Από το 1980, κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια ημέρα Επισιτισμού με αφορμή την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Ο στόχος του οργανισμού είναι να δώσει λύση στην πείνα και το πρόβλημα του πόσιμου νερού και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για την αντίφαση της κατάστασης των υποανάπτυκτων χωρών σε σχέση με το πρόβλημα της παχυσαρκίας, στις ανεπτυγμένες.

Μπορεί να ζούμε σε μία κοινωνία όπου τα περισσότερα αγαθά θεωρούνται δεδομένα αλλά δυστυχώς δεν ισχύει παντού το ίδιο. Υπάρχουν δύο αντικρουόμενοι κόσμοι. Ο ένας είναι της αφθονίας, της υπερβολής και του υπερκαταναλωτισμού και ο άλλος της φτώχειας, της λιτότητας και της πάλης για επιβίωση.

Δυστυχώς στον δεύτερο κόσμο ανήκει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της γης.

Όταν στις ανεπτυγμένες χώρες καταλήγει στα σκουπίδια το 1/3 των τροφίμων ενώ καθημερινά πεθαίνει κόσμος από υποσιτισμό κάτι δεν γίνεται σωστά.

Όταν η Ελλάδα ανεβαίνει τα σκαλιά κατάταξης στην παχυσαρκία, ενώ υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, πόσο μάλλον φαγητό, κάτι δεν γίνεται σωστά.

Ας μιλήσουν όμως οι αριθμοί:

• Περισσότερο από το 40% των παραγόμενων τροφίμων πετιέται στα σκουπίδια από τους Αμερικανούς. Το κόστος αυτών των τροφίμων υπολογίζεται πάνω από 100 δισ. δολάρια για την αμερικανική κοινωνία.

• Υπολογίσθηκε ότι το 14% των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια ενός νοικοκυριού βρίσκεται πακεταρισμένο και δεν έχει λήξει! Παρ\’ όλα αυτά, 40 εκ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από πείνα!

• 100 δισ. δολάρια ξοδεύονται κάθε χρόνο για προϊόντα αδυνατίσματος στην Ευρώπη! Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν του Μαρόκου ενώ περισσότεροι από 850 εκ. άνθρωποι εξακολουθούν να πεινούν σε όλο τον κόσμο.

• 10.000 διαφορετικά είδη έχουν χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους για την παραγωγή τροφής εδώ και 10.000 χρόνια. Σήμερα, μόνο 150 είδη τρέφουν την ανθρωπότητα και μόνο 12 είδη παρέχουν το 80% της θερμιδικής αξίας – το στάρι, το ρύζι, το καλαμπόκι και η πατάτα καλύπτουν το 60%. Η βιοποικιλότητα έχει μειωθεί ανησυχητικά και πρέπει να ληφθούν άμεσε μέτρα παρέμβασης.

• 670 εκ. τόνοι από την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών που προορίζεται για ζωοτροφές. Αν μειώνονταν κατά 10%, τα περίσσια δημητριακά θα έφταναν για να θρέψουν 225 εκατομμύρια ανθρώπους.

• Αν κάθε Αμερικάνος μειώσει την κατανάλωση κρέατος κατά 5%, αν δηλαδή τρώει ένα πιάτο λιγότερο την εβδομάδα, τότε θα παραχθεί ποσότητα δημητριακών ικανή να θρέψει 25 εκατομμύρια ανθρώπους.

• Κάθε λεπτό που περνάει, πεθαίνουν δύο παιδιά από υποσιτισμό παρ\’ όλο που το χρονικό διάστημα 1990 με 2009 μειώθηκε το ποσοστό των υποσιτιμένων παιδιών κατά 7 μονάδες.
• Περίπου το ¼ των παιδιών κάτω των 5 ετών στις αναπτυσσόμενες χώρες βρίσκεται σε κατάσταση υποσιτισμού.

• Για κάθε δολάριο που ξοδεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την καταπολέμηση του υποσιτισμού στον κόσμο, η βιομηχανία τροφίμων ξοδεύει 500 δολάρια για την προώθηση των επεξεργασμένων τροφίμων.

• Μέχρι το 2020, η παχυσαρκία και οι νόσοι που σχετίζονται με αυτήν, θα ευθύνονται για το 72% των θανάτων παγκοσμίως. Το 1998, το αντίστοιχό ποσοστό ήταν της τάξεως του 60%.
• Ευτυχώς, από το 1990 που το ποσοστό των ατόμων που είχαν πρόσβαση σε πόσιμο νερό ήταν μόνο 77% επι του παγκόσμιου πληθυσμού, το 1990 έφτασε το 87% και μέχρι το 2015 θα γίνει 89%.

• Μεταξύ το 2006 και το 2008 οι τιμές των τροφίμων διπλασιάστηκαν. Όμως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με λιγότερο από 1,25 US$ την ημέρα.

• Λόγω της κρίσης που προκάλεσε η διόγκωση των τιμών των τροφίμων στις αναπτυσσόμενες χώρες, η ΕΕ ενέκρινε τον Δεκέμβριο του 2008 Επισιτιστική Διευκόλυνση 1 δισ. € για την ταχεία αντιμετώπιση του προβλήματος στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Το μέλλον όμως τι επιφυλάσσει; Το 2050 αναμένεται ο πληθυσμός της γης να ξεπερνά τα 9 δισ. Αν δεν αλλάξουμε τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης των καταστάσεων, δυστυχώς το μέλλον δεν φαίνεται ευοίωνο.

Ξεκινήστε από σήμερα κιόλας!

Αλλάξτε τον τρόπο που αντιμετωπίζετε το φαγητό και το νερό!

Μην σπαταλάτε πολύτιμους πόρους!

Οι πράξεις σας δεν έχουν συνέπειες μόνο για το εαυτό σας και τον περίγυρο σας. Μια σας επιλογή μπορεί να επηρεάσει την ζωή ενός παιδιού στην άλλη άκρη της γης.

Δράστε άμεσα και υπεύθυνα, σκεφτείτε θετικά!

Γεωργία Σπ. Πετράκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Βιογραφικό σημείωμα

(www.fao.org/wfd/)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook