Πολλά τα διαχρονικά προβλήματα στον Δήμο Χανίων αλλά τα πρώτα βήματα το τελευταίο εξάμηνο κρίνονται ως θετικά.

Κάνοντας απολογισμό των έργων και πράξεων της νέας δημοτικής αρχής των Χανίων ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Πρωτοβουλία Πολιτών Πρώτα ο άνθρωπος» Γιάννης Σαρρής  κάνοντας μια εκτενή αναφορά στα προβλήματα του Δήμου ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η εικόνα, και κυρίως η πραγματική ζωή, της πόλης και των περιαστικών περιοχών της δεν είναι καλή. Προβλήματα που σέρνονται άλυτα ή μισολυμένα επί ολόκληρα χρόνια διαμορφώνουν μια κατάσταση που σε καμιά περίπτωση δεν είναι αντίστοιχη με τις ανάγκες των δημοτών αλλά ούτε με τις δυνατοτήτες του Δήμου.

Από τα προβλήματα στις υποδομές που αιμορραγούν στην πρώτη κακοκαιρία, το κυκλοφοριακό και τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, μέχρι τις διαβρώσεις στην παράκτια ζώνη και τη σχολική στέγη, τα προβλήματα σκιαγραφούν μια πραγματικότητα αδιάπτωτης φθοράς και εγκατάλειψης. Αν τα παραπάνω συνδυαστούν με τις πολιτικές υποχρηματοδότησης και την οξύτατη έλλειψη μόνιμου προσωπικού σε κρίσιμες υπηρεσίες του Δήμου η εικόνα γίνεται ζοφερή.

Σε αυτό το φόντο ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή η οποία είναι υποχρεωμένη να δράσει γρήγορα και αποφασιστικά, αν θέλει να σταματήσει ή να αντιστρέψει την πορεία φθοράς. Καλείται να θέσει τις δικές της ιεραρχήσεις και προτεραιότητες να διαλέξει δηλαδή κατεύθυνση στο σταυροδρόμι: Με τις πολιτικές, τις ιδέες και τα συμφέροντα που παράγουν και συντηρούν το τέλμα ή με την ξεκάθαρη πρόταξη του δημοτικού συμφέροντος;…»

Τα πρώτα δείγματα γραφής…

Πάντως ο κ.Σαρρής ανέφερε ότι «σε μια συνολική θεώρηση των πραγμάτων, τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας δημοτικής αρχής τα κρίνουμε ως θετικά. Εννοούμε τις ενέργειες με τις οποίες υπερασπίστηκε τον κοινόχρηστο χώρο στο πρώην οικόπεδο της ΑΒΕΑ, τη στάθμευση των λεωφορείων στο κέντρο της πόλης, τη χρήση του μνημείου του Γυαλί Τζαμί, το πρόβλημα με τον ΦΠΑ στη ΔΕΔΙΣΑ κ.ά….»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε δύο θέματα που αφορούν στον Δήμο. 

Το πρώτο ήταν το θέμα του υπο κατάληψη μνημείου της 5ης Μεραρχίας στο καστέλι της παλιάς πόλης, το οποίο – ως γνωστόν – ο ιδιοκτήτης του που είναι το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει συνάψει σύμβαση με εταιρεία για την ενοικίασή του προκειμένου να γίνει ξενοδοχείο.

Ο κ.Σαρρής επανέλαβε τις θέσεις της παράταξής του που είναι αντίθετες με την απόφαση του Πολυτεχνείου Κρήτης λέγοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«…….Θεωρούμε πως είναι επιβεβλημένο ο δήμαρχος να μην οχυρωθεί πίσω από τα τετελεσμένα και το «δικαίωμα του αυτοδιοίκητου» του Πολυτεχνείου. Αυτό το βολικό άλλοθι επέλεξε η προηγούμενη δημοτική αρχή μαζί με τις παρατάξεις της τότε μείζονος αντιπολίτευσης, για να αφήσουν ανοιχτό το δρόμο στην ύβρη της εκποίησης ενός πολιτιστικού κεφαλαίου της πόλης. Όμως ο Δήμος Χανίων άλλαξε σελίδα και αναμένουμε να αλλάξει και πολιτική αντιμετώπισης ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος. Μπορεί να είναι δεδομένη η υπογραφή της σύμβασης με την εταιρεία, αλλά δεν είναι δεδομένη και η ολοκλήρωσή της. Αυτό εξαρτάται και από το κατά πόσο ο Δήμος είναι διατεθειμένος να εξαντλήσει τα περιθώρια ενεργειών που έχει και από το αν θα βάλει στην εξίσωση τους δημότες ενημερώνοντας τους για τις συνέπειες μια τέτοιας επιλογής…..»

Το άλλο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ήταν η σχεδιαζόμενη επένδυση για μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Πλατάνι της Σούδας με την χρήση υγροποιημένου αερίου.

Και εδώ ο κ.Σαρρής εξέφρασε την αντίθεση της παράταξης τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Είναι η κατάλληλη ώρα για τη χάραξη μιας στρατηγικής που θα επενδύσει στην ενεργειακή επάρκεια αλλά και αυτάρκεια του νησιού στην κατεύθυνση εκείνων των μορφών ΑΠΕ που θα σέβονται το περιβάλλον και θα συνοδεύονται με πολύπλευρες πολιτικές εξοικονόμησης και ενεργειακής αποκέντρωσης.
Είναι για μας φανερό πως ο Δήμος Χανίων οφείλει να επεκτείνει τη δράση του πολύ πέρα από τη μια «στεγνή» δικαστική προσφυγή. Όπως ομόφωνα συμφωνήθηκε, οφείλει να ορίσει άμεσα ειδική συνεδρίαση του ΔΣ με μοναδικό θέμα την ίδρυση του εργοστασίου. Η συνεδρίαση να αποτελέσει τη βάση μιας δραστικής πολιτικής παρέμβασης με ενημέρωση – κινητοποίηση των δημοτών και διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων. Οι προσφυγές είναι χρήσιμες ως υποστηρικτικά μέσα της πολιτικής διεκδίκησης.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook