Σε γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο προχωράει η Τουρκία ανεβάζοντας το κρεσέντο των προκλήσεων στην περιοχή και επικαλούμενη εκ νέου το μνημόνιο με τη Λιβύη.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, Ιμπραχίμ Καλίν οι γεωτήσεις και οι σεισμικές έρευνες εκτός από την ανατολική Μεσόγειο θα πραγματοποιηθούν και στην περιοχή που περιλαμβάνει το μνημόνιο που υπέγραψε τη Λιβύη.

«Λόγω της συμφωνίας μας με την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις μας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στις περιοχές που συμφωνήσαμε με τη Λιβύη. Σε αυτό το ζήτημα πρέπει να τονίσω πως είμαστε αποφασισμένοι», ανέφερε ο Καλίν.

Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η πρώτη αλλά φαίνεται πως δεν θα είναι ούτε η τελευταία πρόκληση της Τουρκίας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, δοκιμάζοντας τις αντοχές της ελληνικής πλευράς και ρισκάροντας συνεχώς με το ενδεχόμενο σοβαρής εμπλοκής.

Ξανά με το ORUC REIS
Δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί η γειτονική χώρα τη χώρα μας. Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης είχε σημάνει στο «Πεντάγωνο» για την αλλαγή ρότας του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους «Οruc Reis», το οποίο κατευθυνόταν προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα, και οι εντολές που είχαν δοθεί ήταν να παρακολουθείται στενά με όλα τα διαθέσιμα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων για κάθε ενδεχόμενο.

Ερντογάν για Ίμια
Πριν από μόλις 48 ώρες ο Ερντογάν προχώρησε σε μία ακόμα ευθεία πρόκληση. Υποστήριξε πως η τουρκική πλευρά είχε στείλει μήνυμα στην Αθήνα για να μην προκληθεί ένταση στην περιοχή των Ιμίων φέτος.

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για μια «συγκεκριμένη στάση» της χώρας του και ανέφερε πως η Τουρκία «δήλωσε πως αν γίνει κάποια κίνηση όπως στο παρελθόν» τότε θα υπάρξει «διαφορετική απάντηση».

«Φέτος δεν ζήσαμε κρίση στα Ίμια (σ.σ. ο Ερντογάν χρησιμοποίησε την τουρκική ονομασία Καρντάκ). Γιατί; Διότι τηρήσαμε μια συγκεκριμένη στάση.

Δηλώσαμε πως αν γίνει κάποια κίνηση όπως στο παρελθόν τότε θα απαντήσουμε διαφορετικά και θα δείτε πως αν η Ελλάδα δεν κάνει κάτι στα Ίμια δεν θα γίνει και από την πλευρά μας» είπε ο Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του. Και πρόσθεσε:

«Ο υπουργός Άμυνας μου πιθανότατα θα καλούσε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας για να τον ευχαριστήσει και για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία στα Ίμια και στα υπόλοιπα νησιά».

Οι «βόλτες» του Γιαβούζ και η γαλλική απάντηση
Εδώ και μήνες το σεισμογραφικό σκάφος «Γιαβούζ» κάνει… βόλτες στα οικόπεδα 7 και 8 της κυπριακής ΑΟΖ ενώ με συνεχείς δηλώσεις του Ερντογάν και Τούρκοι αξιωματούχοι ζητούν συνεκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων της τουρκικής ΑΟΖ.

Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα, τα αντανακλαστικά της Γαλλίας ήταν άμεσα στις συνεχείς προκλήσεις του «Γιαβούζ» στέλνοντας τη ναυαρχίδα του στόλου τους, το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ», μαζί με έξι συνοδευτικά πλοία, στο οικόπεδο 8, εκεί βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος.

Το «Σαρλ ντε Γκωλ» εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στα τέλη του μηνός στην Κύπρο, όπου αναμένεται να ελλιμενιστεί στη Λεμεσό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook