Ο υποψήφιος του FDP συγκέντρωσε μόλις 5% αλλά είχε τη στήριξη των ακροδεξιών.

Πρωθυπουργός της Θουριγγίας αναδείχθηκε σήμερα (05/02) ο υποψήφιος του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) στο κρατίδιο, Τόμας Κέμεριχ, ο οποίος στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου κατάφερε οριακά την είσοδό του στην Βουλή με 5%. Ωστόσο, με τις ψήφους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και των ακροδεξιών της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) κατάφερε να πάρει το χρίσμα.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει έντονες πολιτικές αντιδράσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ακόμη και συζητήσεις στη Γερμανία για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού υπό την Άνγκελα Μέρκελ.

Ένα πολιτικό «φράγμα» που υπερπηδάται
Η αποδοχή ακόμη και της στήριξης του ακροδεξιού κόμματος για την εκλογή σε οποιοδήποτε θεσμικό αξίωμα αποτελούσε ως τώρα… πολιτικό ταμπού για τη Γερμανία, το οποίο φαίνεται ότι έσπασε, με αποτέλεσμα να απελευθερώσει ένα «χείμαρρο» εκατέρωθεν αντιδράσεων. Ενδεικτικά, η εφημερίδα Bild κάνει λόγο για «πολιτικό σεισμό», ενώ η Muenchner Merkur περιγράφει την εξέλιξη ως «τεράστια εκλογική έκρηξη».

«Ουδέν σχόλιο, καθώς το θέμα δεν αφορά κυβερνητικές υποθέσεις», ήταν η απάντηση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, Ουλρίκε Ντέμερ, η οποία πληροφορήθηκε την εξέλιξη κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών. Η ίδια δεν απάντησε ούτε στην ερώτηση εάν η καγκελάριος σκοπεύει να συγχαρεί τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό.

Διαμαρτυρίες για «υποκριτή» και «τσαρλατάνο»
Από την πλευρά του, ο Κέμεριχ περιορίστηκε μετά την εκλογή του να δηλώσει ότι «το θέμα είναι η Θουριγγία και τώρα αρχίζει η δουλειά», για να εκφράσει τον σεβασμό του για τα νέα του καθήκοντα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, βουλευτές της Αριστεράς φώναζαν «υποκριτής» και «τσαρλατάνος», για να τους απαντήσει ότι «όσοι τον ψήφισαν, γνωρίζουν ότι είναι εχθρός του εξτρεμισμού».

Για συνέπειες πέρα από τη Θουριγγία έκανε λόγο με ανάρτησή του στο Twitter ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς: «Τα γεγονότα στην Θουριγγία αποτελούν σπάσιμο ενός ταμπού στην ιστορία της πολιτικής δημοκρατίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Αυτό έχει επίδραση και εκτός Θουριγγίας. Για μας τίθενται πλέον πολύ σοβαρά ζητήματα για την ηγεσία του ομοσπονδιακού CDU, για τα οποία απαιτούμε άμεσα απαντήσεις».

Για «ασυγχώρητη υπέρβαση των εσκαμμένων» μεταξύ CDU και FDP και για «πρώτης τάξης σκάνδαλο» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, με τον γενικό γραμματέα του κόμματος, Λαρς Κλινγκμπάιλ, να μιλά για «το κατώτατο σημείο της μεταπολεμικής ιστορίας της Γερμανίας».

Ο επίσης σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, χαρακτήρισε «απολύτως ανεύθυνο» το να δέχεται κανείς να γίνει πρωθυπουργός με τις ψήφους της ακροδεξιάς και πρόσθεσε ότι «όποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι όλοι οι δημοκράτες πρέπει να στεκόμαστε αποφασιστικά απέναντι στην AfD, δεν έχει διδαχθεί τίποτα από την ιστορία μας».

Αντίθετα, ο αντιπρόεδρος του FDP, Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, δήλωσε: «Νίκησε ένας υποψήφιος του δημοκρατικού κέντρου».

Από την πλευρά του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, ο επικεφαλής του CDU στη Θουριγγία, Μάικ Μόρινγκ, παραδέχθηκε ότι η Κοινοβουλευτική του Ομάδα κατά τις δύο πρώτες ψηφοφορίες απείχε και στην τρίτη στήριξε τον υποψήφιο του FDP, ως «υποψήφιο του κέντρου», αλλά απέρριψε οποιαδήποτε ευθύνη για το αποτέλεσμα. «Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τους υποψηφίους άλλων κομμάτων ή για την εκλογική τους συμπεριφορά», δήλωσε και διευκρίνισε ταυτόχρονα ότι ο νέος πρωθυπουργός πρέπει να καταστήσει σαφές ότι δεν θα συνεργαστεί με την AfD.

Έντονες οι αντιδράσεις ακόμη και στους Φιλελεύθερους
Ακόμη και στους κόλπους του FDP, το οποίο δεν έχει ακόμη λάβει επισήμως θέση, η εκλογή του υποψηφίου του με τη στήριξη της AfD, προκαλεί αντιδράσεις. Το μέλος του προεδρείου του κόμματος, Μαρί- Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν, δήλωσε ότι εκτιμά προσωπικά τον κ. Κέμεριχ και καταλαβαίνει «την επιθυμία του» να κυβερνήσει το κρατίδιο. «Αλλά το να δεχθεί την υποστήριξη κάποιου όπως ο Μπγιερν Χέκε (του αρχηγού της AfD στη Θουριγγία, ο οποίος θεωρείται εκ των πλέον ακραίων του κόμματος), το θεωρώ απαράδεκτο. Για μένα, ως φιλελεύθερη, είναι μια πολύ άσχημη μέρα», πρόσθεσε.

Έντονη ήταν και η αντίδραση των Πρασίνων, με την αρχηγό Αναλένα Μπέρμποκ να ζητά την παραίτηση του νέου Πρωθυπουργού. «Αν δεν παραιτηθεί, τότε το FDP και το CDU θα πρέπει να κλείσουν τις τοπικές οργανώσεις τους στην Θουριγγία», τόνισε και δήλωσε απογοητευμένη από την «ανευθυνότητα» των δύο κομμάτων.

Η Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ, επικεφαλής τη ΚΟ των Πρασίνων στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, επισήμανε: «Η εκλογή με τις ψήφους του AfD δεν είναι ατύχημα, αλλά μια εσκεμμένη παραβίαση των βασικών αξιών της χώρας μας. Με εχθρούς της δημοκρατίας δεν μπορεί να διαμορφωθεί το μέλλον της Θουριγγίας».

Η Αριστερά (Die Linke), η οποία κέρδισε τις εκλογές στη Θουριγγία και ανέμενε ότι έστω και με δυσκολία θα κατάφερνε να παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης, με Πρωθυπουργό και πάλι τον Μπόντο Ράμελο, αντέδρασε ιδιαίτερα έντονα στις εξελίξεις. Η επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος στο τοπικό Κοινοβούλιο, Σουζάνε Χένινγκ, πέταξε στα πόδια του νέου πρωθυπουργού μια ανθοδέσμη, για να δεχθεί λίγο αργότερα τα συγχαρητήρια του προέδρου της Αριστεράς, Μπερντ Ρίξινγκερ.

«Δεν αξίζουν λουλούδια σε κάποιον που ανέχεται να εκλεγεί με τις ψήφους φασιστών. Ευχαριστούμε την Σουζάνε Χένινγκ που κατέστησε την άποψή της τόσο σαφή. Θα μπορούσε και ο κ. Κέμεριχ να διδαχθεί κάτι από αυτή τη στάση», έγραψε στο Twitter.

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων, στη Θουριγγία έγινε γνωστό ότι δεν θα γίνει σήμερα η ανακοίνωση των μελών του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν την AfD να διεκδικεί ένα από τα υπουργεία. Το απόγευμα της Τετάρτης (05/02) θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ερφούρτη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook