Tα 40 Χρόνια από την ίδρυση της γιόρτασε με την έναρξη του 2020 η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας με τον ποιο εορταστικό τρόπο.
 
Πάνω από 500 Κρητικοί και φίλοι των Κρητών από όλα τα μήκη και πλάτη της Ωκεανίας παραβρέθηκαν στην όμορφη και φιλόξενη πόλη της Αδελαίδας στην Νότια Αυστραλία πραγματοποιώντας το 40ο Συνέδριο των Κρητών από τις 2 Ιανουαρίου έως και τις 6 Ιανουαρίου φιλοξενούμενοι του Συνδέσμου Κρητών Νότιας Αυστραλίας. 
 
Τα μέλη σωματεία  της  Ομοσπονδίας και συγκεκριμένα η Κρητική Αδελφότητα Σύδνεϋ & Ν.Ν.Ο, η Κρητική Αδελφότητα Καμπέρας & Περιχώρων, η Κρητική Αδελφότητα Μελβουρνης, η Κρητική Αδελφότητα Δυτικής Αυστραλίας, η Κρητική Αδελφότητα Κουισλανδης, η Κρητική Αδελφότητα Τασμανίας, ο Σύνδεσμος Κρητών Νότιας Αυστραλίας και η Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης συγκεντρώθηκαν και  συνεόρτασαν για πέντε μέρες. Το Συνέδριο  αυτό ηταν Ιστορικό  διότι ειχαν  περάσει 12 χρόνια από την τελευταία φορά που έγινε στην Αδελαίδα το 2008.
 
Σε μια  καθαρή  πανηγυρική  ατμόσφαιρα  οι  Κρήτες  της Ωκεανίας έφεραν   στις μνήμες τους πολλές όμορφες αναμνήσεις  από τις  μέρες  εκείνες, οι  Σύνεδροι  οι  οποίοι  πολλοί  από  αυτούς  έζησαν  τις  χαρούμενες  αυτές στιγμές   σίγουρα είχαν πολλά  να  πουν.
 
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου άρχισε με βραδιά Νεολαίας και συνέχισε με την 21η Γενική Συνέλευση της Κρητικής Νεολαίας Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας στο Κρητικό Σπίτι της Αδελαίδας όπου πάνω από 200 νέοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες, να παρουσιάσουν της δραστηριότητες  τους, να προβάλουν τον πολιτισμό της Κρήτης και όχι μόνο. Ο απερχόμενος Πρόεδρος κ. Λευτέρης Σαβιολάκης παρουσίασε τις δράσεις του και τα πεπραγμένα της θητείας του πριν παραδώσει την σκυτάλη στην νέα Πρόεδρος της Κρητικής Νεολαίας Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας δ. Πολύμνια Νικολακάκη.
 
Το ίδιο βράδυ έγινε και η έναρξη του Συνεδρίου με επίσημη δεξίωση του Συνδέσμου Κρητών Νότιας Αυστραλίας εν παρουσία των διπλωματικών, προξενικών και πολιτικών μας  αρχών, η οποία αρχικά ήταν να γίνει στο Κρητικό Σπίτι, αλλά λόγο της μεγάλης προσέλευσης Συνέδρων μεταφέρθηκε στο μεγαλύτερο Χιώτικο σπίτι.
 
Οι αντιπρόσωποί των Κρητικών Σωματείων της Ωκεάνιας είχαν μια αρκετά γεμάτη ημερήσια διάταξη με σοβαρά θέματα προς συζήτηση μεταξύ αυτών και προγράμματα φιλοξενίας νέων στην Ελλάδα, οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 80 Χρόνια από την Μάχη της Κρήτης, συμμετοχή στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, προώθηση των νέων στα διοικητικά Συμβούλια, το μελών των μικρότερων Σωματείων και πολλά άλλα, ενώ η απερχόμενος Πρόεδρος κα. Μαρία Λαγουδάκη παρουσίασε τα πεπραγμένα του Διοικητικού Συμβουλίου για το τελευταίο  έτος μιας και τελείωσε η θητεία της. Τα μέλη Σωματεία της Ομοσπονδίας ομόφωνα εξέλεξαν για νέο Πρόεδρο για την θητεία 2020 – 2023 τον κ. Αντώνη Τσουρδαλάκη.  
 
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας απαρτίζουν οι ακόλουθοι :  Ηρακλής Κασελάκης, Α’ Αντιπρόεδρος ( Βρισβάνη ), Μαρία Λαγουδάκη, Β’ Αντιπρόεδρος ( Σύδνεϋ ), Μανώλης Βανταράκης, Γενικός Γραμματέας ( Μελβούρνη ), Μαρία Ρισσάκη, Ταμίας ( Μελβούρνη ), Άννα Ψαράκη ( Μελβούρνη ), Μιλτιάδης Σταματάκος, Δημοσίων Σχέσεων ( Μελβούρνη ) , Γιώργος Καθεκλάκης ( Καμπέρα ), Παντελής Φριδάκης ( Αδελαίδα ), Βίκη Καλογεροπούλου ( Τασμάνια ), Μανώλης Γερογιαννάκης ( Πέρθ ), Σταμάτης Νικητόπουλος ( Νέα Ζηλανδία ).
 
Το καλλιτεχνικό κομμάτι του Συνεδρίου κάλυψαν ο μεγάλος Λαγουτιέρης και τραγουδιστής από το Ηράκλειο της Κρήτης κ. Δημήτρης Αποστολάκης τον οποίο συνόδεψαν ο Γιάννης Πολλάκης στην Λύρα και το Τραγούδι και ο Patrick Montgommery επίσης στο Λαγούτο και στην κιθάρα. 
 
Αξίζει να αναφέρουμε ότι πάνω από 150 Κρητικόπουλα γέμισαν την χορεύτρα της αίθουσας με γνήσιους Κρητικούς Χορούς κρατώντας τον παλμό της βραδιάς ζωντανό πάνω από 2 ώρες με χορευτικές παραστάσεις από την Μελβούρνη, το Σύδνεϋ, την Βρισβάνη, την Τασμάνια και την Αδελαίδα. 
Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. ΜΑΚΑΡΙΟΣ, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος ΠΑΥΛΟΣ, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος ΣΙΛΟΥΑΝ, ο Αρχιδιάκων Αθυναγόρας,  και άλλοι Ιερείς, Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αδελαίδα κ. Γιώργος Ψιάχας μετά της συζύγου και πολλοί άλλοι.
 
Κατά την διάρκεια του επίσημου δείπνου στην Χοροεσπερίδα του Συνεδρίου ο οικοδεσπότης Πρόεδρος της Αδελαίδας  κ. Παντελής Φριδάκης καλωσόρισε τον κόσμο και εξέφρασε την χαρά του που δίδετε η ευκαιρία στον Κρητικό Σύλλογο της Νότιας Αυστραλίας  να φιλοξενήσει το 40ο Συνέδριο με την παρουσία πάνω από 500 ατόμων. Στην συνέχεια ο κ. Παντελής Φριδάκης παρέδωσε τιμητικές πλακέτες στην κα. Μαρία Λαγουδακη και στον κ. Αντώνη Τσουρδαλάκη για όλη την βοήθεια τους στην προετοιμασία του Συνεδριου  κατά την διάρκεια του 2019. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ζήτησε από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο όπως Κόψη την Βασιλόπιτα για να βρεθεί ο τυχερός  με τα φλουρί. 
 
Η απερχόμενη Πρόεδρος κα. Μαρία Λαγουδακη φανερά συγκινημένη ευχαρίστησε όλα τα μέλη του Συμβουλίου  της για όλες τις υπηρεσίες που προσέφεραν κατά την τριετή θητεία της εξηγώντας ότι η Ομοσπονδία έχει γίνει ένα κομμάτι της καρδίας της και της ψυχής της. 
 
Στην συνέχεια  συνεχάρη και παρουσίασε τον νέο Πρόεδρο  της Ομοσπονδίας κ. Αντώνη Τσουρδαλάκη.
ο οποίος με την σειρά  του εξέφρασε την χαρά του που του δίδετε η ευκαιρία να προεδρεύσει ένα οργανισμό τον οποίο έβαλαν τα θεμέλια  οι πρόγονοι μας πριν από 40 χρόνια. Αναφέρθηκε στο άξιο έργο που έχουν κάνει όλοι οι Προέδροι και όλα τα Συμβούλια από την ημέρα της ίδρυσης της Ομοσπονδίας.  Συνεχάρη τον Σύλλογο της Αδελαίδας για την φιλοξενία του Συνεδριου, ενώ παρέδωσε στον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο μια εικόνα των Αγίων Τεσσάρων Νέο Μαρτύρων εκ Μελάμπων Κρήτης ως δώρο αφού τα κρητικά Σωματεία της Αυστραλίας ομόφωνα τον ανακήρυξαν επίτιμο Μέλος. Επίσης ο κ. Αντώνης Τσουρδαλακης παρουσίασε στα  Μέλη και την νέα Πρόεδρος  της  Νεολαίας  κα. Πολύμνια Νικολακάκη η οποία  ντυμένη με την ενδυμασία  της αναφέρθηκε στον νέο τις ρόλο.
 
Την επόμενη μέρα όλοι οι σύνεδροι εκκλησιάστηκαν στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου και όλου του Ιερού Κλήρου της περιοχής. Κατά την διάρκεια της ημέρας ανακοινώθηκε από την Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας μια δωρεά  των $ 5000  δολαρίων  προς τον έρανο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής  για της πυρκαγιές της Αυστραλίας.  
 
 
Εκτός  της  καθιερωμένες  γενικές συνελεύσεις, της συνεδριάσεις, το  πρόγραμμα  είχε αρκετές   ψυχαγωγικές  εκδηλώσεις, διαγωνισμούς  σπορ, και  επισκέψεις  σε  αξιοθέατα  της  περιφέρειας. Όλοι οι Κρήτες έδωσαν ραντεβού για τον Ιανουάριο του 2021 στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας στην Καμπέρα για το επόμενο Συνέδριο.
 
Όποιος  θελήσει  να  επικοινωνήσει με τον νέο Πρόεδρο κ. Αντώνη Τσουρδαλάκη στο 0419856736 η στο εμαιλ tony@tsourdalakis.com 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook