Σε Κρήτη και Ανατολική Στερεά οι περισσότερες χιονοπτώσεις όταν στις υπόλοιπες περιοχές υπάρχει σημαντική μείωση

Σημαντικά περιορισμένη είναι η χιονοκάλυψη στη χώρα μας μετά το πέρας δύο σοβαρών κακοκαιριών, της «Ζηνοβίας» στα τέλη του Δεκεμβρίου 2019 και του «Ηφαιστίωνα» στις αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών – meteo.gr.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο των Σ. Ντάφη – Κ. Λαγουβάρδου, το παρακάτω γράφημα δείχνει την ημερήσια πορεία της χιονοκάλυψης στη χώρα μας όπως εκτιμήθηκε από δορυφορικές μετρήσεις και γίνεται σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων 15 ετών. Η κόκκινη καμπύλη δείχνει τη χιονοκάλυψη φέτος, η οποία είναι μειωμένη κατά 40% από τον μέσο όρο της τελευταίας 15ετίας (μαύρη καμπύλη). 

Παρότι η χιονοκάλυψη περιορίζεται σε μεγάλα υψόμετρα ορεινών όγκων της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, στην Ανατολική Στερεά και την Κρήτη έχουν συσσωρευτεί μεγάλοι όγκοι χιονιού ακόμη και σε ημιορεινές περιοχές. Στο Γράφημα 2 παρουσιάζουμε τη χιονοκάλυψη της χώρας μας την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020 (με λευκό χρώμα) και μερικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες από διάφορες περιοχές με χιονοκάλυψη.

Όπως μπορείτε να διακρίνετε, στην Ήπειρο η χιονόστρωση ξεκινά από μεγάλα υψόμετρα ή δεν υπάρχει καθόλου χιόνι ακόμη και σε υψηλές κορυφές (πχ. Άγραφα). Αντίθετα στην Πάρνηθα και τα Λευκά Όρη το ύψος χιονιού ξεπερνά σε ορισμένες περιοχές τα 2 μέτρα. 

 

Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο του Νίκου Ζακυνθινάκη (Zak Inventions) που ελήφθη με drone από το οροπέδιο του Ομαλού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook