Τουλάχιστον 44 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της σφοδρής καταιγίδας — των κατακλυσμιαίων βροχών, των εκτεταμένων πλημμυρών και των κατολισθήσεων — που σάρωσε από την Πέμπτη τη νοτιοανατολική Βραζιλία, ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας χθες Κυριακή.

Άλλοι 19 άνθρωποι αγνοούνται, από 25 ως νωρίτερα χθες, ενώ δώδεκα τραυματίστηκαν και σχεδόν 17.000 τραυματίστηκαν σε 58 δήμους και κοινότητες της πολιτείας Μίνας Ζεράις.

Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται στις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες που προκάλεσαν από την Πέμπτη οι βροχοπτώσεις-ρεκόρ στην Πολιτεία, πλήττοντας και την πρωτεύουσά της Μπέλου Οριζόντσι.

Το εθνικό μετεωρολογικό ινστιτούτο κατέγραψε τη μεγαλύτερη βροχόπτωση αφότου άρχισαν να τηρούνται δεδομένα, πριν από 110 χρόνια, ωστόσο σημείωσε πως η ένταση των φαινομένων άρχισε να υποχωρεί χθες Κυριακή.

Από την Ινδία, όπου βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη, ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του κάνει «ό,τι είναι δυνατόν» αν και η περιοχή που επλήγη είναι «τεράστια» και θα είναι «δύσκολο να σωθούν οι πάντες».

Ο υπουργός Περιφερειακής Γκουστάβου Κανούτου και ο κυβερνήτης της πολιτείας Μίνας Ζεράις, ο Χομέου Ζέμα, επιθεώρησαν από αέρος την πληγείσα περιοχή και ανήγγειλαν την άμεση χορήγηση βοήθειας ύψους περίπου 22 εκατομμυρίων δολαρίων στους κατοίκους.

Ελλείψει μακροπρόθεσμων πολιτικών για τη μείωση των κινδύνων, «θα συνεχίσουμε να βλέπουμε καταστάσεις αυτού του είδους πάρα πολλές φορές», προειδοποίησε ο Ζέμα.

Ωστόσο για πολλούς κατοίκους, η καταστροφή των τελευταίων ημερών δεν είχαν προηγούμενο.

Πολλοί δρόμοι παρέμεναν αποκλεισμένοι λόγω των πλημμυρών και δεκάδες γέφυρες κατέρρευσαν. Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο G1, ένα αντιπλημμυρικό ανάχωμα κατέρρευσε στη Μονζόλους, αγροτική περιοχή της Μίνας Ζεράις, πλημμυρίζοντας σπίτια, χωρίς να αναφερθούν θύματα.

Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις αυτές συνέπεσαν με την πρώτη επέτειο από την κατάρρευση φράγματος τελμάτων στην Μπρουματζίνιου, στην πολιτεία Μίνας Ζεράις, όταν προκλήθηκε τσουνάμι λάσπης και αποβλήτων που προκύπτουν από την επεξεργασία μεταλλευμάτων, όγκου 13 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, που κατάπιε τα πάντα στον διάβα του. Η τραγωδία αυτή, την 25η Ιανουαρίου 2019, στοίχισε τη ζωή σε 211 ανθρώπους, ενώ μέχρι και σήμερα 95 άνθρωποι συνεχίζουν να θεωρούνται μέχρι και σήμερα αγνοούμενοι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook