Τώνια Λιοδάκη Τώνια
Λιοδάκη
Δημοσιογράφος

Περίπου δυόμιση μήνες έχουν περάσει μετά την καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και τώρα που ο θόρυβος έχει μερικώς καταλαγιάσει, γεννάται το ερώτημα… τελικά τα Χανιά συμμορφώθηκαν;

Σε πολύ μεγάλο βαθμό ναι. Στις καφετέριες, στα εστιατόρια και στα καφέ μπαρ των Χανίων, ο νόμος τηρείται σε πολύ μεγάλο ποσοστό, χωρίς παρατράγουδα.

Εφαρμόζουν όλοι τον νόμο; Δυστυχώς όχι. Πάντα θα υπάρχουν παραφωνίες με υπεύθυνους καταστημάτων που… κλείνουν συνωμοτικά το μάτι στους πελάτες για κάπνισμα κατά παρέκκλιση του νόμου. Οι περιπτώσεις αυτές δεν φαίνεται να αποτελούν τον κανόνα ούτε την πλειοψηφία των καταστημάτων. Κυρίως πρόκειται για μπαρ που λειτουργούν αργά τη νύχτα, μετά τη 1.00 με 2.00 τα ξημερώματα.

Ιδιοκτήτες πολύ γνωστών και πολυσύχναστων καταστημάτων στα Χανιά, που αν μη τι άλλο έχουν εικόνα από πρώτο χέρι, μας λένε αν τελικά ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται, αν κάμφθηκαν οι αντιδράσεις των πελατών και αν επαληθεύτηκε η αρχική ανησυχία των επιχειρηματιών για πτώση του τζίρου.

Γιάννης Κουτούπης, Ιδιοκτήτης cafe – bar – restaurant “Φειδίας”: Μέσα σε ένα μήνα ο κόσμος το είχε αποδεχτεί

«Δεν υπάρχουν πλέον παράπονα ή αντιρρήσεις από τους πελάτες τουλάχιστον στο δικό μας κατάστημα που εφαρμόζεται πλήρως ο νόμος. Ο κόσμος έχει αποδεχτεί το μέτρο. Στην αρχή υπήρχε δυσαρέσκεια από κάποιους και ήταν φυσιολογικό. Όμως, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα σε περίπου ένα μήνα το είχαν αποδεχτεί πλήρως. Τώρα πια ή κάθονται ευθύς εξαρχής έξω για να μπορούν να καπνίζουν ή κάθονται μέσα και βγαίνουν για λίγο έξω όταν θέλουν να κάνουν ένα τσιγάρο.

Στη δική μας περίπτωση δεν έχουμε παρατηρήσει μείωση της κίνησης γιατί έχουμε και εξωτερικό χώρο με θερμαντικά σώματα και ομπρέλες για να μην βρέχεται ο κόσμος, οπότε έχει την επιλογή να κάτσει έξω όποιος επιθυμεί να καπνίσει».

Μανώλης Χαλεβελάκης,  Ιδιοκτήτης cafe – bar – restaurant “Νama”: Ο αντικαπνιστικός επηρέασε περισσότερο την κατανάλωση και όχι την κίνηση

«Η απαγόρευση έχει εφαρμοστεί και ο κόσμος την έχει αποδεχτεί. Ο αντικαπνιστικός νόμος επηρεάζει την κίνηση σε κάποια καταστήματα περισσότερο τις ημέρες που ο καιρός είναι ουδέτερος, δηλαδή, ούτε πολύ καλός, ούτε πολύ κακός. Εκείνες τις ημέρες, δουλεύουν περισσότερο τα καταστήματα που έχουν πέργκολα, σε σχέση με τα υπόλοιπα, γιατί είναι μια κατασκευή εξωτερική, οπότε επιτρέπεται το κάπνισμα και παράλληλα είναι κλειστή οπότε ο πελάτης μπορεί να κάτσει έξω χωρίς να κρυώνει. Δεν επηρεάζει ο αντικαπνιστικός νόμος την κίνηση των καταστημάτων, τις ημέρες που ο καιρός είναι κακός γιατί η πέργκολα ούτως ή άλλως δεν εξυπηρετεί λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών, άρα ο κόσμος θα κάτσει εκ των πραγμάτων εντός του καταστήματος, όπου κι αν πάει, καθώς και τις ημέρες που ο καιρός είναι καλός γιατί ο κόσμος θα επιλέξει εύκολα να κάτσει έξω.

Η εφαρμογή του νόμου έχει επηρεάσει ελαφρώς την κίνηση,  περισσότερο όμως έχει επηρεάσει την κατανάλωση. Δηλαδή αν κάποιος πήγαινε σε ένα μαγαζί για να πιει τρία ποτά και να το απολαύσει κάνοντας και το τσιγάρο του, τώρα θα πιει ένα, θα σηκωθεί 2-3 φορές να κάνει ένα τσιγάρο έξω και μετά θα φύγει.

Γενικά όμως, είμαστε σε καλό δρόμο. Έχει αρχίσει ο κόσμος να το αντιλαμβάνεται σαν κανόνα και το σημαντικό είναι ότι εφαρμόζεται σχεδόν σε όλα τα καταστήματα. Ο προηγούμενος νόμος εφαρμοζόταν κατά το δοκούν ενώ τώρα υπάρχει πλήρης εφαρμογή οπότε ίδιοι όροι για όλους».

Αντώνης Κοκογιαννάκης, Ιδιοκτήτης ψητοπωλείου – εστιατορίου “Τα Γουρουνάκια”, Συνυπεύθυνος cafe Ιστιοπλοϊκού Ομίλου: «Ακόμα κι αν δεν υπήρχε έλεγχος θα αντιδρούσαν οι ίδιοι οι θαμώνες στο κάπνισμα εντός του καταστήματος»

«Το μέτρο αποτελεί μια πραγματικότητα και ο κόσμος την έχει αποδεχτεί. Είναι νόμος και από τη στιγμή που εφαρμόζεται παντού ο κόσμος δεν παραπονιέται. Πλέον είναι δεδομένο ότι δεν θα καπνίσουν. Ακόμα και αν δεν υπήρχε έλεγχος ή ο φόβος του προστίμου, πιστεύω ότι αν κάποιος επιχειρούσε να ανάψει τσιγάρο εντός του χώρου εστίασης, θα δεχόταν μεγάλη κριτική και αποδοκιμασία από τους υπόλοιπους θαμώνες που θα ζητούσαν να καπνίσει έξω. Έχω την εντύπωση ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα θυμάται ο κόσμος με απορία και έκπληξη εκείνη την εποχή που κάπνιζαν όλοι μέσα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ακόμα περισσότερο στα εστιατόρια την ώρα που απολάμβανε ο άλλος το φαγητό του.

Δεν έχουμε παρατηρήσει μείωση και πτώση του τζίρου. Ακόμα και αν στην αρχή της εφαρμογής του μέτρου, ο κόσμος απέφευγε να κάνει τόσες εξόδους όσες παλαιότερα, επειδή δεν μπορούσε να καπνίσει, τώρα πια βγαίνει πάλι κανονικά. Δεν μπορεί να κλειστεί κάποιος στο σπίτι του για πάντα, επειδή δεν μπορεί να καπνίσει στα μαγαζιά. Οπότε αποδέχεται τη νέα πραγματικότητα και προσαρμόζεται»

Γιώργος Χιωτάκης, Ιδιοκτήτης cafe – bakery “Sweet Corner” και χώρου ψυχαγωγίας “Mega Place”: «Έχουν προσαρμοστεί σχεδόν όλοι»

«Ίσως υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν έχουν συμμορφωθεί. Γενικά έχουν προσαρμοστεί στον νόμο σχεδόν όλοι. Στο Mega Place όπου υπάρχει και παιδότοπος, ούτως ή άλλως απαγορευόταν και πριν το κάπνισμα. Μείωση δεν έχουμε παρατηρήσει στην κίνηση. Δική μου, καθαρά προσωπική εκτίμηση, είναι ότι αν κάπου μπορεί να υπάρχει μείωση αυτή είναι στα μαγαζιά που δουλεύουν νύχτα γιατί ο άλλος θέλει να βγει, να πιει και να καπνίσει.

Παλαιότερα που υπήρχε αντικαπνιστικός νόμος αλλά δεν εφαρμοζόταν πουθενά, υπήρξαν περιπτώσεις που έφευγαν γιατί δεν μπορούσαν να καπνίσουν και πήγαιναν κάπου που επιτρεπόταν. Τώρα εφαρμόζεται σχεδόν σε όλα τα καταστήματα οπότε προσαρμόζονται.

Σε όλα τα καταστήματά μας και στα Δικαστήρια και στη Σούδα και στο ΚΤΕΛ δεν κάπνιζαν. Στο ΚΤΕΛ στο εστιατόριο δεν κάπνιζαν ούτως ή άλλως. Όσοι θέλουν κάνουν ένα τσιγάρο έξω όπου έχει διαμορφωθεί ο χώρος με τασάκια μεγάλα».

Εκτός κέντρου, σε περιοχές της επαρχίας, τα πράγματα μοιάζουν να είναι λίγο πιο δύσκολα, καθώς ο κόσμος φαίνεται να μην έχει εξοικειωθεί πλήρως με την εφαρμογή του νόμου και να ποντάρει στις προσωπικές πολλές φορές γνωριμίες με τους ιδιοκτήτες για να ασκήσει πίεση.

Γιώργος Αναγνωστάκης, Ιδιοκτήτης foodbar “Passatempo” στο Γεράνι: «Οι πιέσεις από τους πελάτες που θέλουν να καπνίσουν είναι διαρκείς»

«Ο απογευματινός καφές έχει πέσει σε κίνηση πάρα πολύ και οι πιέσεις που δεχόμαστε από τους πελάτες κυρίως στην επαρχία, είναι διαρκείς. Ζητούν να καπνίσουν ειδικά αν στο μαγαζί δεν είναι εκείνη την ώρα κάποιος άλλος ή είναι γνωστός ο ιδιοκτήτης. Από την άλλη η δύναμη των αντικαπνιστών είναι ακόμα μεγαλύτερη. Οπότε δεχόμαστε από παντού πιέσεις.

Δεν υπάρχει μια μέση λύση. Όταν τους λες να μην καπνίσουν και αναγκάζονται να βγουν έξω, δυσανασχετούν και παραπονιούνται. Υπάρχει περίπτωση να τους πεις ότι δεν μπορούν να καπνίσουν και να φύγουν.

Δεν συμβαίνει με όλους, υπάρχουν όμως αυτές οι εξαιρέσεις και συνήθως είναι επίμονες».

Όσο προχωρά το ξενύχτι αρχίζουν τα παρατράγουδα…

Δυστυχώς, υπάρχουν περιπτώσεις στα Χανιά, που το μέτρο δεν εφαρμόζεται. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης που λειτουργούν μέχρι αργά, κλαμπ και μπαρ που από τη 1.00 με 2.00 μετά τα μεσάνυχτα, οι θαμώνες καπνίζουν κανονικά, με τους ιδιοκτήτες να είναι σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει έλεγχος και πρόστιμο.

Έχει συμβεί μάλιστα σε περίπτωση γνωστού νυχτερινού μαγαζιού στο κέντρο των Χανιών, οι υπεύθυνοι μετά από πρόστιμο που τους επιβλήθηκε να συνεχίσουν να επιτρέπουν την ίδια βραδιά το κάπνισμα αφού θεωρήθηκε ότι μέσα στο ίδιο βράδυ δεν θα ξαναπερνούσαν για έλεγχο οι αρχές δεύτερη φορά.

Ρωτήσαμε τι εμπειρία και εντυπώσεις έχουν καταγράψει από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του νόμου στα Χανιά, τα μέλη του συλλόγου «Ακαπνίστας». Όπως ανέφερε ο γραμματέας του συλλόγου, Παναγιώτης Αλεβαντής:

«Από τα μέλη της ομάδας έχουμε την πληροφόρηση ότι πολύ περισσότερα καταστήματα που παλιά δεν εφάρμοζαν τον νόμο, τώρα τον εφαρμόζουν. Υπάρχουν όμως μαγαζιά κυρίως νυχτερινά, στα οποία μετά από μια ορισμένη ώρα βγαίνουν τα τασάκια και επιτρέπεται το κάπνισμα. Γι’ αυτό θα πρέπει οι έλεγχοι από τις αρχές να γίνονται μετά τη 1.00 και τις 2.00 τα ξημερώματα.

Μάλιστα, μας είπαν μέλη μας, ότι σε μερικά καταστήματα υπάρχει και σε άλλα επίπεδα παραβατικότητα και ακόμα κι αν κάποιος κάνει καταγγελία, έχουν ενημερωθεί οι ιδιοκτήτες πριν φτάσει η αστυνομία.

Εάν σε ένα μαγαζί βγάλει κάποιος τσιγάρο και καπνίσει και  κανείς δεν κάνει παρατήρηση τότε όλοι θα καπνίσουν.  Αν όμως βρεθεί ένας να διαμαρτυρηθεί, χρησιμοποιώντας πειθώ χωρίς να τσακωθεί, τις περισσότερες φορές οι υπόλοιποι θα συμμορφωθούν.

Θα σας αναφέρω μια χαρακτηριστική ιστορία. Πρόσφατα πήγα στην Αγγλία για το διδακτορικό της κόρης μου. Με έβαλαν να υπογράψω μια κάρτα που έγραφε ότι το κάπνισμα απαγορεύεται στους χώρους του Πανεπιστημίου ακόμα και 5 μέτρα από τις εισόδους καθώς και σε όλους τους χώρους που είναι στεγασμένοι. Ρώτησα μετά έναν καθηγητή: «Αν κάποιος στην καντίνα βγάλει να ανάψει τσιγάρο, ποια αρχή είναι αρμόδια για τον έλεγχο;» Και μου απάντησε ότι αν κάποιος ανάψει τσιγάρο όλος ο κόσμος γύρω του είναι αυτός που θα αρχίσει να διαμαρτύρεται και θα του πει να βγει έξω. Δεν χρειάζεται η αστυνομία και ο έλεγχος του υπουργείου! Άρα πρέπει να γίνει συνείδηση πρώτα σε εμάς» καταλήγει ο κ. Αλεβαντής

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook