Γιατί το φράγμα του Βαλσαμιώτη στα Χανιά παρουσίασε πληρότητα μόλις 29% πληρότητα όταν τα υπόλοιπα φράγματα της Κρήτης ξεπέρασαν το 80% και έφτασαν και στο 100%

Τα μεγάλα ποσοστά βροχόπτωσης του τελευταίου χρονικού διαστήματος αποτυπώνονται στις ποσότητες και τα αποθέματα νερού που συγκεντρώθηκαν στα φράγματα του Ρεθύμνου, του Ηρακλείου και του Λασιθίου αλλά δυστυχώς, όχι των Χανίων.

Η πληρότητα νερού στον ταμιευτήρα του Αποσελέμη που τροφοδοτεί την ανατολική Κρήτη και της λιμνοδεξαμενής Αγίου Γεωργίου στο Οροπέδριο Λασιθίου ξεπέρασαν σε πληρότητα το 80%, ενώ το φράγμα Ποταμών στο Ρέθυμνο έφτασε σε πληρότητα το 100!

Φτωχός συγγενής μοιάζουν τα Χανιά καθώς το φράγμα του Βαλσαμιώτη έφτασε σε πληρότητα μόλις το 29% όχι λόγω έλλειψης νερού και βροχοπτώσεων αλλά λόγω διακοπής της τροφοδοσίας εισροών η οποία γίνεται αναγκαστικά λόγω των γνωστών τεχνικών προβλημάτων που έχει παρουσιάσει το έργο του Βαλσαμιώτη.

Όπως ανέφερε στο Flashnews.gr, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΚ, Φώτης Καζάσης: «Σε ό,τι αφορά στο φράγμα του Βαλσαμιώτη η περιορισμένη ποσότητα νερού στο φράγμα, δεν έχει να κάνει με την έλλειψη νερού στην περιοχή, αλλά μας επιβάλλεται από αποφάσεις του Υπουργείου και του Διοικητικού Εφετείου Χανίων να υπάρχει περιορισμός στην παροχή του νερού σε ποσότητες που θα φτάνουν περίπου στο 1/5 της δυναμικότητάς του φράγματος, λόγω των τεχνικών προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί στο φράγμα» δήλωσε ο κ. Καζάσης.

Θυμίζουμε ότι βάσει του περιορισμού που έχει αποφασιστεί, η ποσότητα νερού που μπορεί να εισρεύσει στο φράγμα Βαλσαμιώτη δεν πρέπει να ξεπερνά περίπου το 1,5 εκατ. κυβικά, παρόλο που η χωρητικότητά του ξεπερνά τα 5 εκατ. κυβικά. Λόγω των τεχνικών προβλημάτων που προέκυψαν μια μεγαλύτερη ποσότητα θα είχε επιπτώσεις στην ασφάλεια και τη λειτουργία του φράγματος.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει προς το παρόν εξέλιξη στην υπόθεση του προβληματικού έργου του φράγματος Βαλσαμιώτη η οποία βρίσκεται στα χέρια του υπουργείου. Ως γνωστόν αποτελεί ένα έργο που κόστισε υπέρογκο ποσό, υπερέβη κατά 28 εκατ. τον αρχικό προυπολογισμό και παρόλα αυτά κατασκευαστικά δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω κακοτεχνιών που είχαν ως αποτέλεσμα τη διαρροή πολλών κυβικών νερού.

Τα στοιχεία για τις πληρότητες των φραγμάτων

Αναλυτικά από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με την αρμόδια Διεύθυνση Διαχείρισης Συγκοινωνιακών  & Υδραυλικών Έργων βάσει των μετρήσεων τα δεδομένα των ταμιευτήρων για τους οποίους ο Οργανισμός έχει την αρμοδιότητα, σήμερα Τετάρτη 8  Ιανουαρίου 2020 παρουσιάζουν  την ακόλουθη εικόνα. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook