Επιστήμονες μίλησαν για την σημασία της ψυχολογικής υποστήριξης από το οικογενειακό περιβάλλον αλλά και της διατροφής 

Εκδήλωση για την άσκηση, την ψυχολογία και την διατροφή του αθλητή, πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, στο συνεδριακό κέντρο της ANEK Lines, παρουσία γονιών, αθλητών και προπονητών του ΝΟΧ. 

Οι ομιλητές, τόνισαν την σημασία που έχει τόσο το οικογενειακό περιβάλλον όσο και η ψυχολογία του αθλητή και η διατροφή του, στις επιδόσεις του τόσο στο σχολείο όσο και στον αθλητισμό. 

Ο Χάρης Τσολάκης, καθηγητής ΣΕΦΑΑ και διευθυντής των προγραμμάτων SE, στο κέντρο αθλητικής αριστείας της πρώτης ορθοπεδικής κλινικής του Αττικού νοσοκομείου, μίλησε για την ανάγκες που έχει ένα παιδί που βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα. “Με έναν καλό προγραμματισμό ένα παιδί μπορεί να συνδυάσει το σχολείο και τον αθλητισμό. Θα πρέπει να αθλείται πρώτα για την υγεία και μετά για τον πρωταθλητισμό. Οι γονείς θα πρέπει να έχουν τις σωστές γνώσεις για να υποστηρίζουν αυτές τις προσπάθειες των παιδιών και το επιβαρυμένο τους πρόγραμμα”.

Από την πλευρά της η αθλητική ψυχολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια ΣΕΦΑΑ, Μαρία Ψυχουντάκη, υπογράμμισε την σημασία που έχει για έναν αθλητή η υποστήριξη από την οικογένεια και ο σωστός προγραμματισμός. “Αν το περιβάλλον είναι υποστηρικτικό και το παιδί ακολουθεί ένα σωστό πρόγραμμα, μπορεί να καταφέριε να συνδυάσει σχολείο και αθλητισμό ή ακόμα και πρωταθλητισμό. Στην τρίτη λυκείου, οι αθλητές καλό είναι να ασχολούνται με το σχολείο και να κάνουν μία συντήρηση στο κομμάτι του αθλητισμού ενώ μετά την εισαγωγή τους στο πανεπιστήμιο, μπορούν να συνεχίσουν δυναμικά το άθλημα που τους ενδιαφέρει. Είναι σημαντικό τα παιδιά να έχουν καλή ψυχολογική κατάσταση και να επιλέγουν το άθλημα με βάση το τι τους ταιριάζει και όχι με βάση τις επιθυμίες των γονιών, το ίδιο ισχύει και για τις σπουδές. Όταν το παιδί κάνει αυτό που το εκφράζει πραγματικά τότε μπορεί να τα συνδυάσει όλα αρμονικά. Ο ρόλος του αθλητικού ψυχολόγου, είναι σημαντικός και δεν χρειάζονται τη βοήθεια του μόνο οι πρωταθλητές και όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα. Οι αθλητικοί ψυχολόγοι εκπαιδεύουν τα παιδιά να αντιμετωπίζουν διάφορες καταστάσεις τόσο στην ζωή τους όσο και στον αθλητισμό”. 

Η Δρ. Αναστασία Κολομβότσου, διαιτολόγος-διατροφολόγος, τόνισε ότι η διατροφή έχει τεράστια σημασία στους αθλητές-μαθητές. “Θα πρέπει να ακολουθούν ισσοροπημένη διατροφή, μεσογειακή, να ξεκουράζονται όσο χρειάζεται και η διατροφή να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κάθε ηλικίας. Άλλες ανάγκες έχει ο οργανισμός ενός μικρού παιδιού που αθλείται και άλλες ενός εφήβου”. 

Ο Κώστας Τζιλιβάκης, προπονητής κολύμβησης στον ΝΟΧ και ομοσπονδιακός προπονητής κολύμβησης, ανέφερε ότι τα Χανιά έχουν βγάλει σημαντικούς αθλητές και ειδικά όσοι ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό θα πρέπει να είναι σωστά προετοιμασμένοι. Η εκδήλωση έγινε σαν συνέχεια των τεστ που έγιναν από το πρόγραμμα ”Αναγέννηση και πρόοδος” του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, τις δυόμιση ημέρες που παρέμειναν στα Χανιά, εκρπόσωποι του προγράμματος και αφορούσε στα αθλήματα της κολύμβησης του κανό καγιάκ και της κωπηλασίας”.

Η πρόεδρος του ΝΟΧ, Χαρούλα Μυλωνάκη, τόνισε “ότι είναι σημαντικό οι αθλητές να είναι προετοιμασμένοι σωστά, για τις επιτυχίες αλλά και τις αποτυχίες και οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να βοηθήσουν τα παιδιά”. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook