Το πιο παλιό χανιώτικο εστιατόριο, που πρώτο ασχολήθηκε και πρόβαλε διεθνώς την κρητική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα, στις 9 Φεβρουαρίου 2020 θα συμμετάσχει σε φεστιβάλ για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. 

Στο φεστιβάλ παίρνουν μέρος εστιατόρια από τα αιγιοπελαγίτικα νησιά, και οργανώνεται από τον Γιώργο Πανάγο του «360° Cocktail Bar Restaurant».  

Στις συνταγές που θα παρουσιαστούν θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά τοπικά προιόντα.  

Το κεντρικό μήνυμα της δράσης σύμφωνα με τον κ.Πανάγο είναι «σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά» (think globally, act locally) ενώ παράλληλα προωθείται η ιδέα της ελαχιστοποίησης της χρήσης πλαστικών προιόντων μιας χρήσης.  

Ο Γιώργος Πανάγος

Τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν στην εθελοντική ομάδα Aegean Rebreath, (https://www.aegeanrebreath.org/mission/) που έχει ως όραμα καθαρές από πλαστικά ελληνικές θάλασσες .   

Στο φεστιβάλ η ΝΥΚΤΕΡΙΔΑ και ο σεφ της, ο Ιωάννης Καλούτσης, θα παρουσιάσουν ένα μενού «βγαλμένο» από την κρητική γη και παράδοση. 

Άλλωστε από το 1993 στις Κορακιές, η ΝΥΚΤΕΡΙΔΑ έχει βάλει την σφραγίδα της στην νυχτερινή ζωή των Χανίων με μοναδικές τοπικές γεύσεις και καταπληκτικά χορευτικά πάρτυ!!!!!  

Την φιλοξενία της ΝΥΚΤΕΡΙΔΑΣ  έχουν μεταξύ άλλων απολαύσει ο Τζορτζ Μπους, ο Πρίγκιπας Φίλιππος, ο Άντονι Κουήν (που έμαθε συρτάκι από τον ιδρυτή της ΝΥΚΤΕΡΙΔΑΣ Γιάννη Μαστορίδη), η Μελίνα Μερκούρη, όλα τα μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη, ο Γιάννης Μπουτάρης, η Ζωή Λάσκαρη,  η Αλίκη Βουγιουκλάκη  (και πολλοί άλλοι διάσημοι). 

ΜΕΝΟΥ

Καλωσόρισμα: Χυμός από άγρια ραδίκια
Ορεκτικό: Απάκι με σάλτσα πορτοκάλι, μέλι, δεντρολίβανο με πίτα
Σαλάτα: Καρδιές αγκινάρας, κουκιά, κάστανα, σύκο, κουκουνάρι και ντοματίνια ντρεσαρισμένα με χυμό λεμονιού, χαρουπόμελο και αγουρέλαιο
Κύριο πιάτο: Κατσικάκι γεμιστό με ανθότυρο, μυρωδικά, πατάτα οφτή, σταμναγκάθι σοτέ και σάλτσα κόκκινου Ρωμαίικου
Γλυκό: Κυδώνι ψητό με αμπαρόριζα γεμιστό με ξηρούς καρπούς και σάλτσα γιαουρτιού

Τα εστιατόρια που συμμετέχουν στο φεστιβάλ

17/1 Ανδρος – Sea Satin Nino
19/1 Αντίπαρος – Περαματάκι
22/1 Αίγινα – Σκοτάδης
24/1 Τήνος – Ηταν Ενα Μικρό Καράβι
27/1 Σαντορίνη – Λεύκες
29/1 Σίφνος – Η Ταβέρνα του Μανώλη
31/1 Ικαρία – Marymary
7/2 Σύρος – Μάρω Διακάτου
9/2 Κρήτη –Χανιά – Νυχτερίδα
13/2 Νάξος – Αντάμωμα
15/2 Πάτμος – Μπενέτος
19/2 Ηρακλειά – Araklia
26/2 Κίμωλος – Meltemi View & Taste
28/2 Αμοργός – Τρανζιστοράκι
4/3 Λήμνος – Φλωμάρι
6/3 Μήλος – Αλευρόμηλος
8/3 Σέριφος – Της Καλής

Και… από την ΝΥΚΤΕΡΙΔΑ ειδικά για τους αναγνώστες του Flashnews  μια συνταγή του Δημήτρη Σκαρμούτσου 

Ντάκος με καρδιές μαρουλιού και ρόκα

Για 1 ντάκο: 1 κριθαρένιο παξιμάδι (ντάκος)

1 μάτσο ρόκα, ψιλοκομμένη, 1 καρδιά μαρουλιού κομμένη στη μέση, 1 φέτα ντομάτας, Λίγο ξύσμα λεμονιού
½ κούπα τυρί «μαλάκα» ή άλλο, μη αλατισμένο, ημίσκληρο τυρί

Για το ντρέσινγκ, 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο, 1/2 μάτσο άνηθο, 1/2 κούπα χυμό λεμονιού (φρέσκο), ½ κούπα ελαιόλαδο, 1-2 κτγ θυμαρίσιο μέλι, λίγο ξύσμα λεμονιού, Αλάτι, πιπέρι

Τοποθετούμε τον ντάκο στο πιάτο του σερβιρίσματος. Από πάνω «χτίζουμε» τα υπόλοιπα υλικά  τις καρδιές μαρουλιού, τη ρόκα, τη φέτα ντομάτας, το ξύσμα
και το τυρί. Χτυπάμε όλα τα συστατικά της σάλτσας ώστε να γίνει ένα ενιαίο υγρό και προσθέτουμε τη σάλτσα από πάνω. Σερβίρουμε αμέσως.

Γράφει η Μάγια Σπανουδάκη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook