Εντείνονται οι έλεγχοι αναφορικά με τη χρήση θαλασσίων μέσων αναψυχής υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες – Εγκύκλιος του Λιμενικού Σώματος

Με εγκύκλιο του Λιμενικού Σώματος θα επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους επίδοξους «θαλασσόλυκους» δεν λαμβάνουν υπόψιν τους, τις καιρικές συνθήκες και με υπαιτιότητά τους θα χρειαστούν μέσα διάσωσης και προσωπικό του Σώματος για την διάσωση τους.

Ειδικότερα όπως αναφέρει η εγκύκλιος, που εκδόθηκε με αφορμή την αύξηση των περιστατικών έρευνας και διάσωσης στα οποία εμπλέκονται άτομα τα οποία κάνουν χρήση των θαλάσσιων μέσων αναψυχής και σκοπό την αποφυγή, κατά το δυνατόν και καθ’ οιονδήποτε τρόπο, ύπαρξης συμβάντων εις το μέλλον, τα οποία προσδίδουν περίσσιο και αχρείαστο άχθος στο ενασχολούμενο με αυτά προσωπικό, ως και αβεβαιότητα ως προς την επιτυχή έκβασή τους, θέτοντας πολλές φορές σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων που υπηρετούν με αυταπάρνηση το κοινωνικό σύνολο, με υπαιτιότητα των ιδιωτών, ειδικότερα όταν αυτά λαμβάνουν χώρα υπό εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες, γνωστές ποικιλοτρόπως σε οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο (τουλάχιστον μέσω των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του 21ου αιώνα), το Αρχηγείο του Λιμενικού κάνει γνωστό ότι:

– Θα πρέπει να ενταθούν οι αστυνομικοί έλεγχοι αναφορικά με τη χρήση θαλασσίων μέσων αναψυχής υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, και, σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης εν λόγω διάταξης, να προβαίνετε στην επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

– Παράλληλα θα πρέπει να ενημερωθούν κατάλληλα το προσωπικό των Υπηρεσιών και Λιμενικών Αρχών υπαγωγής σας επί των ανωτέρω, καθώς και ναυταθλητικούς συλλόγους, εκμισθωτές θαλασσίων μέσων αναψυχής και ιδιοκτήτες ταχυπλόων σκαφών που δραστηριοποιούνται , για την πιστή τήρηση των διατάξεων .

Αν και οι παρεχόμενες υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης παρέχονται για κοινωφελείς σκοπούς και αδαπάνως για τον πολίτη, ενίοτε, όπως αναφέρει το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, εξετάζεται με μέριμνα του επιχειρησιακού βραχίονα του φορέα, σε συνεργασία με τις οικονομικές Υπηρεσίες , η κατά περίπτωση διάθεση του προσωπικού και των μέσων με καταβολή ανταλλάγματος, στο πλαίσιο της άσκοπης κινητοποίησής τους με δόλο ή ευήθεια για παροχή οποιασδήποτε βοήθειας σε βάρος εκείνου που την προκάλεσε.

Ακολουθεί η εγκύκλιος:

ΘΕΜΑ: “Καταβολή αποζημιώσεων προς το Ελληνικό Δημόσιο από άσκοπες κινητοποιήσεις μέσων – προσωπικού Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ σε επιχειρήσεις Έρευνας – Διάσωσης λόγω υπαιτιότητας πολιτών ”.

1. Ως γνωστόν το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.), ως πολιτειακός φορέας αρμόδιος για το συντονισμό της ναυτικής έρευνας και διάσωσης,ασκεί υπεύθυνα και επί καθημερινής βάσης τα καθήκοντά του θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητα για τα στελέχη του τη διαφύλαξη του υπέρτατου θεμελιώδους αγαθού, αυτού της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

2. Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ) του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. [άρθρο5 του ν. 1844/1989 (Α ́110)], ενεργεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία, τις Διεθνείς Συμβάσεις και Εγχειρίδια και επιλαμβάνεται επί παντός περιστατικού που αφορά την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, για το οποίο γίνεται κοινωνός, εντός της ελληνικής περιοχής ευθύνης για παροχή υπηρεσιών ναυτικής και αεροπορικής έρευνας και διάσωσης, όπως αυτή καθορίζεται στο άρθρο2 του ιδίου ως άνω νόμου.

3. Επιπρόσθετα, οι περιπτώσεις διάθεσης προσωπικού και μέσων προς παροχή υπηρεσιών σε τρίτους προβλέπονται από τις διατάξεις της (γ) σχετικής. Αν και οι παρεχόμενες υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης παρέχονται για κοινωφελείς σκοπούς και αδαπάνως για τον πολίτη, ενίοτε εξετάζεται, με μέριμνα του επιχειρησιακού βραχίονα του φορέα, σε συνεργασία με τις οικονομικές Υπηρεσίες αυτού, η κατά περίπτωση διάθεση του προσωπικού και των μέσων με καταβολή ανταλλάγματος, στο πλαίσιο της άσκοπης κινητοποίησής τους με δόλο ή ευήθεια για παροχή οποιασδήποτε βοήθειας σε βάρος εκείνου που την προκάλεσε.

4. Κατόπιν των ανωτέρω, με αφορμή την αύξηση των περιστατικών έρευνας και διάσωσης στα οποία εμπλέκονται άτομα τα οποία κάνουν χρήση των μέσων που υπάγονται στις διατάξεις (β) σχετικού και σκοπό την αποφυγή, κατά το δυνατόν και καθ’ οιονδήποτε τρόπο, ύπαρξης συμβάντων εις το μέλλον, τα οποία προσδίδουν περίσσιο και αχρείαστο άχθος στο ενασχολούμενο με αυτά προσωπικό, ως και αβεβαιότητα ως προς την επιτυχή έκβασή τους, θέτοντας πολλές φορές σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων που υπηρετούν με αυταπάρνηση το κοινωνικό σύνολο, με υπαιτιότητα των ιδιωτών, ειδικότερα όταν αυτά λαμβάνουν χώρα υπό εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες, γνωστές ποικιλοτρόπως σε οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο(τουλάχιστον μέσω των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του 21ου αιώνα), εντελλόμεθα όπως:

4.1 Εντείνετε αστυνομικούς ελέγχους αναφορικά με την τήρηση του άρθρου 33 του (β) σχετικού, για τη χρήση θαλασσίων μέσων αναψυχής υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, και, σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης εν λόγω διάταξης, να προβαίνετε στην επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

4.2 Ενημερώσετε κατάλληλα το προσωπικό των Υπηρεσιών και Λιμενικών Αρχών υπαγωγής σας επί των ανωτέρω, καθώς και ναυταθλητικούς συλλόγους, εκμισθωτές θαλασσίων μέσων αναψυχής και ιδιοκτήτες ταχυπλόων σκαφών που δραστηριοποιούνται σε περιοχή αρμοδιότητάς σας, για την πιστή τήρηση των διατάξεων του Γ.Κ.Λ 20.

Προϊστάμενοι ΠΕ.ΔΙ.ΛΣ- ΕΛ.ΑΚΤ που κοινοποιείται η παρούσα παρακαλούνται όπως συντονίσουν και εποπτεύσουν Λιμενικές Αρχές υπαγωγής τους παρέχοντας τυχόν επιπρόσθετες εντολές οδηγίες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook