Πόσο θα πληρώνουν το νερό για το 2020 στους δημότες των Χανίων – Ποια αλλαγή θα υπάρξει στο κοινωνικό τιμολόγιο

Αμετάβλητο παραμένει το τιμολόγιο της ΔΕΥΑΧ το οποίο θα κρατηθεί και το 2020 στα επίπεδα του 2019, μετά από πρόταση της επιχείρησης που ψηφίστηκε απόψε από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων.

Παράλληλα ενισχύεται το κοινωνικό τιμολόγιο με ένταξη σε αυτό μιας επιπλέον κατηγορίας, αυτής των ανασφάλιστων. Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ, Χρυσούλα Χατζηδάκη, συνολικά υπολογίζοντας τους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του ΤΕΒΑ, του Προγράμματος Επιδότησης Απόρων και τώρα και τους ενταγμένους στο μητρώο των ανασφάλιστων, οι ωφελούμενες οικογένειες στα Χανιά φτάνουν περίπου τις 1200. 

Επιπλέον όπως είπε αυξάνεται κατά 30.000 ευρώ το ποσό που αφορά στη διαγραφή ή μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν πολίτες οι οποίοι αποδεδειγμένα βρίσκονται σε ανάγκη. Έτσι συνολικά το ποσό θα φτάνει τις 60.000 ευρώ.

Όπως ανέφερε η κα Χατζηδάκη: “Στις προθέσεις μας το επόμενο χρονικό διάστημα είναι στο πλαίσιο της προσπάθειας ίσης μεταχείρισης όλων, να επέλθει εξισορρόπηση στο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΧ. Στα πρώτα κυβικά τόσο το πάγιο όσο και η κοστολόγηση είναι ίδια για όλες τις δημοτικές ενότητες, από τα 60 κυβικά και άνω υπάρχει διαφοροποίηση. Αυτό, προϊόντος του χρόνου, θα αλλάξει. Εξετάζουμε τα στατιστικά στοιχεία και θα επέλθει μια εξισσορόπηση, ενώ θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας και για εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους αλλά και για ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Επιπλέον θα ενταθούν οι προσπάθειες για την είσπραξη των οφειλών από τους συστηματικούς κακοπληρωτές”

Ο κ. Παπαδογιάννης διερωτήθηκε για ποιον λόγο τα στελέχη της ΔΕΥΑΧ δεν θεωρούν φέτος εφικτή τη μείωση του τιμολογίου ενώ παλαιότερα χρόνια γινόταν μείωση και επεσήμανε ότι ίσως τελικά πρόκειται για πολιτική απόφαση και όχι υπηρεσιακή εισήγηση. Παρόλα αυτά η παράταξη του ψηφίζει υπέρ, ωστόσο αναμένει την επόμενη φορά να υπάρξουν μειώσεις.

Ο κ. Δαμιανάκης δήλωσε πως επίσης η παράταξή του ψηφίζει υπέρ του νέου τιμολογίου της ΔΕΥΑΧ, τονίζοντας ότι τα στελέχη της επιχείρησης έκαναν μια τεκμηριωμένη εισήγηση προς το σώμα. Επίσης η διεύρυνση ελέγχου των “νεροκλοπών” σε ευρύτερη κλίμακα θα δώσει τη δυνατότητα εξασφάλισης ενός καλύτερο ισοζυγίου την επόμενη περίοδο.

Εκ μέρους της παράταξης του Γρηγόρη Αρχοντάκη, η κα Νάνσυ Αγγελάκη, εξέφρασε δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι παραμένουν αμετάβλητες οι τιμές και θεώρησε μικρό το ποσοστό διεύρυνσης των δικαιούχων του κοινωνικού τιμολογίου σε σχέση με τις δυνατότητες της επιχείρησης. Παρόλα αυτά η παράταξη ψήφισε υπέρ.

Ο κ. Τάσος Βάμβουκας δήλωσε σύμφωνος με το νέο τιμολόγιο και είπε ότι είναι υπέρ του να γίνονται μειώσεις αρκεί αυτές να είναι λελογισμένες και να μην διακινδυνεύουν τη δυνατότητα της επιχείρησης να προχωρά σε μεγάλα έργα. 

Ο κ. Γιάννης Σαρρής είπε ότι η τιμή του νερού στα σχολεία πρέπει να μειωθεί ωστόσο ψηφίζει τη νέα τιμολογιακή πολιτική με την ανοχή ότι την επόμενη χρονιά οι Χανιώτες θα δουν βελτίωση της εικόνας , μείωση των τιμολογίων και μια προσπάθεια εξομοίωσης προς τα κάτω με ενιαίες τιμές σε όλες τις δημοτικές ενότητες.

Ο κ. Νίκος Βουρλάκης είπε ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και με αυτό το σκεπτικό δεν συμφωνεί με τις χρεώσεις που παραμένουν αμετάβλητες. Επίσης τόνισε ότι τα σχολεία πρέπει να βρίσκονται στο κατώτατο κλιμάκιο τιμολογιακής πολιτικής. Ψήφισε ωστόσο υπερ της διεύρυνσης του κοινωνικού τιμολογίου.

Τέλος ο κ. Σεραφείμ Ρίζος ανέφερε ότι όταν λέμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε μείωση του νερού, ενώ αυτό είναι ακριβό τότε υπάρχει πρόβλημα. Καταψήφισε τις αμετάβλητες χρεώσεις και ψήφισε υπέρ της διεύρυνσης του κοινωνικού τιμολογίου με την επισήμανση ότι εξακολουθούν τα κριτήρια που υπάρχουν να αφορούν σε πολύ μικρό κομμάτι πληθυσμού.

Το νέο τιμολόγιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο Χανίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook