Εκπόνησαν μελέτη για τη διάβρωση των ακτών στα Χανιά που πλέον δεν μπορεί να εφαρμοστεί

Το 2013 η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων είχε αναθέσει στο ΕΛΚΕΘΕ μελέτη για τη διάβρωση και προστασία των ακτών του κόλπου Χανίων, ύψους 380.000 ευρώ. Στόχος ήταν να μελετηθούν οι παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν στο παραλιακό μέτωπο των Χανίων από Χανιά μέχρι Κολυμπάρι για την αναχαίτιση του έντονου προβλήματος της διάβρωσης των ακτών. Η μελέτη παραδόθηκε το 2016 και από τότε ακολουθώντας το πεπρωμένο των περισσοτέρων μελετών και έργων στην Ελλάδα παρέμεινε στο συρτάρι, όπως είχε δημοσιεύσει πριν από λίγους μήνες το Flashnews.gr!

Με δεδομένο ότι η  περσινή κακοκαιρία του Φεβρουαρίου που προκάλεσε μεγάλες παραμορφώσεις και αλλοιώσεις του βόρειου μετώπου των Χανίων – ειδικά στο παραλιακό μήκος του δήμου Πλατανιά αλλά και του δήμου Αποκόρωνα – η εφαρμογή των παρεμβάσεων που προτείνονται στη μελέτη θα μπορούσε να αποτελεί μια πρώτη κίνηση αναχαίτισης της διάβρωσης των ακτών, που είναι συνεχής και αυξανόμενη.

Μοιάζει λογικό αλλά όχι όταν ζεις στην Ελλάδα. Και αυτό γιατί η μελέτη πλέον φαίνεται ότι δεν μπορεί να έχει καμία εφαρμογή! Για ποιο λόγο; Η απάντηση βρίσκεται στην επιστολή της αντιπεριφέρειας Χανίων προς έναν Χανιώτη πολίτη, την οποία έχει στη διάθεσή του το Flashnews.gr.

Πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων 380.000 – Τι απάντησαν σε Χανιώτη πολίτη

Συγκεκριμένα, Χανιώτης πολίτης από το 2013 είχε αναπτύξει αλληλογραφία με τις αρμόδιες υπηρεσίες εκφράζοντας την αγωνία του ειδικά για το θέμα των διαβρώσεων των ακτών και ζητώντας από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας να παρέμβουν. Στις απαντήσεις που λάμβανε είχε ενημερωθεί σχετικά με τη μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ.

Όταν ο πολίτης ρώτησε εκ νέου με επιστολή του, γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί η μελέτη σε όλο το βόρειο μέτωπο, σε περιοχές όπως το Καλαμάκι, την “κακιά στροφή” στον Σταλό, την Αγία Μαρίαν, τον Πλατανιά, τη Γεωργιούπολη, η απάντηση που πήρε από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων ήταν ουσιαστικά ότι η μελέτη αυτή δεν μπορεί να αποτελεί βάσει δημοπράτησης κάποιου έργου γιατί απαιτούνται και άλλα βήματα που πρέπει να γίνουν, ενώ πρέπει να ληφθεί υπόψιν το γεγονός ότι τα δεδομένα μετά τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν τον νομό έχουν αλλάξει. “Η προσθήκη άμμου χωρίς να γνωρίζουμε επακριβώς τι γίνεται με την απολεσθείσα, εγκυμονεί κινδύνους για τα θαλάσσια οικοσυστήματα” καταλήγει η απάντηση.

Αν τα αποτελέσματα και συμπεράσματα της μελέτης είχαν εφαρμοστεί στην ώρα τους, όταν δηλαδή ολοκληρώθηκε η μελέτη και αν είχαν κινηθεί οι διαδικασίες εγκαίρως ίσως τα πράγματα να ήταν αλλιώς, ίσως το φαινόμενο της διάβρωσης να είχε αντιμετωπιστεί σε ένα μικρό ή μεγάλο βαθμό και ίσως να μην είχαμε πετάξει μια ακόμα φορά 380.000 ευρώ στον κάλαθο των αχρήστων.

Δείτε την απάντηση

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook