Δύο σημαντικές χρονιές το 2020 και το 2021 για τους Σφακιανούς – Εξελίξεις για το κληροδότημα της βίλας Κούνδουρου – Τιμήθηκε ο χοροδιδάσκαλος Σήφης Παπασηφάκης

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, στο κέντρο «Κανάρια» στα Χανιά η ευλογίας και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσης Σφακιανών νομού Χανίων.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ευτύχης Κοπασάκης , έκανε έναν μικρό απολογισμό της δράσης της ένωσης τη χρονιά που πέρασε. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις δράσεις – μαζί με την Ένωση των Απανταχού Σφακιανών για την εκπλήρωση των όρων δωρεάς της βίλας Κούνδουρου στον Δήμο Χανίων «ώστε επιτέλους να κατασκευαστεί ολόσωμος ανδριάντας του Μανούσου Κούνδουρου στον αύλειο χώρο της βίλας, να διαμορφωθεί χώρος της βίλας ανοιχτός για όλους τους χρήστες και επισκέπτες αυτής χώρος μνήμης και τιμής για τον Κούνδουρο την οικογένειά του και όλους τους Σφακιανούς βουλευτές της κρητικής πολιτείας».

Όπως είπε ο κ.Κοπασάκης, στις 30 Ιανουαρίου και σε παρουσία του Ανδρέα Κούνδουρου προέδρου των Απανταχου Σφακιανων και εκπροσώπου της οικογένειας, του προέδρου της Ένωσης Σφακιανων Χανίων και του γραμματέα του Ανδρέα Μανουσέλη του αντιδημάρχου οικονομικών κ. Αλόγλου και του αντιδημάρχου πολιτισμού κ. Γιαννακάκη επιβεβαιώθηκε η θέλησή του δήμου Χανίων να δρομολογήσει την κατασκευή του ολόσωμου ανδριάντα.

Επίσης ο Πρόεδρος της Ένωσης Σφακιανών,αναφερόμενος στο ότι το 2020 συμπληρώνονται 250 χρόνια από την επανάσταση Δασκαλογιάννη. είπε ότι η Ένωση προγραμματίζει δράσεις για να τιμηθεί και να αναδειχθεί όπως αξίζει στον εθνομάρτυρα, κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους σε εκδήλωση που θα γίνει στο ΚΑΜ στις 21 Μαρτίου 2020 με θέμα τα Ορλωφικά και την επανάσταση του Δασκαλογιάννη την πρώτη μετά από 100 χρόνια κατοχής της Κρήτης από τους Τούρκους. Επίσης ανακοίνωσε πως η Ένωση Σφακιανών ετοιμάζει μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης, την έκδοση βιβλίου με τραγούδια για τον Δασκαλογιάννη το οποίο θα παρουσιαστεί την ίδια ημέρα.

Ένας ακόμα φιλόδοξος στόχος του συλλόγου μας είπε ο κ. Κοπασάκης είναι η προβολή του ρόλου των Σφακίων στην επανάσταση του 1821 στην Κρήτη που σήμερα παραμένει στην αφάνεια και να «καταστήσουμε τη Θυμιανή Παναγιά επίκεντρο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Στο πλαίσιο αυτό είναι και η συνεργασία με τον Δήμο Καντάνου Σελίνου για την κατασκευή μνημείου στο μέρος όπου σκοτώθηκε ο εγγονός του Δασκαλογιάννη Γεώργιος ή Τσελέπης.

Αμέσως μετά, ο πρόεδρος της Ένωσης κάλεσε τον χοροδιδάσκαλο του Παραδοσιακού Συλλόγου ν. Χανίων «Τα Σφακιά», κ. Σήφη Παπαδοσηφάκη να κόψει την πίτα, ενώ στην συνέχεια στον κ. Παπαδοσηφάκη απενεμήθη τιμητική πλακέτα για την προσφορά του στον πολιτισμό.

Ο τιμηθείς αφού ευχαρίστησε, είπε και σχετικές μαντινάδες.

Στην συνέχεια σύντομο χαρετισμό απήυθυνε και ο Βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης, αναφερόμενος ιδιαίτερα στο θέμα των εορτασμών για τον Δασκαλογιάννη και κυρίως στην ανάδειξη της Θυμιανής Παναγιάς ως επίκεντρο στην Κρήτη, των εκδηλώσεων για την Επανάσταση του 1821

Τους παρευρισκόμενους διασκέδασαν οι Αντώνης Κουράκης και Αναστάσης Μπούχλης, ενώ χόρεψαν και τα μέλη του Παραδοσιακού Συλλόγου νομού Χανίων “Τα Σφακιά”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook