Έλεγχο διοικητικών, διαχειριστικών και οικονομικών πεπραγμένων από ορκωτούς λογιστές εξετάζει ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης να προτείνει για το δημοτικό γηροκομείο Χανίων.

Πρόκειται απλώς για πρόταση και βούληση της δημοτικής αρχής, με την απόφαση όμως για τη διενέργεια η μη ελέγχου να ανήκει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων.

Ο δήμαρχος Χανίων εξέφρασε στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο Χανίων την πρότασή του για διαχειριστικό έλεγχο καθώς όπως είπε αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δεδομένα και στοιχεία γύρω από το δημοτικό γηροκομείο Χανίων ώστε να μπορεί να αξιολογηθεί τι συμβαίνει σε επίπεδο διαχείρισης και τι έχει γίνει και τα προηγούμενα χρόνια. Για τον λόγο αυτό πρέπει να γίνει ένας σε βάθος έλεγχος όχι μόνο στο κομμάτι των οικονομικών αλλά και στο κομμάτι της διαχείρισης γενικότερα την τελευταία τριετία και όσο πιο πίσω πάει χρονικά, τόνισε ο κ. Σημανδηράκης, καθώς δεν υπάρχει πρόθεση στοχοποίησης του κ. Κουκλάκη.

Αφορμή για την ανακοίνωση της πρότασης αυτής στην οποία είχε καταλήξει η δημοτική αρχή το τελευταίο χρονικό διάστημα, στάθηκε η τοποθέτηση του πρώην προέδρου του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων, Γιώργου Κουκλάκη προς το δημοτικό συμβούλιο Χανίων. Ο Κουκλάκης μετά τις καταγγελίες σε βάρος του από τον κ. Χαράλαμπο Κουρούση, επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται, δεν δέχεται μομφή από κανέναν και είναι έτοιμος όχι μόνο για έναν αλλά και για 100 ελέγχους με την τοποθέτησή του να κινείται στο πλαίσιο της ανακοίνωσης – απάντησης που είχε δώσει στη δημοσιότητα τις προηγούμενες μέρες. Ο κ. Κουρούσης απάντησε στον κ. Κουκλάκη επαναλαμβάνοντας τις καταγγελίες του για προβληματική διαχερίση και μετατροπή του δημοτικού γηροκομείου σε “χρονίων παθήσεων”

Τα επίσημα στοιχεία για τις εισαγωγές που έγιναν εκτός ΕΟΠΠΥ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Γ.Γ. του δήμου Χανίων Γ. Φραγκιαδάκη, αυτή τη στιγμή στο γηροκομείο φιλοξενούνται 104 άτομα, εκ των οποίων οι 78 είναι μέσω ΕΟΠΠΥΥ, οι 25 άποροι και οι 21 έχουν μπει εκτός λίστας. Αυτή τη στιγμή περιμένουν στη λίστα 57 άτομα μέσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι 21 που φιλοξενήθηκαν εκτός λίστας. Από 1/1/19 μέχρι 31/10/19 έχουν γίνει 25 εισαγωγές εκτός ΕΟΠΠΥ. Από αυτές οι 15 έγιναν από 1/5/19 μέχρι 31/10/19. Για όποια περίοδο φιλοξενήθηκαν το γηροκομείου δεν λάμβανε το νοσήλειο του ΕΟΠΠΥ.

Οι τοποθετήσεις των επικεφαλής

Ο Άρης Παπαδογιάννης είπε ότι πρέπει πάνω από όλα να προφυλάξουμε όλους όσους φιλοξενούνται στις δομές του γηροκομείου και συμφωνεί να γίνει διαχειριστικός έλεγχος με προϋπόθεση να γίνει σε όλα τα νομικά πρόσωπα του δήμου σε βάθος χρόνου. Επιπλέον χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση του κ. Κουρούση τον οποίο κατηγόρησε ότι είπε ψέματα για την εισαγωγή 26 ατόμων από “το παράθυρο” έχοντας δόλο.

Ο Γρηγόρης Αρχοντάκης ανέφερε ότι η παράταξή του δεν έχει πρόβλημα με τον διαχειριστικό έλεγχο αρκεί αυτός να μην φωτογραφίζει ένα νομικό πρόσωπο και μια διοίκηση. Η δημοτική αρχή δηλαδή πρέπει να κάνει έλεγχο σε όλα τα νομικά πρόσωπα και τις διοικήσεις αν θέλει να είναι σωστή και να μην στοχοποιεί.

Ο Τάσος Βάμβουκας είπε ότι όποιος ασκεί διοίκηση έρχεται σε δύσκολη θέση γιατί έρχεται αντιμέτωπος με ανθρώπινο πόνο και δράματα. Υπάρχουν ίσως περιπτώσεις στις οποίες δεν τηρήθηκε η σειρά που θα ενέκρινε ο ΕΟΠΠΥ, όμως αυτές έχουν επείγοντα χαρακτήρα. Το θέμα που προέκυψε δεν θεώρησε ότι είναι θέμα ελέγχου αλλά ακόμα κι αν αποφασιστεί τότε θα πρέπει ο έλεγχος να πάει όχι σε βάθος τριετίας αλλά σε βάθος δεκαετίας.

Ο Γιάννης Σαρρής επανέλαβε τον χαρακτήρα των καταγγελιών του δημοτικού του συμβούλου Χ. Κουρούση, λέγοντας πως ενώ υπήρχε λίστα ωφελούμενων βάσει ΕΟΠΠΥ ο πρόεδρος επέλεγε με δικά του κριτήρια να μπούν μέσα άλλοι. “Δεν είπαμε ότι δεν είχαν ανάγκη αυτοί οι άνθρωποι. Το θέμα είναι όμως να τηρείται η λίστα του ΕΟΠΠΥ που αξιολογεί τους δικαιούχους” όπως είπε. Τέλος συμφώνησε να διενεργηθεί διαχειριστικός έλεγχος.

Ο κ. Βουρλάκης είπε ότι η παλιά διοίκηση του δημοτικού γηροκομείου πρόσφερε έργο και είναι τραγικό τις ευθύνες που έχει το κράτος να τις προσωποποιούμε σε ένα πρόσωπο που έχει προσφέρει, εννοώντας τον κ. Κουκλάκη. “Μπορεί να έγιναν παρατυπίες αλλά θεωρούμε ότι όλοι αυτοί που τηρούν τις προϋποθέσεις αλλά δεν τηρούν τα απαραίτητα κριτήρια πρέπει να τους παράσχετε φιλοξενία” επεσήμανε και κατέληξε ότι δεν θεωρεί σωστό αυτή την κουβέντα να την πάει ο δήμος σε διαχειριστικό έλεγχο.

Ο Σεραφείμ Ρίζος είπε ότι το ζήτημα δεν είναι αν μπαίνει ο ένας ή ο άλλος αλλά τι γηροκομείο έχουμε, τι προσωπικό έχουμε, τι χρηματοδότηση δίνεται. Ο δήμος στην ουσία δεν χρηματοδοτεί και όλες οι δημοτικές αρχές τόσα χρόνια υποκρίνονται. Δήλωσε επίσης ότι δεν είναι αντίθετος σε οποιοδήποτε διαχειριστικό έλεγχο ωστόσο όπως είπε το πρόβλημα του δημοτικού γηροκομείου δεν θα το λύσει ο έλεγχος, γιατί η ρίζα των προβλημάτων είναι πολιτική.

Η κα Χρυσούλα Χατζηδάκη εκ μέρους της παράταξης του κ. Δαμιανάκη ανέφερε ότι η παράταξη είναι υπέρ του διαχειριστικού ελέγχου από ορκωτούς λογιστές, ωστόσο δεν πρέπει να υπάρχει στοχοποίηση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook