Ο ανώτατος σιίτης ιερωμένος του Ιράκ, ο Άλι αλ Σιστάνι, καταδίκασε σήμερα τα αιματηρά επεισόδια που ξέσπασαν αυτή την εβδομάδα στην ιερή πόλη Νατζάφ, στο νότιο τμήμα της χώρας, και δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει την εμπιστοσύνη και τη στήριξη του λαού.

Από τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν στη Νατζάφ αυτή την εβδομάδα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 8 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές όταν υποστηρικτές του λαϊκιστή ιερωμένου Μοκτάντα αλ Σαντρ επιτέθηκαν εναντίον του καταυλισμού τους.

Το περιστατικό ανέδειξε τη νέα ένταση που κυριαρχεί στους δρόμους του Ιράκ, όπου περίπου 500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον Οκτώβριο, όταν ξεκίνησαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Πριν από μερικές μέρες, ο πολύ ευμετάβλητος Σαντρ, οι οπαδοί του οποίου διαδήλωναν από τις αρχές Οκτωβρίου μαζί με τους άλλους διαδηλωτές, έκανε στροφή 180 μοιρών. Διέσπασε τη λαϊκή εξέγερση εκφράζοντας την υποστήριξή του στον νεοδιορισθέντα πρωθυπουργό Μοχάμεντ Αλάουι, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα μόνο εφόσον το υπουργικό συμβούλιό του λάβει την έγκριση της Βουλής σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός.

Στα τελευταία επεισόδια υποστηρικτές του Σαντρ, γνωστοί και ως «γαλάζια καπέλα», επιτέθηκαν εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Τα «γαλάζια καπέλα» άρχισαν να επιτίθενται εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών μετά τη στροφή του Σαντρ.

Οι δηλώσεις του Σιστάνι μεταφέρθηκαν από έναν εκπρόσωπό του στη διάρκεια του εβδομαδιαίου κηρύγματος της Παρασκευής από την άλλη ιερή πόλη του Ιράκ, την Κερμπάλα.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας είναι αυτές που πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη της διατήρησης της ειρήνης, της προστασίας των πλατειών όπου διεξάγονται οι διαδηλώσεις και των ειρηνικών διαδηλωτών και να εντοπίσουν τους δράστες και τους δημαγωγούς», τόνισε ο αλ Σιστάνι.

Ο Σιστάνι ασκεί μεγάλη επιρροή μεταξύ των σιιτών. Αποφεύγει να σχολιάζει πολιτικά ζητήματα, εκτός από τις περιπτώσεις κρίσεων. Αφού απέσυρε τη στήριξή του στην κυβέρνηση του Άντελ Άμπντελ Μάχντι τον Νοέμβριο, εκείνη κατέρρευσε.

Τώρα ο μεγάλος αγιατολάχ κάλεσε τη νέα κυβέρνηση, την οποία πρόκειται να σχηματίσει ο Αλάουι, να εκπροσωπεί τον ιρακινό λαό, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να χαίρει της στήριξής του.

«Θα πρέπει να είναι σε θέση να ηρεμήσει την κατάσταση και να λάβει βήματα προς τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ελεύθερων από την επιρροή του χρήματος, των όπλων και των ξένων παρεμβάσεων», τόνισε.

 «Προδοσία» του Σαντρ

Κάποιοι διαδηλωτές ήλπιζαν ότι ο Σιστάνι θα απορρίψει τον Αλάουι, ο οποίος διορίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα πρωθυπουργός έπειτα από μήνες αδιεξόδου μεταξύ των πολιτικών ομάδων.

«Ελπίζαμε ότι σήμερα ο Σιστάνι θα απορρίψει τον Αλάουι και τη συμφωνία μεταξύ των κομμάτων», δήλωσε ο Μάχντι Αμπντούλ Ζάχρα, ένας διαδηλωτής από τη Βαγδάτη.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του Σαντρ και ένας συνασπισμός κομμάτων που στηρίζονται από το Ιράν έβαλαν στην άκρη τις διαφορές τους και ενέκριναν τον διορισμό του Αλάουι.

Ο Σαντρ έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι θα ζητήσει από τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους στο πλευρό των αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Οι οπαδοί του, περιλαμβανομένων των «γαλάζιων καπέλων» έχουν συμμετάσχει ατύπως σε πολλές διαδηλώσεις και κάποιες φορές προστάτευσαν τους διαδηλωτές από την επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας.

Η απόφασή του να στηρίξει τον Αλάουι και η έκκληση προς τους υποστηρικτές του να διαλύσουν τους αντικυβερνητικούς καταυλισμούς θεωρήθηκε από πολλούς προδοσία.

«Υποστήριζα το κίνημα του Σαντρ. Όμως από τη στιγμή που το έκανε αυτό, σταμάτησα. Έχω σβήσει όλες τις αναρτήσεις μου στο Facebook υπέρ του», δήλωσε ο Αμπντούλ Ζάχρα, άλλος διαδηλωτής.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook