Η ΕΛΜΕ Χανίων καλεί όλους τους συναδέλφους σε κινητοποίηση στην Πλατεία Αγοράς την Τρίτη 21/1/2020 στις 12:00.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χανίων:

Η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή νομοσχέδιο που, μεταξύ άλλων, δίνει τη δυνατότητα στους απόφοιτους ιδιωτικών κολεγίων να εισαχθούν άμεσα στην προκήρυξη της γενικής αγωγής.

Έτσι εξισώνει de facto τα ιδιωτικά κολέγια με τα Δημόσια πανεπιστήμια, οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες αναπληρωτές συναδέλφους, στην υποβάθμιση των πανεπιστημιακών πτυχίων και στην πλήρη εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και. Με αυτόν τον τρόπο καταργεί έμμεσα το άρθρο 16 του Συντάγματος και βάζει από το παράθυρο τα επί πληρωμή πτυχία από κάθε λογής επιχειρηματίες της εκπαίδευσης. 

Αυτό σε συνδυασμό με την αναστολή λειτουργίας 37 τμημάτων ΑΕΙ, που θα ξεκινούσαν από 2020-21 και με την εξαγγελθείσα επαναφορά της βάσης του 10 για την πρόσβαση στα Δημόσια ΑΕΙ και της μείωσης του αριθμού των εισακτέων, θα στείλει νέους «πελάτες» στα ιδιωτικά κολέγια. Δηλαδή μαθητές και μαθήτριες που κρίνονται ανεπαρκείς για το δημόσιο πανεπιστήμιο γίνονται επαρκείς για τα ιδιωτικά κολέγια, όπου η βάση είναι μηδέν, αρκεί να έχουν να πληρώσουν. 

Το ίδιο νομοσχέδιο επανιδρύει την Αρχή Αξιολόγησης με αυξημένες δραστηριότητες και συνδέει το 20% της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων με την αξιολόγηση. Οι δείκτες αξιολόγησης, όπως η προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών, η αριθμητική σχέση αποφοίτων με νεοεισερχόμενους φοιτητές και τα ευρωπαϊκά κονδύλια που φέρνουν τα μέλη ΔΕΠ ουδεμία παιδαγωγική αξία έχουν. Η σύνδεση αξιολόγησης – χρηματοδότησης στα ΑΕΙ αποκαλύπτει ότι η μη τιμωρητική αξιολόγηση που υπόσχεται η κυβέρνηση στη Β/θμια είναι μια απάτη. 

Η κυβέρνηση με κάθε τρόπο ενισχύει την ιδιωτική εκπαίδευση, τους επιχειρηματίες και τους σχολάρχες, εμπορευματοποιεί τα πτυχία και επιτίθεται στη δημόσια εκπαίδευση κατασυκοφαντώντας την με κάθε ευκαιρία, στρεφόμενη ενάντια στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές και τις μαθήτριες.

Με το ίδιο αυτό νομοσχέδιο η κυβέρνηση καταργεί την αργία των 3 Ιεραρχών αλλά πριν αυτό ψηφιστεί στέλνει στα σχολεία αντιφατικές εγκυκλίους με βάση το τι αναμένει να ψηφιστεί! Μια αυταρχική και αντιδημοκρατική τακτική που σκοπό έχει να μας εμφανίσει στην κοινή γνώμη ως «τεμπέληδες» που η ίδια μας βάζει να δουλεύουμε. Δουλειά μας είναι να υπηρετούμε το σχολείο και την εκπαίδευση, να είμαστε στις αίθουσες και να διδάσκουμε, όχι όμως να υπηρετήσουμε μια κομματική σκοπιμότητα – η οποία παλινδρομεί συνεχώς – και που στόχο έχει να εκμεταλλευτεί το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού για ψηφοθηρικούς λόγους και να αποπροσανατολίσει τον κόσμο από τους πραγματικούς στόχους του νομοσχεδίου. Μια γιορτή για την παιδεία, σε ένα κοσμικό σχολείο, δεν μπορεί να εξαντλείται σε κατηχητικού χαρακτήρα εκδηλώσεις. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, μέχρι εκεί φτάνει η οργανωτικότητα και η φαντασία του Υπουργείου μας;  

Μια ακόμη αντιεκπαιδευτική πρόβλεψη του νομοσχεδίου είναι ο απαράδεκτος 3ετής αποκλεισμός  από την εκπαίδευση για όποιον εκπαιδευτικό δεν αναλάβει υπηρεσία ή παραιτηθεί! Λες και δεν είναι η ίδια η κυβερνητική πολιτική (αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων) που με τους τμηματικούς διορισμούς αναπληρωτών σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, για να καλυφθούν όχι μόνο έκτακτες αλλά κυρίως πάγιες ανάγκες εκπαιδευτικού προσωπικού, οδηγούν συχνά τους συναδέλφους σε «αναγκαστικές» παραιτήσεις. Πώς μπορεί κάποιος να υποχρεώσει έναν συνάδελφο, συχνά με οικογένεια, στα μέσα της χρονιάς να ανατρέψει τον οικογενειακό προγραμματισμό του και να «μεταναστεύσει» σε άλλη περιοχή , να αλλάξει κατοικία και σχολείο στα παιδιά του, για εργασία λίγων μηνών που δε θα καλύψει καν τα έξοδα του, όταν δεν του προσφέρεται ούτε απλά η εγγύηση ότι την επόμενη χρονιά θα έχει τη δυνατότητα να εργαστεί ξανά;
Απέναντι στη νεοφιλελεύθερη/ νεοσυντηρητική επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση ενάντια στο δημόσιο σχολείο, στα δικαιώματα τα δικά μας και των μαθητών μας, η ΕΛΜΕ Χανίων καλεί σε αποφασιστικό πανεκπαιδευτικό αγώνα ανατροπής αυτής της επίθεσης.

Η ΕΛΜΕ Χανίων καλεί όλους τους συναδέλφους σε κινητοποίηση στην Πλατεία Αγοράς την Τρίτη 21/1/2020 στις 12:00. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία με κατάληξη στη ΔΔΕ Χανίων όπου θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο αλλά και για τα κενά εκπαιδευτικών που συνεχίζουν να υπάρχουν στα σχολεία του νομού. 

Για τη διευκόλυνση των συναδέλφων να συμμετέχουν στην κινητοποίηση η ΕΛΜΕ Χανίων κηρύσσει  3ωρη στάση εργασίας την ημέρα Τρίτη από τις 8:00 έως τις 11:00. Να θυμίσουμε ότι η ΟΛΜΕ έχει ήδη κηρύξει 3ωρη στάση από τις 11:00 έως τις 14:00

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook