Ερώτηση Βουλευτών του ΚΚΕ με θέμα «σοβαρές ελλείψεις αντισεισμικής θωράκισης και τα προβλήματα σχολικής στέγης στα σχολεία του Ν. Χανίων»

Οι Βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου, στην Ερώτησή τους προς τον Υπουργό Παιδείας, καταγράφουν λίστα με προβλήματα σε σχολικά κτίρια σε ολόκληρο το Νομό εστιάζοντας στο θέμα της αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων.
Αναλυτικά αναφέρουν τα εξής:

Μετά τον σεισμό των 6,1 ρίχτερ τον Νοέμβρη του 2019, ήρθε ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της αντισεισμικής προστασίας των δημοσίων κτιρίων και ιδιαίτερα των σχολείων και γενικότερα η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε πολλά σχολεία του Νομού Χανίων, ως αποτέλεσμα της πολιτικής διαχρονικά των κυβερνήσεων, που οδηγεί τη δημόσια παιδεία σε συνεχή υποβάθμιση και δεν εξασφαλίζει ούτε τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για τη λειτουργία της. Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε με τρανταχτό τρόπο αυτό που για χρόνια φώναζαν και διεκδικούσαν οι μαθητές, οι καθηγητές και οι γονείς της Κισσάμου- Βάμου και άλλων περιοχών του Νομού ότι, δηλαδή, χρειάζεται άμεσα έλεγχος στατικής επάρκειας για τα σχολικά κτίρια και συντήρησή τους. 

Συγκεκριμένα, το σχολικό συγκρότημα του Λυκείου και ΕΠΑΛ Κισσάμου κρίθηκε ακατάλληλο, με συνέπεια τα σχολεία να διακόψουν την λειτουργία τους, να αποφασιστεί η κατεδάφισή τους και η ανέγερση νέων. Έως τότε και μέχρι την τοποθέτηση κοντέινερ για τη στέγασή τους τα μαθήματα πραγματοποιούνται απόγευμα σε άλλες σχολικές μονάδες, με όποιες επιπτώσεις έχει αυτό στη ζωή των μαθητών και των οικογενειών τους. Αν και εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία οι μαθητές των σχολείων της Κισσάμου με δυναμικές κινητοποιήσεις είχαν επισημάνει το πρόβλημα, απαιτούσαν με τους αγώνες τους να συντηρηθεί το κτήριο, να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αντισεισμικής προστασίας, το μόνο που άκουγαν από τους αρμόδιους φορείς ήταν υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις ότι το κτήριο είναι ασφαλές. 
Τα σχολεία της Κισσάμου δεν είναι η εξαίρεση, είναι ο κανόνας. Είναι κοινά διαπιστωμένο ότι τα σχολικά κτήρια στον Νομό Χανίων δεν πληρούν τους σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς, άλλωστε εδώ και 20 χρόνια σε κανένα σχολικό κτίριο δεν έχει γίνει αντισεισμική μελέτη και ενισχύσεις, σύμφωνα με τον υπάρχοντα αντισεισμικό κανονισμό και Κανονισμό Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ), ενώ έχει χρόνια να πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένη συντήρηση των σχολικών κτιρίων στον Νομό, πέρα από κάποιες εμβαλωματικές- πρόχειρες λύσεις. 

Ενδεικτικά μόνο αναφέρονται: 

• Τα σχολικά συγκροτήματα Γυμνάσιου και Λυκείου Βάμου του Δήμου Αποκορώνου, που το κτήριο που στεγάζονται αντιμετωπίζει προβλήματα στατικότητας, ενώ υπάρχουν τμήματα που «περιοδεύουν» από τάξη σε τάξη προκειμένου να κάνουν μάθημα. Την ίδια στιγμή οι μαθητές είναι αναγκασμένοι να κάνουν μάθημα σε isobox και προκατασκευασμένες αίθουσες που έχουν τοποθετηθεί εδώ και πολλά χρόνια – κάποιες ακόμα και πάνω από δεκαετία – ενώ δύο από αυτές έχουν κριθεί ακατάλληλες πλέον προς χρήση. 
• Στο 1ο (12θέσιο) και 2ο (10θέσιο) δημοτικά σχολεία Νέας Κυδωνίας, συστεγαζόμενα σχολεία του Δήμου Χανίων με 22 τμήματα, στα οποία  φοιτούν συνολικά περίπου 500 μαθητές και η δυναμικότητά τους κατά μέσο όρο είναι 23-25 μαθητές ανά τμήμα, εδώ και τουλάχιστον επτά χρόνια έχουν τοποθετηθεί στο χώρο έξι  κοντέινερς. Σύμφωνα με καταγγελίες γονιών και εκπαιδευτικών τα πατώματα στα κοντέινερς είναι κατεστραμμένα και καθημερινά πέφτουν σοβάδες από τα ταβάνια. Σημαντικό, επίσης, πρόβλημα αποτελεί το μικρό προαύλιο, στο οποίο στοιβάζονται οι 500 μαθητές στα διαλείμματα, κάτι που αυξάνει το φόβο ατυχημάτων. 
• Το 1o δημοτικό και νηπιαγωγείο Χανίων «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» στεγάζονται σε οίκημα που ανήκει στην εκκλησία με πάρα πολλές ελλείψεις σε βασικές κτιριακές ανάγκες, για το οποίο  υπάρχει διορία στέγασης για ένα χρόνο ακόμα. 
• Στο δημοτικό σχολείο Χωραφακίων από τα έξι  τμήματα τα τέσσερα στεγάζονται σε κοντέινερ, ενώ το τμήμα υποδοχής στεγάζεται σε αίθουσα ενοικιαζόμενη εκτός σχολείου. 
• Στο 2ο δημοτικό σχολείο Χανίων, μετά τις πλημμύρες υπάρχει πρόβλημα στέγασης του νηπιαγωγείου, αφού μια αίθουσα παρουσιάζει υγρασία και μια αίθουσα ρωγμές. 
• Το 4ο ΓΕΛ Χανίων στεγάζει μαθητές σε δυο κοντέινερ. Το ειδικό σχολείο Κισσάμου δεν πληροί τις απαραίτητες εγκαταστάσεις με σοβαρές επιπτώσεις στην εκπαιδευτική κάλυψη των παιδιών που χρήζουν εξειδικευμένης φροντίδας. 
• Το 5ο νηπιαγωγείο Κισσάμου φιλοξενείται σε εγκαταστάσεις της Μητρόπολης και ο χώρος δεν είναι κατασκευασμένος για σχολείο. 
• Στο 2ο νηπιαγωγείο Κισσάμου οι αίθουσες μπάζουν νερά, είναι σκουριασμένες οι σωληνώσεις, υπάρχει μούχλα, διαβρώσεις και ο χώρος είναι γενικά ακατάλληλος για σχολείο.  
• Στο δημοτικό σχολείο Δραπανιά Κισσάμου οι δυο πρώτες τάξεις κάνουν μάθημα σε προκατασκευασμένες αίθουσες. Το ίδιο και στο 1ο δημοτικό σχολείο Κισσάμου, που τέσσερα  τμήματα κάνουν μάθημα σε κοντέινερ. 
• Στο δημοτικό σχολείο Γραμβούσας, μετά από τις περσινές πλημμύρες η οροφή βάζει νερά. 
• Στο δημοτικό σχολείο Έλους υπάρχει έντονη υγρασία, σοβάδες ετοιμόρροποι και φθαρμένα είδη υγιεινής, ενώ η παιδική χαρά είναι εντελώς κατεστραμμένη. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε άμεσα ώστε:

• Να υπάρξει αμέσως κρατική χρηματοδότηση για την εδώ και τώρα επίλυση του προβλήματος στέγασης του Λυκείου και ΕΠΑΛ Κισσάμου, ώστε να σταματήσουν τα μαθήματα το απόγευμα σε άλλες σχολικές μονάδες, και σαφές χρονοδιάγραμμα για την άμεση ανέγερση νέων κτιρίων για τη στέγασή τους. 
• Να ενταχθούν οι μαθητές της Γ’ τάξης των παραπάνω σχολείων σε ειδικό καθεστώς αναφορικά με τις πανελλήνιες εξετάσεις.
• Να υπάρξει αμέσως κρατική χρηματοδότηση ώστε να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις αποκατάστασης – συντηρήσεις στα σχολικά συγκροτήματα Γυμνάσιου και Λυκείου Βάμου. 
• Να ελεγχθούν όλες οι σχολικές μονάδες στα θέματα στατικής επάρκειας. Να δοθούν όλες οι εκθέσεις προσεισμικού ελέγχου. Χωρίς καθυστέρηση αποκατάσταση ασφάλειας όλων των σχολικών κτιρίων.
• Να δοθούν αμέσως λύσεις με κρατική χρηματοδότηση σε όλα τα οξυμμένα προβλήματα σχολικής στέγης στον Ν. Χανίων και να γίνουν όλες οι απαιτούμενες συντηρήσεις. 
• Να σταματήσει το αίσχος των κοντέινερ ως μόνιμη λύση στέγασης των σχολείων. 
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook