Προβολές που παρουσίασε η κυβέρνηση στους θεσμούς δείχνουν πως η μείωση του ΕΝΦΙΑ εφέτος κατά 8%, δεν θα σημαίνει και απαραίτητα μικρότερα έσοδα από το φόρο ακινήτων.

Η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές, η ένταξη περίπου 3.000 περιοχών στο σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων και η αναπροσαρμογή της φορολογητέας αξίας των αγροτεμαχίων εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ το επόμενο έτος.

Στην ουσία με τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων δεν θα «εξανεμίσει» τη μείωση 22% που είδαν το 2019 στον λογαριασμό τους όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων και ειδικά οι έχοντες μεσαία ακίνητη περιουσία. Πρέπει να διευκρινιστεί πως η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ 8% δεν θα είναι οριζόντια, αλλά μεσοσταθμική. Άλλοι φορολογούμενοι θα δουν μεγαλύτερη μείωση στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ του 2020, ενώ για άλλους ο λογαριασμός θα ξεφουσκώσει λιγότερο σε σχέση με φέτος.

Για παράδειγμα:

-Φορολογούμενος με διαμέρισμα 110 τετραγωνικών μέτρων, 40ετίας στο Περιστέρι πλήρωσε το 2019 ΕΝΦΙΑ 225,53 ευρώ. Εφέτος θα πληρώσει 207,49 ευρώ.

-Φορολογούμενος με διαμέρισμα 130 τετραγωνικών μέτρων, 30ετίας στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης πλήρωσε πέρυσι ΕΝΦΙΑ 271,06 ευρώ. Το 2020 θα πληρώσει 249,38 ευρώ.

Τέλος, επιβαρύνσεις θα πρέπει να αναμένονται για τους φορολογούμενους οι οποίοι έχουν ακίνητα σε περιοχές – φιλέτα, δηλαδή σε νησιά και τουριστικές περιοχές που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα.

Πρόκειται κυρίως για φορολογούμενους που διαθέτουν ακίνητα μεγάλης αξίας τα οποία βρίσκονται σήμερα στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Κέρκυρα αλλά και σε ακριβές περιοχές ακόμα και στην Αττική και είναι σχεδόν αφορολόγητοι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook