Παραστρατιωτικές δυνάμεις κατηγορούν τον Χάφταρ για την αεροπορική επιδρομή

Σε τουλάχιστον τριάντα νεκρούς και άλλους 33 τραυματίες αυξήθηκε ο απολογισμός των θυμάτων του αεροπορικού βομβαρδισμού το Σάββατο εναντίον στρατιωτικής σχολής σε προάστιο της Τρίπολης, δήλωσε χθες Κυριακή εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

Η στρατιωτική σχολή βρίσκεται στην Αλ Χάντμπα αλ Χάντρα, προάστιο της λιβυκής πρωτεύουσας, που ελέγχεται από δυνάμεις πιστές στην ΚΕΕ.

Τα νότια προάστια της Τρίπολης έχουν μετατραπεί σε θέατρο σφοδρών μαχών από την 4η Απριλίου, όταν ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης και επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), διέταξε τις δυνάμεις του να αρχίσουν επιχείρηση ευρείας κλίμακας για να κυριεύσουν την πρωτεύουσα της χώρας και έδρα της ΚΕΕ που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

«Η αεροπορική επιδρομή εναντίον της στρατιωτικής σχολής της Τρίπολης στοίχισε τη ζωή σε 30 σπουδαστές και τραυμάτισε άλλους 33», δήλωσε ο Αμίν αλ Χασέμι, που είχε δώσει αρχικά έναν απολογισμό ο οποίος έκανε λόγο για 28 νεκρούς.

Βίντεο από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης το οποίο μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζει τους σπουδαστές παρατεταγμένους στο προαύλιο της σχολής όταν γίνεται το πλήγμα.

Παραστρατιωτικές δυνάμεις που ορκίζονται πίστη στην ΚΕΕ κατηγόρησαν μέσω Facebook τις δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ για την αεροπορική επιδρομή, ενώ μεταφόρτωσαν φωτογραφίες θυμάτων.

Από τη δική του πλευρά, ο εκπρόσωπος του ΛΕΣ, ο Άχμαντ αλ Μισμάρι, διέψευσε «κατηγορηματικά» ότι η σχολή επλήγη από αεροσκάφος ή στοιχείο του πυροβολικού των στρατευμάτων του Χάφταρ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, ο Μισμάρι είπε πως η Αλ Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος ή οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ευθύνονται για αυτή την «τρομοκρατική ενέργεια». Υποστήριξε πως η έκρηξη ενδέχεται να οφειλόταν σε βόμβα, όχι σε πύραυλο ή οβίδα.

Ο ίδιος καταφέρθηκε εναντίον της ΚΕΕ διότι όπως είπε προσπαθεί να εκμεταλλευθεί αυτή την επίθεση για να στρέψει την κοινή γνώμη στην Τρίπολη εναντίον του ΛΕΣ.

Η αποστολή υποστήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη (MANUL) καταδίκασε «με τον πλέον σθεναρό τρόπο» το πλήγμα εναντίον της στρατιωτικής σχολής, σημειώνοντας πως «η επιδεινούμενη κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων (…) υπονομεύει τις πιθανότητες επιστροφής στην πολιτική διαδικασία», με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή. «Αργά ή γρήγορα», οι υπαίτιοι θα λογοδοτήσουν, πρόσθεσε η αποστολή του ΟΗΕ.

Από την έναρξη της εφόδου του ΛΕΣ στην Τρίπολη έχουν σκοτωθεί πάνω από 280 άμαχοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Έχουν επίσης σκοτωθεί πάνω από 2.000 αντιμαχόμενοι, ενώ τουλάχιστον 146.000 Λίβυοι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη σπαράσσεται από αδελφοκτόνες συγκρούσεις. Το τελευταίο διάστημα, έχει μετατραπεί στο αντικείμενο έντονων ανταγωνισμών περιφερειακών δυνάμεων για επιρροή.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk ότι κάποιες δυνάμεις του τουρκικού στρατού έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσονται «σταδιακά» στη Λιβύη.

Το πόσοι τούρκοι στρατιωτικοί θα αναπτυχθούν στη Λιβύη είναι ακόμα ασαφές.

Ο Ερντογάν, που εξασφάλισε την έγκριση του τουρκικού κοινοβουλίου για την αποστολή των στρατευμάτων, έκανε λόγο για «διάφορες ομάδες» που εν πρώτοις θα αναλάβουν συντονιστικό ρόλο. Πρόσθεσε ότι ανώτεροι αξιωματικοί, ανάμεσά τους κι ένας στρατηγός, είναι ανάμεσα σε αυτούς που ήδη εστάλησαν στη λιβυκή επικράτεια για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις της ΚΕΕ, με την οποία η Άγκυρα υπέγραψε δύο πολύ αμφιλεγόμενες συμφωνίες.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι σκοπεύει να συζητήσει σήμερα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ για τη Λιβύη, αλλά και για την κατάσταση στο Ιράν και το Ιράκ, όπου η ένταση ανεβαίνει μετά την εξόντωση του Ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ σε αεροπορικό βομβαρδισμό στη Βαγδάτη.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook