Γνωστός δικηγόρος των Χανίων περιγράφει την προσωπική του εμπειρία και τον τρόπο που αντέδρασε

Αυξάνουν και πληθαίνουν οι καταγγελίες για τις συνεχείς προσπάθειες απατεώνων να αποσπάσουν είτε χρήματα, είτε προσωπικά στοιχεία, όπως κωδικούς, αριθμούς λογαριασμών κλπ με την χρήση των νέων τεχνολογιών.

Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι και οι κλήσεις στο τηλέφωνο από το εξωτερικό με στόχο την χρέωση των θυμάτων.

Ο Χανιώτης δικηγόρος και νομικός σύμβουλος της αντιπεριφέρειας Χανίων Χαράλαμπος Πιτσιγαυδάκης, ανάρτησε στην σελίδα του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης την περιγραφή της προσωπικής εμπειρίας που είχε και το πώς αντέδρασε.

«Εδώ και ένα μήνα περίπου με καλούν στο κινητό μου, αριθμοί με πρόθεμα εξωτερικού περίπου 10 φορές τη μέρα. Τη μία φορά που έκανα το λάθος να απαντήσω, μου είπαν πως είναι από την εταιρεία Dixon στην Αγγλία, στην οποία δήθεν έχω λογαριασμό (Σ.Σ.: ποτέ) και θέλουν να με ενημερώσουν για ένα θέμα οικονομικό. Αποφάσισα να τους μπλοκάρω.

Συνέχισαν να καλούν από απόκρυψη ή άλλους αριθμούς και αφού τους μπλόκαρα όλους, μια βδομάδα τώρα με καλούν στο viber.

Με καθυστέρηση ομολογουμένως, σήμερα επικοινώνησα με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο 11188.

Ένας ευγενέστατος νεαρός κύριος, πολύ καταρτισμένος, με ενημέρωσε πως πρόκειται για διεθνή απάτη με κάτι τύπους που έχουν στήσει τηλεφωνικά κέντρα στην Καλκούτα της Ινδίας και μέσω Voip και διαδικτύου καλούν με ευρωπαϊκά διεθνή νούμερα και σε χρεώνουν για δήθεν υπηρεσίες που προσφέρουν.

Η μόνη λύση πέρα από το μπλοκάρισμα είναι να τους πεις μια φορά ότι έχεις ενημερώσει την Αστυνομία και έχεις δώσει όλους τους αριθμούς που χρησιμοποίησαν μήπως και παύσουν να καλούν.

Οι αριθμοί που με καλούν συνήθως είναι οι ακόλουθοι :
+442080595258
+41215303100
+442036700515
+46278646061
+46406207357
και τελευταία και με απόκρυψη.

Γιατί τα γράφω αυτά;

Πρώτον, γιατί την εποχή της παγκοσμιοποίησης όλοι είμαστε εν δυνάμει θύματα διαδικτυακής απάτης.

Δεύτερον, για να έχετε το νου σας και εσείς και να αξιολογήσετε την επιλογή μπλοκαρίσματος κλήσεων ως ιδιαιτέρως σημαντική και βοηθητική.

Τρίτον και κυριότερο, γιατί έχουμε την τύχη να διαθέτουμε μια υπηρεσία όπως την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που πραγματικά κοσμεί και την Ελληνική Αστυνομία και το Δημόσιο γενικότερα. Άνθρωποι με γνώση και κατάρτιση, ευγενείς και προσηνείς που μας προστατεύουν την εποχή του κυβερνο-εγκλήματος.»