Το Φρούριο Ιτζεδίν  βρίσκεται στην επικαιρότητα αφού ο Δήμος Χανίων ετοιμάζει αίτημα προς το Υπουργείο Πολιτισμού για να του το παραχωρήσει.

Η είδηση βγήκε "δια χειλέων" του Δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη (στο περιθώριο της σύσκεψης για τα έργα ΕΣΠΑ στην ΠΕ Χανίων) και μάλιστα, το αίτημα βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, λίγο πριν υποβληθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Όπως τόνισε ο κ. Σημανδηράκης, "θα πρέπει να δούμε την ουσιαστική παραχώρηση από την ΕΤΑΔ και μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και σήμερα υπήρξε μια επικοινωνία με το υπουργείο. Εκκρεμεί μια συνάντηση στο υπουργείο όπου θα τεθεί πλέον επίσημα το αίτημα παραχώρησης του φρουρίου Ιτζεδίν στο Δήμο Χανίων στον οποίο ανήκει και ο οποίος έχει την βασική ευθύνη για την αναστήλωση αλλά και την χρήση του σημαντικού αυτού μνημείου της περιοχής".

Ως γνωστόν έχει προκύψει δημόσιος διάλογος για το Φρούριο Ιτζεδίν κατόπιν δηλώσεων της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη ως απάντηση επερώτησης του ΚΚΕ και έχει υπάρξει μια συζήτηση αρκετούς μήνες και από την επίσκεψη της Υπουργού στον Δήμο Χανίων (προ δύο μηνών) αλλά και στη συνέχεια, για τον τρόπο που μπορεί να γίνει η αξιοποίηση  του φρουρίου.

"Πριν μπούμε στη διαδικασία να συνεννοηθούμε όλοι μαζί σαν τοπικοί φορείς, για το πώς ο καθένας ενδιαφέρεται αλλά και πώς μπορεί ο καθένας να βοηθήσει επί της ουσίας και όχι με επιοινωνιακούς όρους, θα πρέπει να δούμε την ουσιαστική παραχώρηση του φρουρίου, το αίτημα παραχώρησης από την Εταιρεία Διαχείρισης Ακινήτων“, δήλωσε ο Παναγιώτης Σημανδηράκης.

O Δήμος Αποκορώνου θέλει συνεργασία

Η δήλωσή του αποτελεί σαφέστατη αιχμή στον Δήμαρχο Αποκορώνου Χαράλαμπο Κουκιανάκη που είχε αποστείλει επιστολή προν τον ομόλογό του Δήμαρχο Χανίων με την οποία ζητά την από κοινού ανάληψη πρωτοβουλιών για το φρούριο Ιτζεδίν.

Ο κ. Κουκιανάκης τονίζει ότι το συγκεκριμένο φρούριο ανήκει εδαφικά στον Δήμο Αποκορώνου και ότι μετά την εφαρμογή τόσο του Καποδίστρια, του Καλλικράτη αλλά και του Κλεισθένη, εδαφικά ανήκει στην αρμοδιότητα του Δήμου Χανίων.

"Οι Αποκορωνιώτες θεωρούν ότι ανήκει στη δική τους γη, μιας και είναι κομμάτι και της αποκορωνιώτικης γης αλλά και της ιστορίας του Αποκόρωνα. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι θα πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις με τον καθ’ ύλην αρμόδιο, τον Δήμο Χανίων, μιας και σε αυτόν ανήκει η εδαφική ακεραιότητα, προκειμένου όλοι μαζί, μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού και τους άλλους θεσμικούς φορείς, Υπουργείο Τουρισμού κ.λπ., να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε αυτό το ανεκτίμητης αξίας μνημείο", τόνισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αποκορώνου.

Ο κύριος Κουκιανάκης επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο μνημείο αποτελεί ένα μεγάλο αίτημα των δημοτών του Αποκόρωνα.

Τέλος ο Δήμαρχος Αποκόρωνα ανέφερε ότι αύριο έχει συνάντηση με τον Υφυπουργό Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Απόστολο Βεσυρόπουλο για την παραχώρηση τεσσάρων πρώην αστυνομικών κτιρίων στον Αποκόρωνα, των Αστυνομικών Σταθμών Γεωργιουπόλως, Φρε και Αρμένων και του Αστυνομικού Τμήματος Βάμου, προκειμένου να δοθούν στην τοπική κοινωνία.

Στην ίδια συνάντηση, ο κ. Κουκιανάκης θα θέσει στον Υφυπουργό και το ζήτημα του φρουρίου Ιτζεδίν.