“Η Ελλάδα εξετάζει όλα τα σενάρια, ακόμη και αυτό της στρατιωτικής εμπλοκής με την Τουρκία”.

Κατακόρυφη άνοδο εμφανίζουν οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, όχι μόνο στον αέρα όπου οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών σε ελληνικά νησιά έχουν χτυπήσει «κόκκινο», αλλά και στη θάλασσα με παραβιάσεις των Εθνικών Χωρικών Υδάτων όπως φαίνεται στα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ. Δηλώσεις από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος για πρώτη φορά αναφέρει δημοσίως ότι η Ελλάδα εξετάζει όλα τα σενάρια, ακόμη και αυτό της στρατιωτικής εμπλοκής με την Τουρκία.

H ρητορική της έντασης από τον Ερντογάν και των υπουργών της Τουρκίας αντικατοπτρίζεται και στα στοιχεία των παραβιάσεων, που ειδικά κατά την τελευταία τριετία έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απαντά στις δηλώσεις – πρόκληση του Ακάρ και δηλώνει ότι η Ελλάδα εξετάζει ακόμα και το σενάριο στρατιωτικής εμπλοκής. 

«Φωτιά» είναι τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ για την εξέλιξη των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο κατά την τελευταία δεκαετία, καθώς όλοι οι δείκτες χτυπούν «κόκκινο» καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο, όπως φαίνεται στον πίνακα που δημοσιεύει το Dikaiologitika News.

Στους πίνακες που δημοσιεύει το Dikaiologitika News αποκαλύπτεται ανάγλυφα η εξέλιξη των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο: Οι παραβιάσεις Εθνικών Χωρικών Υδάτων από τις 90 το 2009 έφτασαν τις 2.032 το 2019. Κατά την τελευταία τριετία κινούνται μεταξύ 1.479 και 2032, όταν το διάστημα 2009 – 2016 ήταν μεταξύ 90 και 414 κατ’ έτος. Σημειώθηκαν δε, όπως επισημαίνεται στα στοιχεία που αποστέλλονται καθημερινά από το ΓΕΕΘΑ στο ΥΠΕΞ, από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και την Τουρκική Ακτοφυλακή.

Ας σημειωθεί ότι στη θάλασσα υπήρχε ένα άτυπο μορατόριουμ συνεννόησης και επικοινωνίας μεταξύ των Γενικών Επιτελείων Ναυτικού των δύο χωρών σε κορυφαίο επίπεδο, ώστε να αποφεύγονται εντάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κορύφωση μια κρίση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Τα συμβάντα παραβιάσεων των Εθνικών Χωρικών Υδάτων που απεικονίζονται στον πίνακα σημειώθηκαν από το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και την Τουρκική Ακτοφυλακή. Πηγή: ΓΕΕΘΑ
Αλλαγή σκηνικού μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά Ερντογάν
Πέρα από τη γλώσσα των αριθμών, που αποτυπώνει μια πτυχή για το σκηνικό έντασης στο Αιγαίο, σημειώνεται ότι οι δείκτες των παραβιάσεων σε αέρα και θάλασσα βαίνουν αυξανόμενοι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης Ερντογάν στην Τουρκία.

Στις Ένοπλες Δυνάμεις στη γειτονική χώρα -και σύμμαχο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ- έγιναν μαζικές εκκαθαρίσεις σε στρατό, ναυτικό και αεροπορία. Έμπειροι αξιωματικοί και πιλότοι μαχητικών οδηγήθηκαν σε αποστρατεία και στα δικαστήρια με αποτέλεσμα η νέα τάξη πραγμάτων στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις όχι μόνο να ακολουθεί τη ρητορική της έντασης της κυβέρνησης Ερντογάν, αλλά και να εμφανίζει «νευρικότητα».

Εξαιρετικά επικίνδυνες καταστάσεις
Έμπειροι αξιωματικοί στο ελληνικό ΓΕΕΘΑ εξηγούν ότι η «νευρικότητα» που εμφανίζουν τούρκοι πιλότοι μαχητικών κατά τις αερομαχίες των τελευταίων ετών εγείρει σοβαρούς κινδύνους για ατύχημα.Ενδεικτικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα, όταν την περασμένη Πέμπτη ένα τουρκικό ζευγάρι F-16 παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Χίου. Στην περιοχή έσπευσαν ελληνικά αεροσκάφη προκειμένου να αναχαιτίσουν τα τουρκικά. Κατά την ώρα της αερομαχίας, ένας από τους Τούρκους πιλότους προέβη σε δύο επικίνδυνες ενέργειες που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες.

Ο Τούρκος πιλότος κατέβασε το αεροσκάφος του σε χαμηλότερο ύψος για να παρασύρει τον Έλληνα πιλότο προς τα κάτω. Και όταν ο Έλληνας πιλότος τον ακολούθησε και κατάφερε να του «πάρει την ουρά», ο Τούρκος προσπάθησε να ξεφύγει κάνοντας χρήση flares (θερμοβολίδες). Η εμπειρία του Έλληνα πιλότου και η ψυχραιμία ήταν το κλειδί για να αποφευχθεί μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση.

«Ουδέποτε στο παρελθόν τέτοια συμπεριφορά»
Τα στοιχεία των τουρκικών προκλήσεων αποτελούν καθημερινό αντικείμενο ανάλυσης στα Γενικά Επιτελεία, αλλά και στην πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών.

«Ουδέποτε στο πρόσφατο παρελθόν δεν έχει επιδειχθεί από πλευράς της Τουρκίας τέτοια προκλητική συμπεριφορά», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος χθες από την Κοζάνη, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι όλες αυτές οι προκλήσεις από μέρους της Τουρκίας «είναι κλιμακούμενες, μεθοδικές και γίνονται βάση συστήματος».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν παρέλειψε να δώσει απάντηση στις δηλώσεις Ακάρ που έθεσε θέμα για αποστρατικοποίηση των Ελληνικών νησιών, με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας να στέλνει το μήνυμα: «Ό,τι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται, η Ελλάδα δεν προκαλεί, δεν θίγει κυριαρχικά δικαιώματα άλλων, αλλά δεν της αρέσει να προκαλείται και να προσβάλλονται τα δικά της δίκαια».

Παναγιωτόπουλος: Εξετάζουμε και σενάριο στρατιωτικής εμπλοκής με Τουρκία
Μάλιστα, ο κ. Παναγιωτόπουλος συμπλήρωσε ότι «εάν χρειαστεί θα απαντήσουμε» και πρόσθεσε: «Εάν κρίνουμε ότι έχουν ξεπεραστεί οι κόκκινες γραμμές, πράγμα που σημαίνει ότι εξετάζουμε όλα τα σενάρια ακόμη και αυτό της στρατιωτικής εμπλοκής».

Βεβαίως, ο ίδιος διευκρίνισε ότι «όλα είναι ανοικτά αλλά εύχομαι να μην έρθει αυτή ποτέ αυτή η ώρα και η προσπάθεια μας για ισχυρές ένοπλες δυνάμεις εκεί κατατείνει, ώστε να μην υπάρξει η στιγμή που θα μπορέσει να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός».

Θέση που αποτελεί πάγια τακτική της Ελλάδας, που λειτουργεί ως χώρα-παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, όσο κι αν οι γείτονες συνεχίζουν να προκαλούν τραβώντας όλο και περισσότερο το σχοινί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook