Ότι και να γίνει πρέπει να γίνει το ταχύτερο γιατί η φύση δεν περιμένει αποφάσεις συμβουλίων, διαβουλεύσεων, εγκρίσεων και πάσης φύσεως διαδικασιών.

Οι Ενετοί ονόμασαν την ανατολική πύλη των Χανιώτικων τειχών και τον εκεί επιπρομαχώνα, (Porta) Sabbionara (πύλη της άμμου).

Στην συνέχεια οι Οθωμανοί την αποκάλεσαν  ως  Kum Kapisi  (πόρτα της άμμου).

Και ήταν λογική αυτή η ονομασία, καθώς ανατολικά των τειχών υπήρχε μια μεγάλη αμμουδιά που εκτεινόταν όχι μόνο παραλιακά αλλά και προς τα ενδότερα.

Μια αμμουδιά στην οποία κατοικούσαν σε καλύβες και σε άθλιες συνθήκες οι Χαλικούτες, οι σκλάβοι των Οθωμανών από την Αφρική.

Στις αρχές του 20ου αιώνα και καθώς η ελεύθερη πλέον πόλη αναπτυσσόταν εκτός των τειχών, άρχισαν να «φυτρώνουν» κατοικίες στην αμμουδερή περιοχή, οι οποίες εξαπλώνοντο διαρκώς αν και μέχρι και στην δεκαετία του ’80 διατηρείτο μεγάλο τμήμα της παραλίας.

Τότε, στα τέλη του 1980 έρχεται η μεγάλη παρέμβαση του Δήμου Χανίων που δημιουργεί τον σημερινό παραλιακό «δρόμο» με μπαζώματα και υπερύψωση, αφήνοντας μικρό τμήμα της παραλίας για τους λουόμενους, ενώ το παραλιακό μέτωπο “γεμίζει” επιχειρήσεις εστίασης.

Έκτοτε η συντήρηση του έργου στην ακτή Μιαούλη, ήταν από μηδαμινή έως ανύπαρκτη.

Όμως αδιαφορώντας για τα ανθρώπινα έργα ή την ανθρώπινη αμέλεια, η θάλασσα συνέχισε και συνεχίζει αυτό που κάνει επι χιλιετίες. 

Λογικό και επόμενο λοιπόν να «διεκδικεί» τον δικό της χώρο στην παραλία του Κουμ Καπί “σκάβοντας” και “τρώγοντας” τον μπαζωμένο παραλιακό δρόμο.

Μόλις πέρυσι η τότε δημοτική αρχή παρουσίασε σειρά παρεμβάσεων για προσάμμωση σε τμήμα της παραλίας και προώθηση μελέτης για ανάπλασή της.

Επίσης το 2019, λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων είχε επαναφέρει την πρόταση για δημιουργία μαρίνας στο Κουμ Καπί, έργο το οποίο θα προστάτευε παράλληλα την περιοχή.

Ότι και να γίνει πρέπει να γίνει το ταχύτερο γιατί η φύση δεν περιμένει αποφάσεις συμβουλίων, διαβουλεύσεων, εγκρίσεων και πάσης φύσεως διαδικασιών.

Η θάλασσα ζητά τον χώρο της και εάν δεν γίνει κάτι τότε είναι βέβαιο πως θα τον αποκτήσει.

(Παλαιές φωτο απο την ομάδα στο facebook Χανιά Παλιές Φωτογραφίες – Hania Old Photos)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook