Πολύς λόγος έγινε το τελευταίο διάστημα, για την αλλαγή ωραρίου που ανακοίνωσε ο ΕΣΧ και η οποία ίσχυσε ( θεωρητικά) μόνο για 1 εβδομάδα. Και λέω θεωρητικά, διότι όπως όλοι διαπιστώσαμε, η συντριπτική πλειονότητα των εμπόρων δεν άλλαξαν τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων τους.

Και εδώ φυσικά γεννιέται το εύλογο ερώτημα, εάν ήταν λάθος η απόφαση του ΕΣΧ για την αλλαγή αυτή,που οδήγησε την διοίκηση του να την πάρει πίσω σε τόσο σύντομο διάστημα με ότι αυτό σημαίνει και ως προς την εικόνα και το κύρος του συλλόγου. Επιτρέψτε μου λοιπόν, ως πρώην πρόεδρος και μέλος του ΔΣ για 15 συνολικά χρόνια, να εκφράσω την άποψη μου. 

Καταρχάς, το σκεπτικό της συνεχόμενης λειτουργίας των καταστημάτων αντί του σπαστού ωραρίου είναι σωστό. Είναι καλύτερο να έχεις χρόνο για λίγες δουλειές το πρωί, μετά να δουλεύεις συνεχόμενα και το απόγευμα να μπορείς να γυρίζεις νωρίτερα σπίτι σου ώστε να δεις τα παιδιά σου, η να ξεκουραστείς ,η  να κάνεις ότι άλλο θέλεις, από το να γυρνάς το μεσημέρι για λίγο και μετά ξανά στις 9 το βράδυ.  Όμως το τι βολεύει έναν έμπορο είναι μόνο η μία παράμετρος.

Ποιες είναι οι άλλες;
-1) Ανταγωνισμός. Είναι αδύνατο σε μία εποχή που οι πολυεθνικές έχουν την μερίδα του λέοντος από τον συνολικό τζίρο και που ξέρεις ότι δουλεύουν 9.00 -9.00, εσύ να κλείνεις το μαγαζί σου 2 ώρες νωρίτερα και μάλιστα εκείνη την ώρα ( στις 7.00 το απόγευμα) που συνήθως έχει την περισσότερη απογευματινή κίνηση  ( μέχρι τις 8.00 συνήθως).

2) Καταναλωτική συνήθεια. Το ότι τα καταστήματα παίρνουν μία απόφαση ξαφνικά και επιλέγουν να είναι ανοικτά τα μεσημέρια και κλειστά μετά τις 7, αλλάζοντας τα δικά τους προγράμματα, των οικογενειών τους αλλά και των υπαλλήλων τους φυσικά, δεν σημαίνει  ότι θα πράξουν το ίδιο και οι πελάτες, όταν μάλιστα γνωρίζουν ότι μεγάλο μέρος των καταστημάτων στο κέντρο ( πολυεθνικές + μεγάλα τοπικά) είναι ανοικτά όλη μέρα.

3) Ενημέρωση κοινού και εμπόρων. Καλές είναι οι νέες και καινοτόμες ιδέες αλλά…χωρίς να έχει προηγηθεί  μία έντονη και μεγάλη σε διάρκεια καμπάνια, είναι δύσκολο να περάσουν πρώτα από όλα στους ίδιους τους εμπόρους που είναι εκείνοι που θα την υλοποιήσουν και βέβαια στους καταναλωτές.

Συμπερασματικά, ο ΕΣΧ καλώς προσπάθησε να αλλάξει το ωράριο – άλλωστε είχε ρωτήσει και μεγάλο μέρος των συναδέλφων πριν- όμως νομίζω ότι δεν αξιολόγησε σωστά τις υπόλοιπες τρεις παραμέτρους που αναφέρω ώστε να το προτείνει την κατάλληλη στιγμή και με την κατάλληλη προετοιμασία. Όμως όποιος προσπαθεί, κάνει και λάθη.

ΥΣ. Η αντιπολίτευση του ΕΣΧ βρήκε και πάλι πρόσφορο έδαφος για προβολή κομματικών απόψεων που ελάχιστα αφορούν τους εμπόρους, όμως θέλω να τους υπενθυμίσω ότι εκείνο το μέλος τους με την πιο…βροντερή φωνή, είχε φέρει την ίδια ακριβώς πρόταση για συνεχές ωράριο πριν λίγα χρόνια και μάλιστα είχε μαζέψει και συναδέλφους για να την υποστηρίξουν. Το ίδιο αυτό μέλος τώρα, ωρυόταν ενάντια στην πρόταση αυτή. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Τάκης Ζερβουδάκης
Πρώην πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Χανίων      
   

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook