Καθαρίζει το λιμάνι Καβονησίου στην Κίσσαμο αφού επίκεται η απομάκρυνση του πλοίου 61,5 μέτρων που παρέμενε, σχεδόν δύο χρόνια, ακινητοποιημένο.

Το πλοίο που είχε ρυμουλκηθεί τον Φεβρουάριο του 2018 ,  μετά από  σοβαρή μηχανική βλάβη που είχε παρουσιάσει,  είχε αναγκαστικά  ρυμουλκηθεί στο λιμάνι  Καβονησίου και του είχε επιβληθεί  αναγκαστική κράτηση για θέματα ελλείψεων ασφαλούς ναυσιπλοΐας.

Ένα θέμα που έδειχνε να ... χρονίζει λαμβάνει τέλος κατόπιν ενεργειών του Λιμενικού Ταμείου Χανίων. Το ζήτημα αφορά το καράβι SKYLARK, μήκους 61,5 μέτρων, που παρέμενε στάσιμο και ανενεργό από τον Φεβρουάριο του 2018 λόγω βλάβης και είχε αγκυροβολήσει στο λιμάνι Καβονησίου στην Κίσαμο.

Όπως ενημέρωσε το Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων:  "μετά από πλήθος ενεργειών του για την πρόληψη ατυχήματος από το ακινητοποιημένο πλοίο φορτηγό SKYLARK , στο λιμάνι Καβονησίου Κισσάμου, ανακοινώνει ότι,  με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής  διαδικασίας που διεξήγαγε σύμφωνα με τις ειδικές  διατάξεις περί πλοίων σε ακινησία,   υπογράφηκε την Πέμπτη 23-1-2020, μεταξύ του Προέδρου του  κ. Ιωάννη Ζερβού και της αναδόχου εταιρείας  «ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΑΕ»,   σύμβαση παράδοσης,  εκποίησης και  απομάκρυνσης  του εν λόγω φορτηγού πλοίου.    Το πλοίο με αυτή την σύμβαση, παραδίδεται στον ανάδοχο ο οποίος αναλαμβάνει μεταξύ άλλων, όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες για την προετοιμασία και την ασφαλή απομάκρυνσή του από την περιοχή. Η απομάκρυνση θα ολοκληρωθεί εντός 60 ημερών από την ημέρα που ο ανάδοχος θα λάβει την άδεια απόπλου από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Λιμεναρχείου.

Ήδη,  ο Ανάδοχος κατέβαλε στο Λιμενικό Ταμείο το τίμημα που προέκυψε από το διαγωνισμό για την εκποίηση που ανέρχεται ποσό των 55.800€.

Το πλοίο SKYLARK, μήκους 61,5 μέτρων,  που είχε ρυμουλκηθεί τον Φεβρουάριο του 2018 ,  πλέοντας ανοιχτά της Κισσάμου, μετά από  σοβαρή μηχανική βλάβη που είχε παρουσιάσει,   είχε αναγκαστικά  ρυμουλκηθεί στο λιμάνι  Καβονησίου , και του είχε επιβληθεί  αναγκαστική κράτηση για θέματα ελλείψεων ασφαλούς ναυσιπλοΐας, από  Επιθεωρητές  του   Λιμενικού Σώματος ,  μέχρι αποκαταστάσεως των ελλείψεων  και βλαβών  από την αλλοδαπή πλοιοκτήτρια εταιρεία.  Στην συνέχεια η εταιρεία αυτή,   εγκατέλειψε το πλοίο,  μαζί με το αλλοδαπό πλήρωμά του,  ενώ το Λιμενικό Ταμείο Ν. Χανίων, το Λιμεναρχείο, το Τελωνείο, με την συνδρομή ιδιωτών ειδικών (ναυπηγό, νομικό,  κλπ),  με μια σειρά πολύπλοκων,  τόσο διαδικαστικά όσο και τεχνικά ενεργειών, απέτρεψε την βύθιση του πλοίου, το οποίο κινδύνευσε αρκετές φορές.

Με την ευκαιρία ο Πρόεδρος του ΛΤΝΧ,  θέλει να ευχαριστήσει  όλες  τις Υπηρεσίας (Τελωνείο, Λιμεναρχείο, κλπ) ,  τους  ιδιώτες ειδικούς αλλά και το προσωπικό του Λιμενικού  Ταμείου Ν. Χανίων,  που  βοήθησαν στην μακροχρόνια αυτή επιχείρηση, αποτρέποντας μέχρι σήμερα,  τους κινδύνους ατυχήματος από την παρουσία αυτού του πλοίου στο λιμάνι της Κισσάμου".