Τι ώρες προτείνεται να λειτουργούν πλέον τα καταστήματα στα Χανιά – Από πότε θα εφαρμοστεί 

Ένα νέο πλήρως αλλαγμένο ωράριο το οποίο είναι προτεινόμενο και δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα ανατρέπει το επί χρόνια ισχύον καθεστώς του σπαστού ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στα Χανιά.

Συγκεκριμένα, στο νέο ωράριο που προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων να εφαρμοστεί πιλοτικά μόνο για το επόμενο τρίμηνο και όχι για την καλοκαιρινή περίοδο, καταργείται το σπαστό ωράριο πρωί και απόγευμα, διατηρούνται ωστόσο στο σύνολό τους οι 40 ώρες λειτουργίας των εμπορικών την εβδομάδα.

Το ωράριο που προτείνεται να εφαρμοστεί από την επόμενη κιόλας Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, είναι το εξής:

Δευτέρα – Τετάρτη – Σάββατο: 10.00 – 14.30 (αντί του μέχρι σήμερα ισχύοντος 9.00 – 14.30 )

Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή: 10.00 – 19.00 (αντί του μέχρι σήμερα ισχύοντος σπαστού 9.00-14.00 και 17.30-20.30)

Θυμίζουμε ότι το ωράριο έχει απελευθερωθεί από το 1994 και ισχύει από τις 7.00 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ. Τα εμπορικά καταστήματα στα Χανιά λειτουργούν 40 ώρες την εβδομάδα, τις οποίες δεν υπερβαίνει το νέο ωράριο. 

Πιο ξεκούραστο και οικονομικά πιο συμφέρον υποστηρίζει ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων ότι είναι το προτεινόμενο ωράριο

Στόχος της πρότασης αυτής είναι, σύμφωνα με τον  να εφαρμοστεί ένα ωράριο πιο ξεκούραστο και πιο συμφέρον οικονομικά για τους εργαζόμενους και τους εμπόρους και πιο εξυπηρετικό για τους καταναλωτές.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, Γιώργος Τοπολιανάκης σε σημερινή συνέντευξη τύπου: “Το ωράριο είναι προτεινόμενο και όχι δεσμευτικό, όπως προτεινόμενο ήταν και το προηγούμενο ωράριο που ήταν σπαστό και ίσχυε επί 40 χρόνια. Σίγουρα δεν μπορεί να ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις και δεν μπορεί να εφαρμοστεί από όλους. Ο καθένας ξέρει στην επιχείρησή του ποιες ώρες έχει κόσμο και ποιες όχι. Για παράδειγμα σε κάποιον που πωλεί οικοδομικά υλικά ή χρώματα και γνωρίζει ότι η πελατεία του θα πάει νωρίς το πρωί στο κατάστημα, δεν μπορείς να περιμένεις να μην ανοίξει πιο νωρίς το πρωί. Είναι λογικό να μην το εφαρμόσει. Αυτοί είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουν να έχουν το ωράριο που εξυπηρετεί την επιχείρησή τους. Για όλους τους υπόλοιπους όμως θα είναι καλύτερο. Πιστεύουμε ότι θα αποδώσει καλύτερα και στα ταμεία μας και θα βοηθήσει και τους υπαλλήλους οι οποίοι δεν θα έχουν τα έξοδα του πήγαινε – έλα με το σπαστό και θα εξυπηρετήσει το κοινό”.

Ο κ. Τοπολιανάκης επανέλαβε ότι είναι πιλοτική η εφαρμογή για τρεις μήνες, καθώς το καλοκαίρι η κίνηση είναι τελείως διαφορετική στα εμπορικά. Όπως έγινε σαφές, αν το νέο ωράριο δεν αποδώσει τα αναμενόμενα ή αποδειχτεί ότι φέρει περισσότερες αντιδράσεις παρά αποδοχή, τότε του χρόνου δεν θα εφαρμοστεί. 

Το 58% έρευνας του Εμπορικού Συλλόγου δήλωσε θετικό στην κατάργηση του σπαστού ωραρίου

Η απόφαση αυτή δεν ελήφθη χωρίς διαβούλευση ή συζήτηση, αλλά προηγήθηκε μια έρευνα μεταξύ των μελών του Εμπορικού Συλλόγου που απάντησαν σε σχετικά ερωτηματολόγια. Η έρευνα σε δείγμα περίπου 240 μελών, έδειξε ένα ποσοστό της τάξεως του 58% να είναι υπέρ της εφαρμογής ενιαίου ωραρίου.

Δείτε εδώ την έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων και τα αποτελέσματά της

Μέχρι στιγμής χωρίς αντιδράσεις από την πλευρά των εργαζομένων

Όπως είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, κατά τη διάρκεια του ενάμιση μήνα που υπήρχε στο τραπέζι αυτή η πρόταση, ήταν γνωστή και έγιναν συζητήσεις επ΄αυτής, δεν υπήρχαν αντιδράσεις ούτε από το Εργατικό Κέντρο, ούτε από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων. Υπήρξε όπως τόνισε ο κ. Τοπολιανάκης και μια επικοινωνία για να κάτσουν όλες οι πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου και να βρεθούν τα σημεία συμφωνίας και διαφωνίας.

Στόχος το ωράριο μέχρι τις 19.00 να δεσμεύσει και τις πολυεθνικές που λειτουργούν στα Χανιά

Σύμφωνα με τον κ. Τοπολιανάκη είναι ευκαιρία, να ζητήσουν οι έμποροι στα Χανιά να μπει τέλος στην εφαρμογή από τις πολυεθνικές του ενιαίου ωραρίου από τις 9.00-21.00.

“Όπως στο εξωτερικό όλες οι πολυεθνικές κλείνουν στις 19.00 γιατί εδώ κλείνουν στις 21.00; Γιατί μέχρι τώρα λειτουργούσαμε και εμείς οι μικρότερες επιχειρήσεις μέχρι τις 21.00. Τώρα όμως, μπορούν και πρέπει να εφαρμόσουν και εδώ την πολιτική που ακολουθείται στο εξωτερικό” είπε ο κ. Τοπολιανάκης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook