H μείωση στην εισφορά αλληλεγγύης και στον ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί όταν δημιουργηθεί ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον ΘΕΜΑ 104,6.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ασφαλής εκτίμηση για τον φετινό προϋπολογισμό θα γίνει «μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020».

Πάντως ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε, ότι πρόθεσή του είναι ο όποιος δημοσιονομικός χώρος να πηγαίνει σε ποσοστό 80% σε μειώσεις φόρων και 20% σε αυξήσεις δαπανών πιθανόν για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ξεκαθάρισε πως οι προβλέψεις είναι στο δημοσιονομικό πλαίσιο που έχουμε συμφωνήσει ως κυβέρνηση.

«Δεν ανοίγει δημοσιονομική τρύπα με τις προβλέψεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το αίτημα για μείωσή τους ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι αυτό τέθηκε από την κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς καθώς είναι σε εξέλιξη η σύνταξη της πρώτης ελληνικής έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους.

Ερωτηθείς για τους πλειστηριασμούς που ξεκινούν τον Απρίλιο αρχικά παρατήρησε ότι «γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται. Η προστασία της α’ κατοικίας δεν θα υπήρχε μετά το τέλος του 2019. Εμείς επεκτείναμε το πλαίσιο κατά 4 μήνες και ψηφίσαμε βελτιώσεις για χορήγηση της ρύθμισης».

Προανήγγειλε, δε, ότι το νέο πλαίσιο ρύθμισης χρεών και πτώχευσης φυσικών προσώπων θα ενσωματώνει όλα τα υπάρχοντα εργαλεία και θα προσφέρει δεύτερη ευκαιρία για ρύθμιση οφειλών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook