Κλειστό δημοτικό στη Σαμοθράκη λόγω ασθένειας μαθητών και εκπαιδευτικών από τον ιό της γρίπης.

Σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης βρίσκεται η Ελλάδα και οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν περαιτέρω αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης 13 άνθρωποι (πέντε την τελευταία εβδομάδα). Πρόκειται για 8 άνδρες και 5 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 89 έτη. Από τους 13 που έχασαν τη ζωή τους οι 7 είχαν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ. Από τα 11 (84,6%) κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και από τα 2 (15,4%) ιός γρίπης τύπου Β.

Τα 12 (92,3%) από τα 13 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη κι εξ’ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 3 (25%). Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

Συνολικά καταγράφηκαν 59 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από αυτά, τα 50 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Από το σύνολο των ασθενών αυτών μόνο 25 (42,4%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη.

Ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 913 κλινικά δείγματα- όλα από νοσοκομεία. Τα 134 (14,7%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και ειδικότερα τα 121 (90,3%) ήταν τύπου Α και τα 13 (9,7%) τύπου Β. Τα 96 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, και εξ αυτών τα 51 (53,1%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 45 (46,9%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

Κλειστό δημοτικό στη Σαμοθράκη λόγω του ιού της γρίπης
Στο μεταξύ, κλειστό θα παραμείνει σήμερα και αύριο το Δημοτικό Σχολείο Καμαριώτισσας Σαμοθράκης, λόγω έξαρσης της εποχικής γρίπης. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου (Δ.Π.Ε.Ε), Δημήτρης Ουζούνης, διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η απόφαση της Δημοτικής Αρχής, να προχωρήσει στο κλείσιμο, επί διημέρου του δημοτικού σχολείου, ελήφθη κατόπιν σχετικής εισηγήσεως αρχικά της Διευθύντριας του εκπαιδευτικού ιδρύματος, προς τη Δ.Π.Ε. Ε. και στη συνέχεια της Διεύθυνσης προς το Δήμο.

«Σε όλη τη χώρα απουσιάζουν μαθητές λόγω του ιού της γρίπης. Στη Σαμοθράκη όμως είχαμε μία εισήγηση από τη διευθύντρια του δημοτικού σχολείου Καμαριώτισσας, ότι απουσιάζουν περισσότερα από τα μισά παιδιά, σχεδόν τα 2/3 των μαθητών, ενώ ασθενούν και σχεδόν οι μισοί δάσκαλοι. Κατόπιν επικοινωνίας μας λοιπόν με τη Διεύθυνση Υγείας σχετικά με τη λήψη προληπτικών μέτρων, μιλήσαμε με το δήμαρχο, ο οποίος εξέφρασε τόσο τον δικό του προβληματισμό, όσο και την αγωνία των κατοίκων», εξηγεί ο κ. Ουζούνης, συμπληρώνοντας πως «η αγωνία των κατοίκων έγκειται στο γεγονός ότι η Σαμοθράκη ως νησί συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα με ένα ακτοπλοϊκό δρομολόγιο την ημέρα, εφ’ όσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν και αυτό εντείνει την ανησυχία των γονέων».

Η μη λειτουργία του σχολείου, βασίζεται στη λογική ότι στη διάρκεια του τετραημέρου, που το σχολείο θα παραμείνει κλειστό, καθώς ακολουθεί και Σαββατοκύριακο, ολοκληρώνεται ο κύκλος του ιού της γρίπης στα νοσούντα άτομα, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιείται και ο προβλεπόμενος για λόγους υγιεινής καθαρισμός και αερισμός της σχολικής μονάδας.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου, κανονικά λειτουργούν όλα τα υπόλοιπα σχολεία του νησιού, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ τη Δευτέρα θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες και οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Καμαριώτισσας.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook