Ο κύβος ερρίφθη στις αμερικανικού τύπου προκριματικές εκλογές και ο μετριοπαθής Φρανσουά Ολάντ είναι το πρόσωπο των Γάλλων Σοσιαλιστών που θα διεκδικήσει την προεδρία στις κάλπες του 2012. Τα προγνωστικά επιβεβαιώνονται και οι κάλπες δίνουν στον Ολάντ το «ξίφος» για να μονομαχήσει με τον Νικολά Σαρκοζί.

Ποσοστό 56,5% για τον Ολάντ έναντι 43,5% για την Ομπρί -που αναγνώρισε την ήττα της- με καταμετρημένο άνω του 50% των ψήφων στην ανοιχτή προκριματική αναμέτρηση της Κυριακής.

Όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν σε αυτή τη φάση στον Φρανσουά Ολάντ τη νίκη απέναντι στον Νικολά Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές. Ανάλογη δυναμική είχε και η Μαρτίν Ομπρί, «αρχιτέκτονας» του 35ώρου εργασίας στη Γαλλία που ανήκει στην παραδοσιακή γραμμή των Σοσιαλιστών.

http://s.enet.gr/resources/2011-10/ho-thumb-large.jpg

Οι αμερικανικού τύπου προκριματικές εκλογές για το χρίσμα συνιστούν «επίσημη πρώτη» για τους Γάλλους Σοσιαλιστές, οι οποίοι μετά την εκλογή Σαρκοζί το 2007 έχουν κερδίσει όλες τις άλλες αναμετρήσεις με πλέον πρόσφατη την ιστορική νίκη που κατήγαγε η Αριστερά στη Γερουσία.

Η αναμέτρηση διεξήχθη σε δύο γύρους και ήταν ανοιχτή σε όλους τους Γάλλους που ενστερνίζονται τις αξίες των Σοσιαλιστών με τη συμβολή ενός ευρώ. Στον πρώτο γύρο ψήφισαν 2,6 εκατομμύρια άτομα με τους Σοσιαλιστές να τονίζουν ότι κέρδισαν το στοίχημα των ανοιχτών προκριματικών εκλογών. Αυτή την Κυριακή έως το απόγευμα είχαν ψηφίσει 1,7 εκατ. Γάλλοι.

Στον πρώτο γύρο ο Ολάντ είχε εξασφαλίσει το 39% έναντι 30% της επικεφαλής του κόμματος Μαρτίν Ομπρί. Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, πρώην σύντροφος του Ολάντ και ηττημένη στην προεδρική μάχη του 2007 κόντρα στον Νικολά Σαρκοζί, βρέθηκε στην τέταρτη θέση αποσπώντας γύρω στο 7%, ενώ την έκπληξη έκανε ο Αρνό Μοντμπούρ με ποσοστό 17%.

Αμφότεροι οι Σεγκολέν Ρουαγιάλ και Αρνό Μοντμπούρ «ψήφισαν Ολάντ στο δεύτερο γύρο με τη στήριξη της πρώην συντρόφου του να είναι ουσιαστικά συμβολική, αλλά ιδιαίτερη καθοριστική την υποστήριξη του Μοντμπούρ δεδομένου του υψηλού ποσοστό που κατέκτησε στον πρώτο γύρο.