Το γεγονός πως η Τουρκία επιδιώκει να παρασύρει τα “μπλε γεράκια” σ’ ένα ατύχημα είναι γεγονός.

Kαι έχει φανεί μέσα από πάρα πολλά περιστατικά που έχουν αναφέρει οι Έλληνες πιλότοι, μόλις προσγειωθούν.

Το τελευταίο διάστημα όμως έχει φανεί ένα στοιχείο μέσα από το καθημερινό δελτίο παραβατικής συμπεριφοράς της γείτονος, πως ανεβάζει τον πήχη των αερομαχιών.

Δηλαδή παρά την εμφάνιση των μαχητικών επιφυλακής της χώρας μας που απογειώνονται για την αναχαίτιση των εναέριων εισβολέων, αυτοί δείχνουν πως δεν έχουν πρόθεση να εγκαταλείψουν είτε τον εναέριο χώρο, είτε το FIR Αθηνών.
Οι επτά αερομαχίες στο κεντρικό ανατολικό και βορειοανατολικό Αιγαίο, πολλές δεν είναι αλλά ούτε λίγες λένε στελέχη από την Πολεμική Αεροπορία, όμως και μια αερομαχία να υπάρχει ελλοχεύει ο κίνδυνος του ατυχήματος.

Δώδεκα τα μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας με τα μισά από αυτά οπλισμένα, σήκωσαν από διπλές φορές τα readiness από την Σκύρο και τη Λήμνο, αλλά και ζεύγος F-16 από την 111 Πτέρυγα Μάχης.

Οι 15 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και οι 6 παραβάσεις του FIR Αθηνών έγιναν ανάμεσα από τη Χίο και την Σάμο και τη Λήμνο με τη Λέσβο.

Και φυσικά η τεχνητή ένταση που συνεχίζει ακάθεκτη η Τουρκία καταγράφετε σχεδόν δυο εβδομάδες πριν την έναρξη του νέου κύκλου συζητήσεων των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα σε στρατιωτικές επιτροπές των δυο χωρών.

Στο Ελληνικό επιτελείο υπήρχαν δυο τάσεις για τα ΜΟΕ, η πρώτη ότι ακόμη και σε αυτή την περίοδο που διατηρεί η Τουρκία σε υψηλά επίπεδα τις προκλήσεις, πρέπει να υπάρχει ο δίαυλος επικοινωνίας και η δεύτερη τάση που έλεγε ότι πρώτα θα πρέπει να δείξει καλή διαγωγή η Άγκυρα κι έπειτα θα συνεχίσουμε τον διάλογο.

Μέχρι στιγμής απ ότι φάνηκε επικρατεί η πρώτη τάση, ακόμη κι αν η Τουρκία ανεβαίνει ένα ένα σκαλοπάτι τον δρόμο των προκλήσεων.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 4η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 5 (4x2F-16 και 1x4F-16)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 1 CN-235

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 13

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 6

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 6

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 15

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 7

ΠΕΡΙΟΧΗ : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

1. Τα ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook