Την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου στις 20.30 στην Τίτου Γεωργιάδη & Γερωνυμάκη γωνία (γραφεία συλλόγου δασκάλων)

Τα θέματα που θα συζητηθούν στη συνέλευση είναι:

  • Ενημέρωση και οργάνωση απέναντι στα νέα μέτρα για το Ασφαλιστικό
  • Μάχη για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
  • Ζητήματα εργαζομένων

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Σωματείου

Συνάδελφοι,

Σε πλήρη εναρμόνιση με τους ασφυκτικούς περιορισμούς των μνημονίων και της ΕΕ για υπερπλεονάσματα, την εξυπηρέτηση του ληστρικού χρέους και των απαιτήσεων του κεφαλαίου, η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, προσφέρει δώρα και ευνοϊκές ρυθμίσεις στο κεφάλαιο, συνεχίζοντας στα βήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα φέρνει μια σειρά από αντεργατικές και αντισυνδικαλιστικές διατάξεις, ως αναγκαίο συμπλήρωμα για τις «επενδύσεις». Μέσα από τον «αναπτυξιακό νόμο» που ψήφισε πρόσφατα έρχεται ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα στις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις και στους μισθούς των εργαζόμενων. Προβλέπεται επίσης η ενίσχυση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και της μαύρης εργασίας με μια σειρά «διευκολύνσεις» και ελαχιστοποίηση των προστίμων ενώ μεθοδεύεται κρατική και εργοδοτική παρέμβαση στα συνδικάτα ώστε να ακυρώσουν τις δυνατότητες στη βάση των εργαζομένων, στα σωματεία τους να αναπτύσσουν αγώνες και να κάνουν απεργίες που θα αμφισβητούν την ουσία της πολιτικής και των μέτρων τους. Η «ανάπτυξη για όλους» της ΝΔ σημαίνει συνεχή υποβάθμιση του περιβάλλοντος, μισθούς πείνας, επισφαλείς σχέσεις εργασίας, πλειστηριασμούς, ιδιωτικοποιήσεις, διάλυση της ασφάλισης, παιδεία και υγεία μόνο για τους λίγους. Για να προχωρήσουν όλα αυτά ενεργοποιεί την καταστολή, το δόγμα «νόμος και τάξη».

Να μην περάσει η νέα επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα

Όχι στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης | Όχι στις νέες αυξήσεις εισφορών

Τρεις δεκαετίες συνεχών αντεργατικών παρεμβάσεων από όλες τις κυβερνήσεις έχουν συμπληρωθεί στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, με σταθερό γνώμονα την διαρκή υποβάθμιση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση της ΝΔ πατώντας  πάνω στις αντιδραστικές αλλαγές του νόμου Κατρούγκαλου κατέθεσε νομοσχέδιο για την παράδοση των εισφορών πρώτα απ’ όλα της επικουρικής ασφάλισης σε ιδιωτικές εταιρίες. Ταυτόχρονα, μεταθέτει στους ίδιους τους ασφαλισμένους την ευθύνη για οποιαδήποτε συνταξιοδοτική παροχή στο τέλος του ασφαλιστικού τους βίου. Η πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τον τρόπο καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στους εργαζόμενους με μπλοκάκι οδηγεί στην μετατροπή της ασφάλισης σε “επενδυτικό προϊόν”. Η κυβέρνηση θεσπίζει 7 ασφαλιστικά πακέτα (κατηγορίες ασφαλιστικών εισφορών), που υποτίθεται θα οδηγήσουν και σε ανάλογες συνταξιοδοτικές παροχές, με ευθύνη του ασφαλισμένου. Ο ασφαλισμένος έχει έναν “ατομικό κουμπαρά” που έχει μέσα τις εισφορές, αλλά όχι εξασφαλισμένες αποδοχές. Ο συντάξιμος μισθός υπολογίζεται όχι με την τελευταία (καλύτερη) 5ετία, αλλά με το μέσο όρο ολόκληρου του εργάσιμου βίου, σφαγιάζεται η σύνταξη για το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων. Το κράτος εγγυάται μόνο 384 ευρώ!-η πλειοψηφία των συντάξεων δεν θα υπερβαίνει τα 500-600 ευρώ ενώ η ανταποδοτικότητα σμπαραλιάζει τα υπολείμματα του αναδιανεμητικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος. Είναι μια σαφής επιλογή στην κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης, ένα δώρο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, γιατί προτρέπει όσους έχουν λίγα παραπάνω εισοδήματα να επιλέγουν χαμηλή κατηγορία ασφάλισης και το υπόλοιπο να το ασφαλίζουν ιδιωτικά. Όσοι εργαζόμενοι είναι στην ρύθμιση του Νόμου Κατρούγκαλου για τα μπλοκάκια, θα αντιμετωπίσουν τις απειλές για την μείωση του έμμεσου μισθού τους (εργοδοτικές εισφορές) και το φόρτωμα όλου του ασφαλιστικού κόστους στις πλάτες τους. Διατηρούνται για όλους τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια (3ο μνημόνιο) και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες κατά 5 χρόνια. Καταργούνται αμετάκλητα η 13η και 14η σύνταξη. Θεωρείται δεδομένη η λεηλασία των 80 δισ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας

Στον κλάδο συνεχίζει η απληρωσιά, οι απολύσεις, ενώ η εγκυμοσύνη βρίσκεται στο στόχαστρο της εργοδοσίας. Η μείωση των μισθών και η χειροτέρευση των ορών εργασίας μέσω της κατάργησης της συλλογικής σύμβασης του σωματείου αποτελούν βασικό εργαλείο του κεφαλαίου για την ανάκαμψη των κερδών. Οι μισθοί βρίσκονται σε εξευτελιστικά επίπεδα σε μεγάλο κομμάτι του κλάδου. Η πλειοψηφία των νέων συναδέλφων δυσκολεύονται να βιοποριστούν ακόμα και αν εργάζονται σε δουλειές «πλήρους» απασχόλησης, ενώ χιλιάδες συναδέλφων αναγκάστηκαν να γίνουν οικονομικοί μετανάστες.

Το προηγούμενο διάστημα το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, ξεδίπλωσε μια προσπάθεια για την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης. Εδώ και καιρό δίνει τη μάχη απέναντι στους εργοδότες του κλάδου για αυξήσεις στους μισθούς, για να συμπεριληφθούν στην συλλογική σύμβαση οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι», για να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στην μητρότητα και στην εγκυμοσύνη. Για να μπει ένα φρένο στην υπερεκμετάλλευση των νέων συναδέλφων μας που αποτελούν τον πιο ευάλωτο στόχο των αντεργατικών πολιτικών. Ο αγώνας για τη Συλλογική Σύμβαση είναι ο μόνος όμως που μπορεί να ανοίξει ένα δρόμο ελπίδας σε ένα κλάδο που οι εργαζόμενοί του τα τελευταία χρόνια χτυπήθηκαν σε ακραίο βαθμό. Να μη συνηθίσουμε στην «κανονικότητα» της υποτίμησης της δουλειάς και της ζωής μας!

Η διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας δεν είναι μια μάχη που το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών δίνει μόνο του. Επιδιώκουμε το συντονισμό της πάλης μας με τα σωματεία του κλάδου και κάθε σωματείου που παλεύει σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση. Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ, η οποία βρίσκεται σε άμεση σύμπλευση με την κυβερνητική πολιτική, τους βιομήχανους και τα αφεντικά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των εργαζομένων και αποτελεί ξεκάθαρο εχθρό μας, καταδικάζει τους αγώνες μας σε ήττα! Είναι ξεκάθαρο ότι για την παραμικρή διεκδίκηση χρειάζεται η ενιαία δράση των συλλόγων και των σωματείων. Ο συντονισμός των σωματείων, κόντρα στις λογικές συναίνεσης, αποτελεί προϋπόθεση για να μπορούν οι αγώνες να είναι νικηφόροι στο σήμερα.

Συμμετέχουμε στην σύσκεψη της Πρωτοβουλίας για Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, Επιτροπών αγώνα κ Εργαζομένων στο Ηράκλειο Δευτέρα 3/2 ώρα 19:30, γραφεία Συλλόγου Δασκάλων για να οργανώσουμε από κοινού τη δράση μας για τα αντιασφαλιστικά μέτρα και τη μάχη για ΣΣΕ με ριζικές αυξήσεις.

Παλεύουμε για:

  • Να μην περάσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο / Να δώσουμε απεργιακή απάντηση αποτροπής των αντεργατικών μέτρων.
  • Να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου και όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι. Όχι στην ανταποδοτικότητα και στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Δημόσια, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να μη δημιουργηθεί επαγγελματικό ταμείο στον κλάδο, τα αποθεματικά του οποίου θα χρησιμοποιούνται για την εγγυοδοσία, για νέα παιχνίδια στον τραπεζικό –χρηματιστηριακό τζόγο. Να πληρώσει η εργοδοσία το μερίδιό της για την ασφάλιση. Αποκατάσταση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ από το PSI και την Τράπεζα Αττικής και τιμωρία των υπευθύνων για τη συγκεκριμένη απώλεια.
  • Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. – . Να συμπεριληφθούν στις συμβάσεις όλοι οι εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (μισθός ή Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών κλπ). Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. – Μείωση ωρών εργασίας. 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο.– Καθολική ισχύ των ΣΣΕ. – Κατάργηση του ΔΠΥ και όλων των μορφών ελαστικής εργασίας. –Συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες – Άμεση εξόφληση δεδουλευμένων – Καμία απόλυση εγκύου εργαζόμενης.
  • Παλεύουμε για να επιστραφούν όλοι οι κλεμμένοι μισθοί και δικαιώματα κόντρα σε κυβερνήσεις- ΕΕ -εργοδοσία.

Δική μας απάντηση ο διαρκής και ανυποχώρητος αγώνας μέσα από το σωματείο μας! Ο συλλογικός αγώνας και η αλληλεγγύη με τους συναδέλφους μας και κάθε εργαζόμενο!

Μέσα από το σωματείο διεκδικούμε δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Κάθε απόλυση γίνεται μάχη όλου του σωματείου. Μέσα από το σωματείο συμμετέχουμε σε όλες τις κεντρικές μάχες και στηρίζουμε κάθε αγώνα που ξεσπά απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε από κεφάλαιο – εργοδοσία- κυβέρνηση- ΕΕ.

Απευθυνόμαστε  σε κάθε συνάδελφο: εργαζόμενο, άνεργο, υποαπασχολούμενο, «μαύρα» και ελαστικά εργαζόμενο και τον καλούμε να γίνει μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.

Κανένας συνάδελφος μόνος του! Σπάμε το φόβο! Οργανωνόμαστε και διεκδικούμε συλλογικά!

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 4/2!

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καλύπτει εργαζόμενους τεχνικούς που εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής τους (μισθωτοί, μπλοκάκι, προγράμματα επισφάλειας, μαύρα) καθώς και ανέργους. Ανεξάρτητα από την εκπαιδευτική βαθμίδα απ’ την οποία προέρχεται ο καθένας, ώστε να μπορούμε να προασπίζουμε τα κοινά μας συμφέροντα απέναντι στην εργοδοσία. Συγκεκριμένα εγγράφονται: Μηχανικοί (Διπλωματούχοι και Πτυχιούχοι), Πληροφορικάριοι, Προγραμματιστές, Περιβαλλοντολόγοι, Γεωπόνοι, Γεωλόγοι, Δασολόγοι, Σχεδιαστές, Εργοδηγοί, Πρακτικοί Μηχανικοί, Τεχνικοί απόφοιτοι ΤΕΛ, ΤΕΕ, ΙΕΚ, ΚΕΚ και Εμπειροτέχνες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook