Οι πενταψήφιοι ταχυδρομικοί κώδικες πρωτοεμφανίστηκαν το 1983 από τα ΕΛΤΑ και αντικατέστησαν τους μέχρι τότε τριψήφιους ταχυδρομικούς τομείς που αποτελούσαν το παλαιότερο σύστημα.

Εντός των επόμενων μηνών ετοιμάζονται ριζικές αλλαγές που περιλαμβάνουν κατάργηση των πενταψήφιων αριθμών. 

Οι πενταψήφιοι ταχυδρομικοί κώδικες έγιναν για καλύτερη εσωτερική οργάνωση των ΕΛΤΑ κάτι όμως θεωρείται πλέον αναχρονιστικό καθώς καταστήματα έκλεισαν, ενώ ολόκληρες περιοχές ερήμωσαν. Επίσης πλέον τα ΕΛΤΑ δεν βρίσκονται μόνα τους στην πρώτη γραμμή άλλα έχουν μπει στο παιχνίδι και άλλες εταιρείες ταχυμεταφορών.

Το περασμένο καλοκαίρι (Ιούλιος 2019) ελήφθη η απόφαση για τη συνολική αναμόρφωση των ταχυδρομικών κωδίκων, με κύριο στόχο τον εκσυγχρονισμό του συστήματος επιδόσεων το οποίο δεν μπορεί να βασίζεται στην εσωτερική οργάνωση μιας μόνο επιχείρησης.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η αναμόρφωση θα δώσει τη δυνατότητα ακριβέστερης τιμολόγησης των υπηρεσιών ταχυμεταφορών. Σήμερα συναντάται συχνά το φαινόμενο ένας κώδικας να αντιστοιχεί σε πολύ μεγάλες «εκτάσεις», οι οποίες όμως έχουν σημαντικό αριθμό κτιρίων. Ετσι δεν μπορεί να γνωρίζει η εταιρεία με βάση τον ταχυδρομικό κώδικα πόσα χιλιόμετρα πρέπει να διανύσει μια επιστολή ή ένα δέμα προκειμένου να φτάσει στον προορισμό της, παρά μόνο κατ’ εκτίμηση. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται έντονα στις αγροτικές περιοχές. Αποτέλεσμα είναι οι εταιρείες ταχυμεταφορών να μην μπορούν να τιμολογήσουν με απόλυτη βεβαιότητα το κάθε ταχυδρομικό αντικείμενο.

Εντός του έτους θα ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η αύξηση των ψηφίων του νέου συστήματος κωδίκων, ενώ ισχυρό είναι και το ενδεχόμενο προσθήκης δύο αρχικών γραμμάτων, στα βρετανικά πρότυπα. Σε αυτή την περίπτωση πριν από το 5ψήφιο νούμερο θα αναγράφονται τα αρχικά των πόλεων για παράδειγμα.

Βασικός στόχος όλων των σεναρίων είναι να περιοριστεί το εύρος που καλύπτει ο κάθε κώδικας ώστε να μπορεί να αντιπροσωπεύει με μεγαλύτερη ακρίβεια το σημείο επίδοσης της αλληλογραφίας. 

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook