Απαιτείται ωστόσο αντισεισμική ενίσχυση των παλαιών και ιστορικών κτηρίων

Το 50-60% των δημόσιων κτηρίων στην Ελλάδα κτίστηκε με τους πιο σύγχρονους αντισεισμικούς κανόνες που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, ανέφερε ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας από τα Χανιά.

Ο κ. Λέκκας δήλωσε πως τα δημόσια κτήρια έχουν υψηλή θωράκιση στην Ελλάδα. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα κατασκευαστικής ηλικίας, από παλιά ιστορικά κτίρια στα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, παρά μόνο να τα ενισχύσουμε, μέχρι και κτήρια που κτίστηκαν τις δεκαετίες ’60, ’70, ’80. Όσο περνά ο χρόνος η ποιότητα των κτηρίων και η αντισεισμική θωράκιση κορυφώνεται και αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει σε κορυφαία επίπεδα, ανέφερε ο κ. Λέκκας ο οποίος ωστόσο τόνισε όιτ η προσοχή πρέπει να στραφεί στην ενίσχυση των παλαιών κτηρίων:

“Υπάρχει θέμα σε παλιά κτήρια που χρειάζονται κάποια ενίσχυση, δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά γιατί είναι ιστορικά κτήρια και οι επεμβάσεις είναι πολύ δύσκολες. Εκεί πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας, στην ενίσχυση των κτηρίων. Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας έχει εκδώσει τον Κανονισμό Επισκευών Κτηρίων με βάση τον οποίο οι Έλληνες μηχανικοί θα μπορούν να επισκευάζουν σύμφωνα με διεθνείς προδιαγραφές τα κτήρια. Αυτό είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε. Εδώ πρέπει να καταγγείλω προσπάθειες διαφόρων προσώπων που απαξιώνουν συνολικά τα δημόσια κτήρια, διατείνονται ότι είναι επικίνδυνα, ότι έχουν προβλήματα. Καμιά φορά οι υπερβολές δημιουργούν ανησυχία και προβληματισμό, αλλά η συνολική εικόνα είναι έτσι όπως την περιγράψαμε”

Ο κ. Λέκκας επίσης σε σχετική ερώτηση για την παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί από κάποιους που συσχετίζουν του σεισμούς με έρευνες για τους υδρογονάνθρακες, ήταν ξεκάθαρος τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ουδεμία σχέση, λέγοντας: «Οι έρευνες για τα πετρέλαια είναι έρευνες όπου χρησιμοποιείται πολύ χαμηλή ενέργεια, συνεπώς δεν έχουν καμία επίδραση στις γεωδυναμικές διεργασίες οι οποίες γίνονται σε βάθος 10-20 χιλιομέτρων. Είναι σαν να διατείνονται ότι πετάει μια πεταλούδα στη Νέα Υόρκη και αντιλαμβάνονται το πέταγμα της πεταλούδας εδώ στην Ελλάδα. Τέτοια συσχέτιση υπάρχει».

Πέραν αυτού, να σημειώσουμε ότι δεν διεξάγονται έρευνες νότια της Κρήτης ακόμα για υδρογονάνθρακες.

Τις επισημάνσεις αυτές ο κ. Λέκκας τις έκανε στο περιθώριο των ενημερώσεων που πραγματοποιεί ο ΟΑΣΠ σε όλη την Ελλάδα σε θέματα αντισεισμικής προστασίας. Η δράση ξεκίνησε σήμερα από τα Χανιά και αφορά στον συντονισμό και εκπαίδευση των φορέων σε δήμο και περιφέρεια για τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών. 

Ο κ. Λέκκας επανέλαβε επίσης για μια ακόμα φορά ότι η έντονη σεισμική δραστηριότητα που είχε αναπτυχθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα νότια των Χανίων δεν είχε σχέση με τους σεισμούς που είχαν καταγραφεί στον υπόλοιπο ελληνικό χώρο και την Αλβανία. Όπως τόνισε για μια ακόμα φορά επρόκειτο για μια χρονική σύμπτωση της δραστηριότητας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook