Τεταμένο το κλίμα ανάμεσα στην εκκλησία και τους οικιστές του Σταυρού – Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για έλλειψη λογικής στις τιμές των τεμαχίων 

Για  κλίμα ψυχρής αντιμετώπισης και ένα  ποσό δυσβάστακτο, κάνουν λόγο οι κάτοικοι του Σταυρού, αναφορικά με τα όσα ζητά η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος, για τις εκτάσεις γης στις οποίες έχουν χτιστεί σπίτια και της ανήκουν.

Αυτά ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε, στο δημαρχείο Χανίων, παρουσία κατοίκων του Σταυρού Ακρωτηρίου και μελών του συλλόγου οικιστών Σταυρού. Ο δημοσιογράφος Μιχάλης  Λαμπαθάκης, ο οποίος κατοικεί στην περιοχή, τόνισε από την πλευρά του ότι η ιστορία της περιοχής είναι σημαντική.

Ο δημοσιογράφος Μιχάλης Λαμπαθάκης εξήγησε την ιστορία του Σταυρού

«Ο Σταυρός άρχισε να κατοικείται από το 1995 και μετά και ο μακαριστός πρώην ηγούμενος της Μονής Αθανάσιος Ντουρουντάκης, είχε διαβεβαιώσει τους κατοίκους ότι τα αγροτεμάχια τα οποία κατείχαν και τα οποία ανήκαν στην εκκλησία, θα τα αποπλήρωναν με μικρό κόστος, προκειμένου να πάρουν τους τίτλους  ιδιοκτησίας.

Υπήρχε μία άτυπη συμφωνία με τον Ηγούμενο ώστε να κατοικηθεί ο Σταυρός, ώστε να φυλάσσεται η περιοχή, να ρημοτομηθεί σωστά και να υποστηριχθεί το Μοναστήρι στις ενέργειες του, να κερδίσει την έκταση των 700 στρεμμάτων. Το 2002, έγινε το τελικό δικαστήριο στον Άρειο Πάγο και επειδή δεν παρουσιάστηκε κανείς η εκδίκαση έγινε  μεταξύ της Ιεράς Μονής και του δημοσίου. Οι κάτοικοι πίστεψαν ότι θα τους δίνονταν οι τίτλοι εφόσον έδιναν το τίμημα που είχε συμφωνηθεί.

 Ωστόσο, το 2014, βγήκαν οι τιμές και ήταν 250.000 ευρώ ανά στρέμμα έως και 100.000 ευρώ ανά στρέμμα γης. Όταν ζητήσαμε να βρεθεί λύση και ασκήσαμε πίεση, αμέσως στάλθηκαν αγωγές και ζητήσαμε να αποσυρθούν. Για την κατάσταση και τις ενέργειες μας ενημερώσαμε πολλά πολιτικά πρόσωπα όχι μόνο της Κρήτης, αλλά όλης της Ελλάδας , δημοσιογράφους και εκπροσώπους κομμάτων, στελέχη κομμάτων, διάφορους φορείς και κληρικούς. Όταν θα έρθει η ώρα να πάρετε θέση, οφείλετε να πάρετε. Ερευνήστε αν σας ενδιαφέρει η αλήθεια και στηρίξτε το δίκαιο».

Κάτοικοι Σταυρού: Η Μητρόποπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου κάνει λόγο για ανυπόστατες κατηγορίες

Ο κ. Λαμπαθάκης, εκ μέρους των κατοίκων του Σταυρού, τόνισε ότι «η Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, υποστηρίζει ότι όσα λέμε είναι συκοφαντίες και ανυπόστατες κατηγορίες. Στην περιοχή κατοικούν 650-700 οικογένειες και πρέπει να πληρώσουν δυσβάσταχτα ποσά για τη γη που κατέχουν εδώ και δεκαετίες. Ο Μητροπολίτης κάνει δηλώσεις στον τύπο και σε τηλεοπτικούς σταθμούς και τονίζοντας, ότι προτάθηκε στους κατοίκους τιμή μειωμένη κατά 45%, ωστόσο οι κάτοικοι δεν έχουν τέτοια ενημέρωση. Στην περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο όμως, το 45% μείον στις 250.000 ευρώ είναι 137.500 ευρώ ανά στρέμμα και για τις 100.000 ευρώ είναι 55.000 ευρώ, ποσά τα οποία κανείς μας δε μπορεί να πληρώσει τη σήμερον ημέρα.

Επίσης, στις τιμές αγοράς της γης θα πρέπει να προστεθεί και το ποσό που θα καταβάλουμε για τη νομιμοποίηση των κτιρίων. Παράλληλα, η εκδίκαση, των αγωγών σε βάρος των συγχωριανών μας ξεκίνησε την ώρα που ξεκινήσαμε πιο δυναμικά να ζητάμε σχεδόν παρακλητικά την Ιερά Μονή να μας ακούσει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ολοκληρωθεί η νέα πραγματογνωμοσύνη, οπότε και θα οριστούν οι τιμές ανά στρέμμα στην περιοχή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook