Έγγραφο στον πρόεδρο της Π.Ε.Δ Κρήτης, Γιάννη Κουράκη, έστειλε σήμερα ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης σχετικά με την υποβάθμιση όπως τη χαρακτηρίζει του επιχειρησιακού συντονισμού στη διαχείριση Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων για τη νήσο Κρήτη.

Η επιστολή έχει ως εξής:

“Με το προταθέν σχέδιο νόμου προτείνονται η δημιουργία έξι (6) κέντρων, που θα χρησιμεύουν ως έδρα συντονισμού επιχειρήσεων, κρίσεων και αντιμετώπισης κινδύνων, με συντονιστές Υποστράτηγους Πυροσβεστικού Σώματος.

Από το σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η νήσος Κρήτη θα υπάγεται στο Κέντρο συντονισμού, με έδρα τη Σάμο.

Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας.

Η επιχειρησιακή επικινδυνότητα της Κρήτης είναι πασηφανής, μιας και βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, κοντά στη θερμή ζώνη της Αφρικής, που σε συνδυασμό με το ανάγλυφο της περιοχής, των μελτεμιών και της βλάστησης αυξάνουν το βαθμό επικινδυνότητας.

Ιδιαίτερα η Π.Ε. Χανίων σύμφωνα με το Π.Δ. 575/1980 «Περί κηρύξεως ιδιαιτέρως ευαίσθητων σε πυρκαγιές περιοχών δασών και δασικών εκτάσεων, ως επικίνδυνων» ανήκει στη κλάση-κατηγορία Α.

Επιπρόσθετα σας γνωρίζουμε την ύπαρξη του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, καθώς και δεκαπέντε (15) περιοχών που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο φύσης (NATURA 2000) και οι οποίες καταλαμβάνουν το 45% της έκτασης της Π.Ε.Χανίων.

Γενικότερα η επιχειρησιακή επικινδυνότητα της Κρήτης επιβαρύνεται και από άλλες δραστηριότητες, αγροτοκαλλιέργειες, αγροτουρισμός, ξενοδοχειακές μονάδες κ.α. που σε συνδυασμό με την ακτοπλοϊκή, αεροπορική σύνδεση του νησιού και το ύψος 6.000000 επισκεπτών κυρίως κατά την τουριστική περίοδο, δεν πρέπει να μας αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Με δεδομένο ότι οι αρμοδιότητες των συντονιστών είναι αυξημένες, αφού θα καθοδηγούν, συντονίζουν, εποπτεύουν, επιθεωρούν και θα ελέγχουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα του έργου των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων, πράγμα που είναι ανέφικτο να επιτυγχάνεται από τη μακρινή Σάμο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του νησιού και την εν γένει ανάπτυξή του, προτείνεται:

Έβδομη (7η) έδρα Υποστράτηγου Πυροσβεστικού Σώματος, συντονιστή επιχειρήσεων Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης, όπου εδρεύει και η Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης.

Κε Πρόεδρε,

Λόγω του εξαιρετικού επείγοντος του θέματος ,παρακαλώ όπως αναληφθούν πρωτοβουλίες πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου προς ψήφιση.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook