Στις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο και αφορούν το Πυροσβεστικό σώμααναφέρθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.

Καταψηφίζοντας το σχέδιο νόμου, ο Μ. Συντυχάκης κατήγγειλε πως ενισχύει τη στρατιωτικοποιημένη δομή σε ό,τι αφορά το επιχειρησιακό μέρος του Πυροσβεστικού Σώματος. Μάλιστα, ανάμεσα σε άλλα «καθιερώνεται ως υφιστάμενη και όχι ως δυνητική κατάσταση η οπλοφορία των πυροσβεστικών ανακριτικών υπαλλήλων».

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη «συνεργασία του Πυροσβεστικού Σώματος με την Europall, τη διασύνδεσή της με το ΝΑΤΟ, μέσω της Γενικής Γραμματείας, και άλλους αντίστοιχους διεθνείς οργανισμούς». Είναι χαρακτηριστικό πως στο άρθρο 53, όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «παρουσιάζονται και δαπάνες απόρρητων αναγκών σε ζητήματα ασφάλειας. Τι απόρρητο υπάρχει και ποια είναι η σχέση της πολιτικής προστασίας με διεθνείς οργανισμούς τύπου ΝΑΤΟ;».

Πλήγμα θα δεχθούν οι πυροσβέστες και σε ό,τι αφορά τα εργασιακά τους δικαιώματα. Όπως ανέδειξε ο Μ. Συντυχάκης, «με τη διεύρυνση των επιφυλακών, θα διογκωθεί η απλήρωτη υπερεργασία» και αυτό «για να μπαλώνουν τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό», ενώ «παραπέμπεται για ακόμα μια φορά στο αόριστο μέλλον η εφαρμογή της νομοθεσίας και των απαιτούμενων μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία τους. Διευρύνεται η μερική απασχόληση, με τη συνέχιση νέων προσλήψεων πενταετούς και εποχιακών υπαλλήλων, αντί των απαιτούμενων προσλήψεων σε μόνιμο προσωπικό και τη μονιμοποίηση όλων των υπαρχόντων πενταετών και εποχικών».

Το ΚΚΕ καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο. Υπενθυμίζουμε πως στην αρχική του τοποθέτηση, ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Μ. Συντυχάκης, υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο «εισάγει διατάξεις οι οποίες εμφανίζονται ως καινοτόμες, αλλά στην πράξη υπονομευόμουν, και μάλιστα συστηματικά, την πολιτική προστασία».

Οι συνέπειες του νομοσχεδίου αναδείχθηκαν και κατά την ακρόαση των φορέων. Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Γιαννάκου, προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος ο οποίος σημείωσε πως το σχέδιο νόμου θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες που προσφέρει το Πυροσβεστικό Σώμα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook