Οι Ανωγειανοί θα εξετάζονται on line από το Λαϊκό Νοσοκομείο.

Ξεχωριστή μέρα ήταν για τα Ανώγεια η 25η  Ιανουαρίου όπου πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή δεκάδων κατοίκων του χωριού  και επισήμων η εκδήλωση του δήμου Ανωγείων και της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης (ΥΠΕ), για την παραλαβή στο Κέντρο Υγείας δυο σύγχρονων υπερηχοτομογράφων ενός ψηφιακού έγχρωμου  τύπου CleorVue 350 και ένα φορητού τύπου Ultrasound. Τα ιατρικά πολυμηχανήματα δίνουν την δυνατότητα της μεθόδου της τηλεϊατρικής.

Οι παρευρισκόμενοι που κατέκλυσαν την αίθουσα εκδηλώσεων της τράπεζας Πειραιώς “Εμμανουήλ Κεφαλογιάννης” είδαν σε ζωντανή σύνδεση την καρδιά ενός Ανωγειανού και πως ο υπέρηχος της έφτανε στο γραφείο της συναδέλφου του Ντίνου Μερκούρη, Αμαλίας, στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας!

Μαζί με τον καρδιολόγο Ντίνο Μερκούρη τιμήθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eurolife Ασφαλιστικής Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου που έκανε τη μεγάλη χορηγία για την αγορά των μηχανημάτων και το χωριό του προσέφερε το πιο ζεστό του χειροκρότημα.

Όλγα Κεφαλογιάννη: «Οραμα του πατέρα μου το ΚΥ Ανωγείων»

Η Όλγα Κεφαλογιάννη βουλευτής Β’Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας βρέθηκε σε άλλη μια εκδήλωση στα Ανώγεια που αφορά τον τομέα της υγείας, αυτή τη φορά για να τιμήσει τον ιατρό Ντίνο Μερκούρη για την προσφορά του στο χωριό και στο πρόσωπο του και όλο το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Ανωγείων, με αφορμή την παραλαβή των δυο υπερσύγχρονων μηχανημάτων για υπέρηχους. Συγκινημένη εμφανώς όταν έγινε αναφορά από τον δήμαρχο Ανωγείων στον αείμνηστο πατέρα της Ιωάννη Κεφαλογιάννη (Τσουρογιάννη) που επί των ημερών του το 1993 ξεκίνησε τη λειτουργία του το Κέντρο Υγείας, η Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε τη στήριξη της σε ότι αφορά τα Ανώγεια, τα χώματα που “γεννήθηκε και πάτησε πρώτα ο πατέρας μου” όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωση της στην ΑΝΩΓΗ.

Αναλυτικά η δήλωση της Όλγας Κεφαλογιάννη:

“Για μένα προσωπικά κάθε επίσκεψη μου στα Ανώγεια είναι μνήμη και τιμή στον πατέρα μου που είδε το φως της ζωής εδώ, έκανε τα πρώτα του βήματα στα ιστορικά αυτά χώματα  και  τίμησε αυτό τον τόπο μέχρι το τέλος της ζωής του.Εργάστηκε ακούραστα για την προκοπή των Ανωγείων και των Ανωγειανών. Ξέρουμε πολύ καλά ότι και το Κέντρο Υγείας των Ανωγείων ήταν ένα δικό του όραμα και χαίρομαι που βλέπω και σήμερα ότι είναι ένα πρότυπο κέντρο και έχει τόσους πολλούς ανθρώπους να το στηρίζουν και να το αγαπούν. Εμείς όλοι είμαστε εδώ και θα εργαζόμαστε πάντα για την περαιτέρω ανάπτυξη του χωριού και την πρόοδο και ευημερία των κατοίκων του”

Η  ομιλία του Δημάρχου Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη

Σας καλωσορίζω σήμερα στα Ανώγεια μία μέρα ιδιαίτερα σημαντική για την ιατρική πρόληψη και την υγεία όχι μόνο των Ανωγειανών αλλά και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Ψηλορείτη.

Τα Ανώγεια χάρη στις άοκνες προσπάθειες της Ανωγειανής κοινωνίας έχουν σήμερα, παρά τις όποιες ελλείψεις ακόμη, ένα πρότυπο Κ.Υ. που δεκαετίες τώρα, προσφέρει σοβαρές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας στους κατοίκους της περιοχής.

Οφείλουμε πολλά στον αείμνηστο Γιάννη Κεφαλογιάννη για το Κέντρο Υγείας αλλά και για την ίδρυση του Τομέα του ΕΚΑΒ.

Γιατροί, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, με ευθύνη, επάρκεια και αυταπάρνηση πολλές φορές, συνεχίζουν την παράδοση Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θεμελίωσαν οι Ανωγειανοί γιατροί Κουνάλης και Μανούσος.

Στο ίδιο πνεύμα, με συγκινητική ανιδιοτέλεια, ο γιατρός καρδιολόγος του Λαϊκού Νοσοκομείου της Αθήνας Κώστας Μερκούρης πρόσθεσε με τις υπηρεσίες του μία ακόμη δράση στην αποτελεσματικότητα του Κέντρου Υγείας Ανωγείων.

Ο γιατρός εδώ και επτά περίπου χρόνια με συνέπεια και σταθερότητα,αλλά κυρίως με αμείωτη χαρά και διάθεση δεν φείδεται χρόνου και ταλαιπωριών και για ένα διήμερο κάθε μήνα, ότι καιρό κι αν κάνει, έρχεται, πολλές φορές μαζί με την αγαπημένη μας σύζυγο του Φρόη, στα Ανώγεια και αξιοποιεί τον υπέρηχογράφο, δωρεά της οικογένειας του αείμνηστου Διονύση Φρύσαλη στο Κ.Υ. που έμεινε αναξιοποίητος ελέω ελλείψεως καρδιολόγου.

Πρέπει να ξεπερνούν τις 7.000 τα υπερηχογραφήματα που έχει κάνει ο γιατρός στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.Ένα μεγάλο, σωτήριο έργο για το οποίο οι Ανωγειανοί εκφράζουν ποικιλοτρόπως την ευγνωμοσύνη τους και Δίκαια θεωρούν τον γιατρό Μερκούρη γιατρό της καρδιάς τους.

Όμως καθώς η ιατρική τεχνολογία εξελίσσεται ο εκσυγχρονισμός με νέα μέσα είναι απαραίτητος για την αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών για τους πολίτες.

Σήμερα το Κ.Υ. Ανωγείων χάρη στην ευγενική χορηγία του ασφαλιστικού ομίλου Eurolife, απέκτησε ένα ψηφιακό έγχρωμο υπέρηχοτομογράφο, καθώς και έναν φορητό υπέρηχοτομογράφο, δύο υπερσύγχρονα διαγνωστικά μηχανήματα που θα αναβαθμίσουν και θα πολλαπλασιάσουν την αποτελεσματικότητά του Κ.Υ. και θα το φέρουν στην πρώτη γραμμή των δομών πρωτοβάθμιας υγείας.

Ασφαλώς ο εκσυγχρονισμός των δομών υγείας, η στελέχωση και η επάρκειά τους, είναι υπόθεση και ευθύνη της πολιτείας.

Όταν όμως η ιδιωτική πρωτοβουλία μέσα στο πλαίσιο κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης προσφέρει στην υπόθεση αυτή, εθελοντικά νέα σύγχρονα εργαλεία,η προσφορά αυτή είναι ευπρόσδεκτη

Ως Δήμαρχος Ανωγείων, εκφράζω σήμερα την ευαρέσκεια και τις θερμές ευχαριστίες της Ανωγειανής κοινωνίας σε όλους, όσοι είχαν την πρόνοια και την πρωτοβουλία αυτή, που ευεργετεί τους κατοίκους των Ανωγείων και της ευρύτερης περιοχής.

Στον ακάματο, συγχωριανό μας πια, γιατρό Κώστα Μερκούρη στην άξια συνοδοιπόρο του Φρόη, στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurolife  Αλέξη Σαρρηγεωργίου, στον Γιάννη Βαρδινογιάννη που καλύπτει τα έξοδα μετακινήσεων του γιατρού Μερκούρη…

Τέλος θα ήθελα με τη σημερινή ευκαιρία να εκφράσω για μία ακόμα φορά τις σταθερές ευχαριστίες μας προς το Ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του κέντρου υγείας και της μονάδας του ΕΚΑΒ για την προσήλωση και αποτελεσματικότητα του έργου τους. Καλώς μας ήρθατε στ’ Ανώγεια.

Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου: Απέκτησα φίλους στα Ανώγεια

Στην σημασία για έναν ορεινό δήμο να έχει τέτοιες υπηρεσίες υγείας αναφέρθηκαν οι περισσότεροι από αυτούς που μίλησαν στην διάρκεια της εκδήλωσης, ενώ όλοι αναφέρθηκαν με τα θερμότερα λόγια για τους ανθρώπους που βραβεύτηκαν από την ΥΠΕ και τον Δήμο Ανωγείων.

Ο  πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eurolife Ασφαλιστικής Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, μεγάλος χορηγός των μηχανημάτων, ανέφερε: “ο φίλος μου Ντίνος Μερκούρης με προσκάλεσε με άλλους φίλους εδώ στα Ανώγεια πριν λίγο καιρό. Έμεινα 3 μέρες στα Ανώγεια και ένιωσα τόσο ζεστά, τόσο ωραία, έφαγα τόσο αντικριστό που πραγματικά νιώθω ότι έχω πολλούς φίλους εδώ. Όλο αυτό γίνεται γιατί ο Ντίνος με τον οποίο μεγαλώσαμε μαζί, έχει το ήθος, είναι γιατρός πολύ υψηλού επιπέδου, αλλά πάνω από όλα έχει το πάθος και την αγάπη να τα δίνει όλα σε αυτήν εδώ τη κοινωνία και στην Αθήνα βέβαια. Έχει και την Φρόη που στέκεται τόσα χρόνια δίπλα του και τον αντέχει! Εκείνες τις τρεις ημέρες που έμεινα στα Ανώγεια κατάλαβα πόσο ανάγκη έχει και αυτός ο τόπος για εξοπλισμό, έτσι όταν ο Ντίνος μου μίλησε για τους υπερηχοτομογράφους με χαρά στη Eurolife το εντάξαμε στο πρόγραμμα που ονομάζεται “Συμπράττουμε” και χαίρομαι πολύ που τους είδα πριν λίγο και χαρίζουν ζωή, υγεία και χαμόγελο σε αυτόν εδώ τον ευλογημένο τόπο”.

Η Ελένη Μπορμπουδάκη, διευθύντρια της 7ης ΥΠΕ τόνισε ότι “σήμερα σε αυτόν τον ιστορικό τόπο τιμάμε τον εθελοντισμό, σήμερα στα Ανώγεια τιμάμε στο πρόσωπο του Ντίνου Μερκούρη όλους τους ανθρώπους που όλα αυτά τα χρόνια έχουν προσφέρει σε αυτή την ορεινή περιοχή και είμαστε ευτυχείς γιατί από τη πρώτη στιγμή ξεκινήσαμε μια σημαντική συνεργασία με όλους εδώ και τον δήμο και τους ανθρώπους του. Άλλωστε το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση έχουν δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι θα ενισχύσουν τη δωρεάν υγεία, θα ενισχύσει κάθε σημείο στην Ελλάδα ώστε οι άνθρωποι σε όποια περιοχή και να ζουν όσο απομακρυσμένη και να είναι να νιώθουν ασφάλεια”.

Ο διευθυντής του Κ.Υ Ανωγείων Νίκος Αντωνάκης ανέφερε ότι “η πρόληψη παίζει βασικό ρόλο και πραγματικά χαρήκαμε πολύ με τις εξαγγελίες της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας που βάζει την πρόληψη στην πρώτη γραμμή με βάση το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε. Το Κ.Υ Ανωγείων λειτουργεί από το 1993 και καλύπτει 11 μεγάλα χωριά της επαρχίας Μυλοποτάμου και Μονοφατσίου, με περισσότερους από 9.000 κατοίκους. Εύχομαι υγεία και δύναμη στον γιατρό Μερκούρη να συνεχίσει το έργο του και να αγαπηθεί ακόμα περισσότερο από τους Ανωγειανούς.”

Τέλος ο  αντιπρόεδρος της ΑΝΕΚ Σπύρος Πρωτοπαπαδάκης μίλησε εκ μέρους του Γιάννη Βαρδινογιάννη που απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και είπε μεταξύ άλλων:

”Είναι βαρύ το φορτίο να εκπροσωπείς το Γιάννη Βαρδινογιάννη. Η αρωγή της ΑΝΕΚ προς τον δήμο Ανωγείων και το Κέντρο Υγείας θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί και αυτή είναι η βούληση του κυρίου Βαρδινογιάννη που μου ζήτησε να σας την μεταφέρω. Η τιμητική του βράβευση είναι βράβευση όλης της ΑΝΕΚ. Για να είναι κανείς ηγέτης στο επιχειρεί ν οφείλει πρωτίστως να συνεισφέρει στην ευημερία της κοινωνίας. Αυτή είναι μια αξία που η ΑΝΕΚ έχει υιοθετήσει εδώ και 50 χρόνια. Είμαστε κοινωνοί στη φράση του Ελύτη ότι ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα..” ολοκλήρωσε.

–Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο Υπουργός Υποδομών Ιωάννης Κεφαλογιάννης, η Βουλευτής της Ν.Δ Όλγα Κεφαλογιάννη, ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ Ανδρέας Ξανθός, ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΜΕΡΑ 25 Γιώργος Λογιάδης, η διευθύντρια της 7ης ΥΠΕ Ελένη Μπορμπουδάκη,ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γιώργος Χαλκιαδάκης, ο διευθυντής του Κ.Υ Ανωγείων Νίκος Αντωνάκης, ο διοικητής του Νοσοκομείου Ιεράπετρας Εμμανουήλ Καλλιονάκης, ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου Λευτέρης Μαρκάκης, ο διοικητής του Βενιζέλειο Κώστας Τερζάκης, η διοικήτρια του Νοσοκομείου Νεάπολης Βασιλική Χατζέα,ο διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων Γιώργος Μπέας,οι πρώην δήμαρχοι Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργης, Γεώργιος Σμπώκος και Νίκος Ξυλούρης, ο περιφερειακός σύμβουλος Ηρακλείου Νίκος Σκουλάς, ο ιατρός Νίκος Κεφαλογιάννης (Χρονονίκος), ο ιατρός και πρόεδρος του Αετού Ανωγείων Στέλιος Ξυλούρης,ο αντιπρόεδρος της ΑΝΕΚ Σπύρος Πρωτοπαπαδάκης.

Την παρουσίαση ανέλαβε η υπεύθυνη του γραφείου τύπου της ΥΠΕ Εύη Γαρεδάκη. Χαιρετισμό απέστειλαν ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ Μάξιμος Σενετάκης και η Βουλευτής Χανίων της Ν.Δ Ντόρα Μπακογιάννη, Προηγήθηκε αγιασμός στον χώρο του Κέντρου Υγείας από τον Πανοσιολογιότατο Ηγούμενο της Μονής Βωσάκου Τιμόθεο και τους ιερωμένους του χωριού.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν από την ΥΠΕ, με ειδικές πλακέτες για την προσφορά τους ο διευθύνων σύμβουλος της Eurolife Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΕΚ Γιάννης Βαρδινογιάννης (σ.σ λόγω απουσίας του την πλακέτα παρέλαβε ο αντιπρόεδρος της ΑΝΕΚ Σπύρος Πρωτοπαπαδάκης , η διευθύντρια του 7ου Δημοτικού σχολείου Αμαρουσίου και σύζυγος του Κωνσταντίνου Μερκούρη Ευφροσύνη Πιέρρου  και ο συντονιστής διευθυντής της Καρδιολογικής κλινικής του “Λαϊκού” γενικού νοσοκομείου Αθηνών Ιωάννης Μπαρμπετσέας. Ειδική βράβευση πραγματοποίησε ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης στον ιατρό Κωνσταντίνο Μερκούρη.

Μετά την εκδήλωση ο δήμος Ανωγείων προσέφερε γεύμα με όλα τα Ανωγειανά εδέσματα στο κέντρο “Ντελίνα”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook