Υπέστη μεγάλες ζημιές – Χωρίς την εναέρια επιτήρηση απο το UAV τα θαλάσσια σύνορα

Ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) από τις 8 Ιανουαρίου δεν έχει δυνατότητα να επιτηρεί από αέρος τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας. 

Την ημέρα εκείνη το ένα και μοναδικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος της FRONTEX που εγκαταστάθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Τυμπακίου απο το 2018, έπεσε στον διάδρομο του αεροδρομίου  και υπέστη εκτεταμένες ζημιές.

Όπως αναφέρει το “Θέμα” το UAV τύπου Hermes 300 της ισραηλινής εταιρείας Elbit κατέπεσε ενώ βρισκόταν στη φάση της απογείωσης, πιθανόν λόγω απώλειας ισχύος του κινητήρα και ενδεχόμενου ανθρώπινου λάθους. 

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, μισθωμένο από τη FRONTEX έστελνε πληροφορίες που αξιοποιούνταν από το Λιμενικό κυρίως για την αστυνόμευση του θαλασσίου πεδίου αλλά και την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος. 

Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες ακόμη μέχρι να αντικατασταθεί το UAV ώστε η FRONTEX και το Λιμενικό αποκτήσουν και πάλι εικόνα από το Αιγαίο ώστε να επιτηρούν τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα και να διαπιστώνουν πότε και από ποιες περιοχές στα τουρκικά παράλια αναχωρούν τα φορτωμένα με μετανάστες πλοιάρια με προορισμό τα νησιά του Αιγαίου. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook