

Γνωμοδοτούμε αρνητικά για την συγκεκριμένη περιβαλλοντική μελέτη και ζητάμε:

Α) Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για την αλλαγή των αδειών χρήσης νερού.

Β) Να δοθεί άμεσα στο Δήμο  άδεια χρήσης  για 900.000μ.κ. ετησίως ώστε το έργο με τίτλο «ΔΙΚΤΥΑ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ Ν. ΧΑΝΙΩΝ» να είναι εξασφαλισμένο.

Γ) Να ξεκινήσει άμεσα διάλογος  μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, ώστε μέσα από μια συναινετική διαδικασία με την τοπική κοινωνία να λύσομε ένα πρόβλημα πολλών χρόνων και να εξασφαλίσουμε ποιοτικό νερό (όχι υφάλμυρο)  για την ύδρευση και άρδευση του Δήμου Αποκόρωνα.

Βέβαια, στην απάντηση σας κ. Δήμαρχε όπως και στο άρθρο του ΟΑΚ, δεν γίνεται  κανένας λόγος για την «ταμπακέρα».  Το όλο θέμα κ. Δήμαρχε που ψηφήσαμε και προσπαθούμε να σας εμφυσήσουμε την προσοχή σας είναι ότι η παρούσα συμφωνία για την κατανομή του νερού μεταξύ Δήμου και ΟΑΚ δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του Δήμου σε ύδρευση και άρδευση με καλό, ποιοτικό (όχι υφάλμυρο) νερό τους καλοκαιρινούς μήνες, για τους έξης λόγους:

Το νερό των πηγών Αρμένων το καλοκαίρι έχει μειωθεί τόσο πολύ που δεν φτάνει αρκετό στο αντλιοστάσιο του ΟΑΚ  με αποτέλεσμα να στέλνει  Ζούρμπο (υφάλμυρο νερό).

Ρωτήστε τους κατοίκους της περιοχής του Βάμου αν πίνουν το νερό της βρύσης και αν όχι γιατί;  Διότι είναι υφάλμυρο.

Τα αβοκάντο της περιοχής του κάμπου του δυτικού Αποκόρωνα δεν αναπτύσσονται και στο τέλος ξεραίνονται επειδή το νερό που δίνει ο ΟΑΚ στον  ΤΟΕΒ είναι υφάλμυρο. Υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες καλλιεργητών  και γίνονται προσπάθειες για να βρεθεί η σωστή λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Θα μας πείτε ότι όλα αυτά μπορεί να τα κάνει ο ΟΑΚ. Εδώ είναι η βασική διαφωνία μας:

Ο ΟΑΚ έχει χάσει την αξιοπιστία του διότι δεν αναγνωρίζει καν ότι υπάρχει πρόβλημα. Δεν ενημερώνει τους κατοίκους για την ποιότητα του νερού και θέλει να ρίξει όλες τις ευθύνες στον ΤΟΕΒ.

Ο ΟΑΚ όλα αυτά τα χρόνια έχει στηρίξει την «πολιτική» του στη διαχείριση των νερών στο Ζούρμπο (υφάλμυρο νερό) και στην ανάμειξη του με καλό/ποιοτικό νερό. Αυτή η πολιτική είναι παρωχημένη και αναχρονιστική. Δε δεχόμαστε να ποτίζουμε και να πίνουμε νερό στον Αποκόρωνα με ανάμειξη του Ζούρμπου (υφάλμυρο νερό). Υπάρχουν άλλες λύσεις που μπορούμε ως Δήμος να τις υλοποιήσουμε.

Ο ΟΑΚ δεν συμβάλει στην συντήρηση των πηγών ή την συντήρηση των δικτύων και δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για την βέλτιστη χρήση του νερού.  Γιατί λοιπόν θα έπρεπε να έχει αυτός τις άδειες;.

Κύριε Δήμαρχε έχετε συμφωνήσει για άδεια χρήσης νερού από τις πηγές Αρμένων: α) στο Δήμο 960.000 κ.μ./χρόνο  και  β) στον ΟΑΚ 3.400.000 κ.μ./χρόνο, που αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αναγκάζεται ο δήμος να αγοράζει νερό ύδρευσης από τον ΟΑΚ (400.000 κ.μ./χρόνο)   με ληστρικές συμβάσεις (δύο διαφορετικές τιμές  από την ίδια υδροληψία με υφάλμυρο νερό).

Πιστεύαμε και πιστεύομε ότι οι άδειες χρήσεις των συνολικών εκροών των πηγών πρέπει να δοθούν στο Δήμο  (ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία τους όρους χρήσης ) και αυτός με την σειρά του, αφού καλύψει τις ανάγκες του και εξασφαλίσει την οικολογική παροχή, που σήμερα είναι ανύπαρκτη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, να παραχωρήσει ποσότητες νερού σε τρίτους. Αυτές οι άδειες κατόπιν, θα μπορέσουν να περάσουν στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) του Δήμου Αποκορώνου, που ομόφωνα το Δημοτικό συμβούλιο έχει αποφασίσει για την ίδρυσή της.

Πιστεύομε ότι η πρότασή μας αυτή είναι η μοναδική που μπορεί να εξασφαλίσει, τα συμφέροντα του Δήμου και κατάλληλο νερό για τους συνδημότες μας.  Συγχρόνως θα καταργήσει τις τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν στις πηγές και στους ποταμούς. Δεν καταλαβαίνομε την εμμονή σας, κύριε Δήμαρχε, να θέλετε να νομιμοποιήσετε το απαράδεκτο σημερινό καθεστώς που επικρατεί στις πηγές Αρμένων. Είστε με τα συμφέροντα των  δημοτών ή με τον ΟΑΚ;

Σε ότι αφορά την απένταξη του έργου «ΔΙΚΤΥΑ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΠΟΚΌΡΩΝΑ Ν. ΧΑΝΙΩΝ» προτείναμε για να μην κινδυνέψει το έργο, να ζητήσομε ομόφωνα (και με την σύμφωνη γνώμη του συλλόγου των Αρμενιανών) από την περιφέρεια, άδεια χρήσης νερού 900.000 κ.μ/χρόνο, αφού τα αφαιρέσει από τα  3.400.000 κ.μ./χρόνο του ΟΑΚ. Μέχρι σήμερα σε καμία άδεια χρήσης νερού που έχει εκδοθεί, δεν αναφέρονται τα  900.000 κ.μ/χρόνο που απαιτεί το έργο. Για τυχόν απένταξη του, η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά εσάς, που δεν φροντίσατε να έχει άδεια χρήσης ο Δήμος. Η σημερινή απόφαση του Δ.Σ δίνει λύση, αρκεί να την υλοποιήσετε.

Κύριε δήμαρχε  γενικά στις πηγές, ποταμούς και λίμνες του Δήμου του Αποκόρωνα επικρατεί μια απαράδεκτη κατάσταση. Παραβιάζεται κάθε καλοκαίρι η οικολογική παροχή, οι πηγές και ποταμοί δεν καθαρίζονται . Η ποιότητα του νερού ύδρευσης σε πολλές περιοχές του Δήμου είναι προβληματική και  υδρεύονται με ακατάλληλα δίκτυα ύδρευσης. Καμιά Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) όσο τέλεια και να είναι, δεν πρόκειται να λύσει αυτά τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους συνδημότες μας. Λύση μπορεί να δώσει μόνο ο διάλογος μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και της κοινωνίας. Για το λόγο αυτό σταματήστε τους ανόητους και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς και αρχίστε να υλοποιείτε, σε συνεργασία με την αντιπολίτευση, την απόφαση του Δ.Σ. , που εγγυάται κατάλληλο νερό (όχι υφάλμυρο) για ύδρευση και άρδευση και σίγουρη εκτέλεση του έργου «ΔΙΚΤΥΑ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΠΟΚΌΡΩΝΑ Ν. ΧΑΝΙΩΝ». 

Για τις παρατάξεις

Αποκόρωνας η Γη μας – Καραγιαννάκης Παντελής

Αποκόρωνας ενότητα ελπίδα και προοπτική – Σγουράκης Σταμάτης”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook