Έφτασαν τα 440 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Στο «πιο κρίσιμο στάδιο» πρόληψης και ελέγχου του νέου κοροναϊού, που έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή εννέα ανθρώπων, βρίσκεται η Κίνα, όπως παραδέχθηκαν οι αρχές της χώρας, προειδοποιώντας πως ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί και να εξαπλωθεί περαιτέρω και ενισχύοντας ταυτόχρονα τα μέτρα ασφαλείας.

Πλέον, όπως μεταδίδει το BBC, υπάρχουν 400 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, που ξεκίνησε από παράνομη αγορά ειδών άγριας ζωής, στην πόλη Wuhan.

Πλέον, έχει εξαπλωθεί σε πολλές κινεζικές επαρχίες αλλά και σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ταϊλάνδη και η Νότια Κορέα.

Χθες Τρίτη επιβεβαιώθηκε πως έχει γίνει μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωποι.

Όπως τονίζει ο Li Bin, εκ μέρους της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, σε μία από τις πρώτες δημόσιες ενημερώσεις από την αρχή του ξεσπάσματος, υπάρχουν ενδείξεις πως η νόσος «μεταδίδεται κυρίως μέσω της αναπνευστικής οδού».

Αλλά η Κίνα δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να επιβεβαιώσει την ακριβή πηγή της προέλευσής του.

«Παρότι η οδός μετάδοσης του ιού δεν έχει ακόμα πλήρως γίνει κατανοητή, υπάρχει η πιθανότητα ο ιός να μεταλλαχθεί και ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης της επιδημίας» εξήγησε ο Li.

Η προειδοποίηση αυτή γίνεται ενώ εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα ταξιδεύουν εντός της χώρας για τις διακοπές του Νέου Έτους, ενώ χιλιάδες επιλέγουν και προορισμούς του εξωτερικού.

Οι γιορτές, όπως σημειώνει ο Li, αυξάνουν τον κίνδυνο εξάπλωσης της ασθένειας και τη δυσκολία να προληφθεί και να ελεγχθεί. Προανήγγειλε δε αυστηρά μέτρα για τον έλεγχό της.

Απηύθυνε επίσης έκκληση σε όσους βρίσκονται στη Wuhan να αποφεύγουν «τον συνωστισμό και να ελαχιστοποιούν τις δημόσιες συγκεντρώσεις». Στην πόλη έχει τεθεί σε ισχύ και απαγόρευση εμπορίας ζώντων πουλερικών και άγριων ζώων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook