Σε αλλαγή της Συνθήκης πρότεινε να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Στόχος, όπως επισημαίνει, είναι να μην επιτρέπεται σε ένα κράτος – μέλος να αποσταθεροποιεί ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Ζήτησε επίσης ακόμα ισχυρότερη διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη.

\”Κατά την άποψή μου είναι αναγκαίο να τροποποιηθεί η Συνθήκη, ώστε να μην μπορεί ένα κράτος – μέλος να δημιουργεί προβλήματα σε όλους τους άλλους\”, ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει κατάργηση του βέτο, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ παρατήρησε πως για να γίνει αυτό, θα πρέπει να είναι κανείς σε θέση να επιβάλει αποφάσεις.

Επισήμανε μάλιστα την ανάγκη να εφαρμόζονται με αυστηρότητα οι κανόνες που προβλέπει η Συνθήκη, ακόμη κι αν αυτή δεν αλλάξει.

Όλες οι ανεπτυγμένες χώρες υπέστησαν πλήγμα από την κρίση, αλλά το ειδικότερο πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι μερικές χώρες δεν σεβάστηκαν τους κανόνες της Συνθήκης, παρατήρησε.

\”Δεν έχουμε ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, δεν έχουμε πολιτική ενοποίηση, γι\’ αυτό πρέπει να σεβόμαστε απολύτως τους περιορισμούς και τους κοινούς κανόνες ελέγχου που υπάρχουν στην Ευρωζώνη\” επισήμανε ο Τρισέ.

Συνέχισε τονίζοντας ότι το πρόβλημα της Ευρώπης έγκειται στο ζήτημα του ελέγχου και της διακυβέρνησης εντός της Ευρωζώνης.

Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, του οποίου η θητεία ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο news247.gr, ζήτησε από τους ηγέτες της Ένωσης να προχωρήσουν με καθαρά βήματα για να αντιμετωπίσουν την κρίση που πλήττει την Ευρωζώνη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook