Χωρίς αποτέλεσμα η πρώτη σύσκεψη -  Εμμένει η κυβέρνηση στην δημιουργία κέντρων φιλοξενίας στην Κρήτη

Άκαρπη ήταν η συνάντηση που έγινε το απόγευμα στην Αθήνα και στο υπουργείο Εσωτερικών για τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος σε σχέση με την Κρήτη. 

Και αυτό γιατί οι δύο χώροι που φαίνεται να προοριζόταν για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας - το στρατόπεδο των Αρμένων στο Ρέθυμνο αλλά και ένας χώρος στο δήμο Φαιστού και συγκεκριμένα στο Τυμπάκι - δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. 

Τα επιχειρήματα του δημάρχου Ρεθύμνου και του αντιδημάρχου Φαιστού φαίνεται πως εισακούσθηκαν τον υπουργό Επικρατείας Γίώργο Γεραπετρίτη και τον υφυπουργό Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή.

Αυτό που ξεκαθάρισαν πάντως οι αρμόδιοι υπουργοί στον περιφερειάρχη, δήμαρχο Ρεθύμνου και αντιδήμαρχο Φαιστού αλλά και στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που συμμετείχαν, είναι πως στην Κρήτη ο σχεδιασμός προβλέπει τη μεταφορά 1500 μεταναστών από τα νησιά του βορειονατολικού Αιγαίου. 

Οι αυτοδιοικητικοί του νησιού επανέλαβαν την πρόταση για την επέκταση του προγράμματος φιλοξενίας ΕΣΤΙΑ. Πρόταση που δεν απέκλεισαν να εξεταστεί όμως σε συνδυασμό με τη δημιουργία κλειστού κέντρου ή κέντρων. 

Οι αρμόδιοι υπουργοί ζήτησαν από τον περιφερειάρχη και τους βουλευτές την επόμενη εβδομάδα να υπάρξει και μία νέα συνάντηση όπου οι φορείς του νησιού να προτείνουν χώρο ή χώρους για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας σε διαφορετική περίπτωση θα είναι η κυβέρνηση που θα αποφασίσει το που θα δημιουργηθούν. 

Με το δεδομένο πως ο σχεδιασμός προβλέπει τη φιλοξενία 1500 μεταναστών στην Κρήτη ζητήθηκαν δύο οι τρεις χώροι στο νησί για τη δημιουργία κλειστών κέντρων. 

Η αντιπρόταση που θα εξεταστεί θα είναι η επέκταση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ που ήδη τρέχει στο νησί σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός ή δύο κέντρων φιλοξενίας 500 ατόμων. Αυτό βέβαια σε περίπτωση που θα μπορέσει να βρεθεί πηγή χρηματοδότησης.