"Η άθλια κατάσταση του δρόμου αποτελεί ευθεία δυσφήμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής".

Επιστολή προς την Περιφέρεια Κρήτης και με αποδέκτες τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή, απέστειλε σήμερα το πρωί ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης.

Ο κ. Φραγκάκης αναφέρεται στην κακή κατάσταση του τμήματος Σταλός-Πλατανιας της Παλιάς Εθνικής Οδού και μεταξύ άλλων τονίζονται τα εξής:

"Η άθλια κατάσταση του δρόμου αποτελεί ευθεία δυσφήμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Μίας περιοχής όπου έχουν γίνει ιδιωτικές επενδύσεις εκατομμυρίων σε όλους τους τομείς του τουρισμού, στη διαμονή, την εστίαση, τις υπηρεσίες".

"Δυστυχώς το χάσμα μεταξύ των πολυδάπανων ιδιωτικών επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και των δημόσιων επενδύσεων στις υποδομές που δεν έχουν πραγματοποιηθεί αυξάνεται, αντί να μειώνεται.

Το γεγονός αυτό αποδυναμώνει τις προσπάθειες για συνολική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος ειδικά σε ανεπτυγμένους προορισμούς όπως είναι τα Χανιά".  

"Το οικονομικό κόστος της τεχνικής παρέμβασης που χρειάζεται να γίνει στην ΠΕΟ είναι μηδαμινό σε σχέση και με τα κονδύλια που έχουν διατεθεί στους ΟΤΑ για τις ζημιές του προηγούμενου χειμώνα και ακόμα πιο μικρό σε σχέση με τα συνολικά έσοδα  που αποφέρει ο τουρισμός στην περιοχή και τον νομό.  Σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατόν να περάσει άλλη μία τουριστική περίοδος χωρίς να βελτιωθεί η κατάσταση του οδοστρώματος".

Αναλυτικά η επιστολή του Δημήτρη Φραγκάκη:

Κύριε Περιφερειάρχη
Κύριε Αντιπεριφερειάρχη, 

Σε λίγους μήνες ξεκινάει η τουριστική περίοδος η οποία αποτελεί ένα ακόμα στοίχημα για την χώρα και την Κρήτη. Το Υπουργείο Τουρισμού και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού με μία σειρά πρωτοβουλιών προετοιμάζεται εντατικά για το 2020 με κεντρικό στόχο την ποσοτική αύξηση του τουριστικού ρεύματος αλλά και την ποιοτική αναβάθμισή του.

Μία από τις βασικότερες προϋποθέσεις επιτυχίας του εγχειρήματος, όμως, είναι η βελτίωση βασικών δημόσιων υποδομών, ειδικά στο νομό Χανίων ο οποίος αν και αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό, υστερεί εδώ και αρκετά χρόνια σε αυτόν τον τομέα. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Παλαιά Εθνική Οδός Χανίων –Κισάμου ειδικά στο τμήμα από τον Σταλό έως τον Πλατανιά. Ένας δρόμος ο οποίος βρίσκεται στην καρδιά της πλέον πολυσύχναστης περιοχής του νομού, αποτελεί βασικό οδικό άξονα διέλευσης όχι μόνο για τουρίστες αλλά και για κατοίκους, εργαζόμενους και επαγγελματίες της περιοχής που όμως τους τελευταίους πολλούς μήνες βρίσκεται δυστυχώς σε εξαιρετικά κακή κατάσταση. 

Πέραν της επικινδυνότητας του οδοστρώματος, η άθλια κατάσταση του δρόμου αποτελεί ευθεία δυσφήμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Μίας περιοχής όπου έχουν γίνει ιδιωτικές επενδύσεις εκατομμυρίων σε όλους τους τομείς του τουρισμού, στη διαμονή, την εστίαση, τις υπηρεσίες. Δυστυχώς το χάσμα μεταξύ των πολυδάπανων ιδιωτικών επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και των δημόσιων επενδύσεων στις υποδομές που δεν έχουν πραγματοποιηθεί αυξάνεται, αντί να μειώνεται. Το γεγονός αυτό αποδυναμώνει τις προσπάθειες για συνολική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος ειδικά σε ανεπτυγμένους προορισμούς όπως είναι τα Χανιά.  

Το οικονομικό κόστος της τεχνικής παρέμβασης που χρειάζεται να γίνει στην ΠΕΟ είναι μηδαμινό σε σχέση και με τα κονδύλια που έχουν διατεθεί στους ΟΤΑ για τις ζημιές του προηγούμενου χειμώνα και ακόμα πιο μικρό σε σχέση με τα συνολικά έσοδα  που αποφέρει ο τουρισμός στην περιοχή και τον νομό.  Σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατόν να περάσει άλλη μία τουριστική περίοδος χωρίς να βελτιωθεί η κατάσταση του οδοστρώματος. Στο χέρι σας είναι έστω και τώρα να αναλάβετε πρωτοβουλίες ώστε να προχωρήσει και να υλοποιηθεί άμεσα το έργο το οποίο είναι απολύτως αναγκαίο όχι μόνο για τους χιλιάδες ξένους επισκέπτες αλλά και για τους πολίτες που ζουν κι εργάζονται στην περιοχή.  

Με εκτίμηση, 
Δημήτρης Φραγκάκης
Γενικός Γραμματέας


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook