Ο καιρός επιδεινώνεται από το απόγευμα της Κυριακής στην Κρήτη και την ένταση των καιρικών φαινομένων να κορυφώνεται την ημέρα των Θεοφανείων

Χιόνια σε χαμηλό υψόμετρο, έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι με πιθανότητα απαγορευτικού το βράδυ της Δευτέρας, αναμένονται την ημέρα των Θεοφανείων. 

Μετά την κακοκαιρία των τελευταίων 24ωρων, ο καιρός στην Κρήτη κάνει ένα μικρό διάλειμμα το Σάββατο μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, όταν θα αρχίσει και η επιδείνωση του καιρού με την ένταση των καιρικών φαινομένων να κορυφώνεται τη Δευτέρα, την ημέρα δηλαδή των Θεοφανείων.

Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας στο Flashnews.gr τα μέχρι στιγμής προγνωστικά μετεωρολογικά μοντέλα δίνουν την ακόλουθη εικόνα για τον καιρό το επόμενο τριήμερο, συμπεριλαμβανομένης της ημέρας των Θεοφανείων

Σάββατο

Αναμένονται πολύ καλές καιρικές συνθήκες σε όλη την Κρήτη. Θα υπάρξουν λίγες νεφώσεις και οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4-5 μποφόρ στα δυτικά της Κρήτης και πιο εξασθενημένοι στα ανατολικά του νησιού. Η θερμοκρασία ενώ τη νύχτα και το πρωί θα είναι σε χαμηλά επίπεδα, κάτω από τους 5 βαθμούς κελσίου στα ορεινά και 6-8 στις παράκτιες και πεδινές ζώνες, οι μέγιστες τιμές θα είναι σε αρκετά υψηλά επίπεδα κοντά στους 14 – 15 βαθμούς, λόγω της αποχώρησης της ψυχρότερης αέριας μάζας στην ανώτερη ατμόσφαιρα που έχει σαν αποτέλεσμα να αποκαθίσταται μια αρκετά θερμότερη.

Κυριακή

Πολύ καλές καιρικές συνθήκες με λίγες νεφώσεις. Θα επικρατήσουν λίγο πιο ενισχυμένοι δυτικοί άνεμοι, 4-5 μποφόρ τοπικά στα δυτικά και στο βόρειο και στο νότιο κρητικό πέλαγος τοπικά έως και 6 μποφόρ χωρίς ωστόσο να δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα. Η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 15 βαθμούς κελσίου.

Την Κυριακή το απόγευμα εξαιτίας μιας πολύ ψυχρής αέριας μάζας που κινείται από τα βόρεια κατερχόμενη προς το Αιγαίο, θα αλλάξει ξανά το σκηνικό του καιρού, αρχικά από τα δυτικά. Ο καιρός θα έχει αλλάξει νωρίτερα στην ηπειρωτική χώρα με εμφάνιση χιονοπτώσεων. Στην Κρήτη από την Κυριακή το απόγευμα ξεκινούν οι βροχές από τα Χανιά και μέχρι το βράδυ της Κυριακής θα έχουν επεκταθεί ανατολικότερα. 

Δευτέρα Θεοφάνεια

Τα φαινόμενα θα ενταθούν την ημέρα των Θεοφανείων, όταν δηλαδή θα έχει φτάσει η ψυχρή αέρια μάζα πάνω από το νησί και θα έχει αποκαταστήσει το βόρειο ρεύμα. Περιμένουμε από το ξημέρωμα της ημέρας βροχές με κατά τόπους έντονο χαρακτήρα, τοπικές καταιγίδες για τα βόρεια, χρειάζεται προσοχή σε όσους τύχουν να βρίσκονται στα οδικά δίκτυα πάνω στην ένταση των βροχοπτώσεων. Στις νότιες περιοχές θα δούμε πολύ ισχυρούς ανέμους και τα βροχομετρικά θα κάνουν την εμφάνισή τους πιο ήπια.

Στα ορεινά θα ξεκινήσουν χιονοπτώσεις και αυτή τη φορά κατά τη διάρκεια της ημέρας θα κατέλθουν σε χαμηλότερα υψόμετρα. Τα φαινόμενα θα διατηρηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι πολύ ισχυροί άνεμοι θα προκαλέσουν πολύ υψηλό κυματισμό στις βόρειες παράκτιες ζώνες, ενώ πολύ ενισχυμένη ένταση των ανέμων θα έχουμε και σε νότιες περιοχές της Κρήτης και ιδιαίτερα των Χανίων και του Ρεθύμνου. Το βράδυ της Δευτέρας εγκυμονεί κίνδυνος απαγόρευσης απόπλου λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων και του υψηλού κυματισμού. 

Η θερμοκρασία υποχωρεί με την ελάχιστη να φτάνει στα ορεινά κοντά τους 0 βαθμούς κελσίου και στις υπόλοιπες περιοχές τους 5-7 βαθμούς και τη μέγιστη να φτάνει τους 8-10 βαθμούς. 

Τα φαινόμενα θα αρχίσουν να γίνονται πιο ήπια με βελτίωση του καιρού από το βράδυ της Τρίτης προς ξημέρωμα Τετάρτης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook