“Τα έργα είναι τον πολιτών και όχι του περιφερειάρχη και των φορέων”, τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Η επιτάχυνση τών διαδικασίων υλοποίησης τού Επιχειρησιακού προγράμματος «Κρήτη 2014-2020» ήταν το θέμα συζήτησης στην ευρεία ενημερώτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την  Δευτέρα (27/1) στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων παρόντος του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη  Σε αυτήν συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Χανίων Νίκος Καλογερής, Δήμαρχοι των Χανίων, Περιφερειακοί συμβουλων της ΠΕ Χανίων, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, υπηρεσιακοί παραγοντες κ.α.

Στην ενημερωτική συνάντηση, με παρούσα την Ειδική υπηρεσία Διαχειρησης ΕΠ της Περιφέρειας,παράλληλα με την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης του ΕΠ ΚΡΗΤΗ 2014-2020,θα γίνει συζήτηση για τον προγραμματισμό εργων πρός υποβολή, καθώς και για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας γιά την προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης,  “Τα έργα είναι τον πολιτών και όχι του περιφερειάρχη και των φορέων. Θέλουμε τις απόψεις των τοπικών φορέων. Κάνουμε τιτάνιο αγώνα για αποκέντρωση, για αρμοδιοτητές και πόρους.”

Μέχρι το 2023 να έχουν γίνει πράξη τα έργα από το ΕΣΠΑ 2014-2020

Στόχος είναι να “τρέξουν” οι διαδικασίες ώστε να δημοπρατηθούν τα έργα που δεν έχουν δημοπρατηθεί στο ΕΣΠΑ “2014-2020” ώστε μέχρι το 2023 να έχει προκύψει η πλήρης απορρόφηση.

“Εμείς θέλουμε να έχουμε υπερδέσμευση του προγράμματος μας για να έχουμε κι άλλα έργα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενταχθεί στο πρόγραμμα ο βιολογικός στο Μαράθι, η ολοκλήρωση του  βιολογικού στη Γεωργιούπολη, δύο αρδευτικά έργα στο Φουρνέ και στη Χρυσοσκαλίτισσα, η παράκαμψη Τοπολίων που πρέπει να ολοκληρωθεί επίσης”, επεσήμανε ο Σταύρος Αρναουτάκης πιου ιδιαίτερα για την Κίσαμο ανέφερε και στο μεγάλο έργο των σχολείων στην Κίσαμο που θα ξεπεράσει τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

“Υπάρχει επίσης μια σειρά έργων ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτηρίων που αξίζει να δείτε πόσα χρήματα έχουν εγκριθεί για την ΠΕ Χανίωνγιατί έχει καλή δουλειά από τους Δήμους στα Χανιά και τα ΣΒΑΑ του Δήμου Χανίων και οι χωρικές επενδύσεις που έχουν οι υπόλοιποι Δήμοι”, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, που προσέθεσε, “στο τέλος του προγράμματος η απορροφητικότητα θα είναι αυτή που πρέπει”.

“Να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ για την Περιφέρειά μας”

Όπως τόνισε ο Σταύρος Αρναουτάκης και στους φορείς που βρέθηκαν στη σύσκεψη δεν πρέπει να ενταχθούν έργα της προηγούμενης περιόδου στην επόμενη ή από το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος” στα ΕΣΠΑ “γιατί είναι αφαιρετικοί πόροι”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. 

“Θα έχουμε σύντομα ένα πολύ σημαντικό έργο που θα ξεπεράσει τα 15 εκατομμύρια ευρώ για την ΠΕ Χανίων και αφορά τη σύνδεση Πλάτανος-Σφηνάρι που μέχρι τον  Απρίλη θα έχει ολοκληρωθεί η διαδιασία της έγκρισης”.

Όπως επεσήμανε ο Σταύρος Αρναουτάκης, σκοπός της σύσκεψης αυτής και των υπόλοιπων συσκέψεων που θα ακολουθήσουν στις υπόλοιπες ΠΕ της Κρήτης είναι η Περιφέρεια να προετοιμάσει με κάθε Δήμο ξεχωριστά μια “νέα γενιά” έργων που θα μπορούν να δημοπρατηθούν από το 2021-2022 και να μπορούν να απορροφηθούν το 2023. “Αυτό για μας αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα. Δεν είναι εύκολο διότι χρειάζονται οι μελέτες που πρέπει να ολοκληρωθούν”.

Για Μεγάλα Χωράφια, “Κακιά Στροφή” και Σταλό

Τι γίνεται με τα σημεία του ΒΟΑΚ και της ΠΕΟ που υπάρχουν κατολισθήσεις; “Έχει αναλάβει τις μέλέτες το Υπουργείο και το Υπουργείο δίνει όλες τις αναθέσεις. Οι αναθέσεις έχουν προχωρήσει σε Μεγάλα Χωράφια, Σταλό και θα γίνουν ακόμα τρεις. Με έχουν διαβεβαιώσει ότι μέσα στο Φεβρουάριο θα προχωρήσουν οι διαδικασίες. Είναι ευκαιρία από τις καταστροφές να φτιάξουν οι δρόμοι μας και να αντιμετωπιστούν οι κατολισθήσεις. Πρέπει και η κυβέρνηση να συνεισφέρει ώστε στην επόμενη διετία να ολοκληρωθούν αυτά τα έργα.”

Ολόκληρη η δήλωση του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη

“Το 2020 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά”

Απολογισμό για την απορρόφηση έργων μέσω του “ΕΣΠΑ 2014-2020” αλλά και για αυτά που απαιτούνται να γίνουν στο επόμενο διάστημα ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος έκανε στη δική της τοποθέτηση, στο πλαίσιο της σύσκεψης στην ΠΕ Χανίων, η Προϊσταμένη ΕΥΔ ΕΠ Κρήτης Μαρία Κασωτάκη.‘Οπως τόνισε στην ΠΕ Χανίων, υφίστανται 50 ενταγμένα έργα σήμερα, προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ,  ενώ έχουν συμβασιοποιηθεί έργα ύψους 34 εκατομμυρίων ευρώ. 

“Το 2020 θα κρίνει κατά πόσο θα κλείσει επιτυχώς το 2014-2020. Είναι μια δύσκολη χρονιά. Το 2019 ήταν λιγότερο παραγωγικός χρόνος λόγω εκλογών. Πιστεύυμε ότι ο ειλικρινής διάλογος θα φέρει επιθυμητό αποτέλεσμα. Πρέπει να επιτύχουμε με συγκεκριμένες κινήσεις.Πρέπει ναχουμε ώριμα έργα για να πετύχουμε. Πρέπει να εντάξουμε έργα 160 εκατ ευρώ μέχρι τέλος του 2020”, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κασωτάκη.

Κάνοντας έναν απολογισμό η κυρία Κασωτάκη ανέφερε ότι στον τουριστικό πολιτισμο, στα έργα εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια έργα τα Χανιά έχουν πάει πολύ καλά. Επίσης έχουν ωριμάνσει τα έργα ύδρευσης αποχέτευσης στη Γεωργιούπολη και στην Παλιόχωρα και θα ακολουθήσει το Μαράθι. Αντίθετα, τα Χανιά δεν έχουν πάει καλά στα έργα διαχείρισης κινδύνων, δηλαδή στα αντιπλημμυρικά κτλ. Επεσήμανε δε ότι  θα υπάρξει άμεσα ενίσχυση του Νοσοκομείου Χανίων με τον αγγειογράφο. 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook