“Το τουριστικό μοντέλο All inclusive, έρχεται σε πλήρη αντίθεση, με τα οικονομικά συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας , γεγονός που έχει σοβαρές παρενέργειες στην τοπική οικονομία”. 

Το περιορισμό του σύγχρονου τουριστικού μοντέλου “All Inclusive” που κυριαρχεί πλέον σε όλο το Νομό Χανίων και ιδιαίτερα στην περιοχή του Πλατανιά επιθυμεί, με επιστολή του προς το Υπουργείο Τουρισμού, ΕΟΤ, Περιφερειάρχη Κρήτης, Αντιπεριφερειάρχη Χανίων και Δήμαρχο Πλατανιά, ο Σύλλογος Καταστηματαρχών -Επιχειρηματιών Δήμου Πλατανιά «ο Ιάρδανος».

Ουσιαστικά ο σύλλογος εκφράζει την έντονη ανησυχία του και τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι το μοντέλο “All Inclusive” έχει κυριαρχήσει στην περιοχή του Πλατανιά, με συνέπεια να έχει εξαφανιστεί ο παραδοσιακός τουρισμός και να πλήττονται τα οικονομικά συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας.

Μάλιστα, στην επιστολή του “Ιάρδανου” επισημαίνεται ότι, “το απρόσωπο σύστημα με “τα βραχιολάκια” και η ανύπαρκτη σχέση μεταξύ του παροχέα υπηρεσιών και του επισκέπτη, που χαρακτηρίζει το all inclusive, οδηγούν στο να μην προτιμήσουν ξανά οι επισκέπτες μας τον ίδιο τουριστικό προορισμό, όπως συνέβαινε στον τόπο μας”. 

 

 

Αναλυτικά στην επιστολή του Συλλόγου Ιάρδανος τονιζονται τα εξής:

Με την παρούσα επιστολή,  θα θέλαμε να εκφράσουμε τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία μας για το τουριστικό μοντέλο ‘’Αll inclusive’’, που κυριαρχεί στις περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες του Νομού μας και στην περιοχή του Πλατανιά.

Την φετινή σεζόν,  αυξήθηκαν τα παράπονα των μικρών και μεσαίων καταστηματαρχών του τουριστικού κλάδου, που αντιδρούν στο σύστημα «αποκλειστικής φιλοξενίας», το γνωστό σε όλους «all inclusive». Τα παράπονα έχουν ως βάση το γεγονός ότι αυξήθηκε και ο αριθμός των ξενοδοχείων που λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο, περιλαμβάνοντας πια και μικρότερης δυναμικότητας μονάδες.

Το τουριστικό μοντέλο All inclusive, έρχεται σε πλήρη αντίθεση, με τα οικονομικά συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας ,  γεγονός που έχει σοβαρές παρενέργειες στην τοπική οικονομία αφού εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις «μαραζώνουν» από την έλλειψη πελατών. Η παραμονή σε ένα ξενοδοχείο «με όλα πληρωμένα» δεν αποτελεί την καλύτερη μορφή τουρισμού, τόσο για τους ίδιους τους φιλοξενούμενους όσο και για την τοπική οικονομία. Το απρόσωπο σύστημα με “τα βραχιολάκια” και η ανύπαρκτη σχέση μεταξύ του παροχέα υπηρεσιών και του επισκέπτη, που χαρακτηρίζει το all inclusive, οδηγούν στο να μην προτιμήσουν ξανά οι επισκέπτες μας τον ίδιο τουριστικό προορισμό, όπως συνέβαινε στον τόπο μας».

Όπου εφαρμόστηκε αυτό το μοντέλο, οι μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις χρεοκόπησαν και ο ντόπιος πληθυσμός μετατράπηκε από ανεξάρτητους επιχειρηματίες σε υπαλλήλους των μεγάλων μονάδων «all inclusive».
Είναι γεγονός ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν την “ραχοκοκαλιά” της εγχώριας οικονομίας και βοηθούν στον Πρωτογενή τομέα. Ένα τουριστικό μοντέλο, που επιβάλλεται στους ξενοδόχους έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα οικονομικά συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας.

Ο Σύλλογος μας, αγωνίζεται για το μέλλον του τόπου μας και των επιχειρηματιών ώστε να υπάρξει ένα σωστό βιώσιμο μοντέλο που να επωφελούνται όσο τον δυνατόν περισσότεροι κλάδοι. Κατανοούμε την νέα τάση της εποχής,  αλλά ζητούμε τον «περιορισμό» του σε μικρές τουριστικές περιοχές, έτσι ώστε να ξαναγυρίσουμε όσο γίνεται στον παραδοσιακό τουρισμό.

Ο περιορισμός του θα λειτουργήσει αναζωογονητικά στην τοπική οικονομία, θα βελτιώσει την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, θα συντελέσει στην αύξηση του ποιοτικού και βιωματικού Τουρισμού. 

Τέλος,  ζητούμε να κατανοήσετε τους επιχειρηματίες και την έντονη ανησυχία τους να μην φθάσουν στο επίπεδο των τριτοκοσμικών χωρών που θησαυρίζουν οι μεγάλες εταιρείες και οι ντόπιοι κάθονται από έξω και τους κοιτούν.
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook