Ωράριο με δύο και όχι τρεις δακτυλίους που ισχύει έως τώρα.

Πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, έπειτα από πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Χανίων & Προέδρου της Επιτροπής Κυκλοφοριακών Θεμάτων του Δήμου, Μιχάλη Τσουπάκη,  συζήτηση με θέμα το ωράριο τροφοδοσίας των καταστημάτων εντός της πόλες των Χανίων.

Από τη συγκεκριμένη συζήτηση, στην οποία συμμετείχε ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Αντιδήμαρχος Μιχάλης Τσουπάκης, καταστηματάρχες και επιχειρηματίες της πόλης και της παλιάς πόλης των Χανίων, εκπρόσωποι συλλόγων (Εμπορικός Σύλλογος, Σύλλογος Καταστηματαρχών Παλιού Λιμανιού), αλλά και ο διοικητής της τροχαίας Χανίων Γιάννης Βλαχάκης προέκυψαν σημαντικές ειδήσεις που άπτονται με το νέο ωράριο τροφοδοσίας των καταστημάτων, όπως το δρομολογεί η νέα δημοτική αρχή Χανίων, ώστε αυτό να μην ενοχλεί τόσο τους πολίτες όσο και άλλους επαγγελματίες, όπως οδηγούς αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ και αφορά, ειδικά, τις επιχειρήσεις του Παλιού Λιμανιού.

"Πρόθεση της Δημοτικής αρχής είναι να υπάρξει ένα νέο ωράριο καταστημάτων και σε συνεργασία με τους φορείς τους καλέσαμε εδώ για να ακούσουμε τις απόψεις τους. Αυτό το ωράριο λειτουργίας θα τηρείται αυστηρά", τόνισε ο Αντιδήμαρχος Μιχάλης Τσουπάκης.

Το νέο ωράριο τροφοδοσίας των καταστημάτων που προτείνει η δημοτική αρχή Χανίων

Ωράριο με δύο και όχι τρεις δακτυλίους που ισχύει έως τώρα:

Από τα ξημερώματα μέχρι τις 9 το πρωί για τις επιχερήσεις στο παλιό λιμάνι και στους δρόμους γύρω από αυτό (Μάλιστα, η τροφοδοσία θα γίνεται από οχήματα έως 3,5 τόνων και όχι μεγαλύτερα)..

Από τα ξημερώματα μέχρι τις 10 το πρωί για τις επιχειρήσεις του μεγάλου δαχτυλίου (Δικαστήρια, Σφακιανάκη,  Μάρκου Μπότσαρη κτλ).

Το νέο ωράριο τροφοδοσίας, σύμφωνα με τον κ.Τσουπάκη αναμένεται να ισχύσει σε έναν περίπου μήνα από σήμερα, με την έναρξη δηλαδή της νέας τουριστικής περιόδου. Θα ισχύει χειμώνα και καλοκαίρι.

Το ωράριο που ισχύει μέχρι σήμερα (σε τρεις δακτυλίους είναι)

-Μέχρι τις 9 στο Παλιό Λιμάνι.

-Μέχρι τις 11 στους δρόμους πέριξ του παλιού λιμανιού.

-Μέχρι τις 10 ο μεγάλος δακτύλιος που φτάνει μέχρι την πλατεί Δικαστηρίων.

"Έχουμε σκοπό να τηρηθεί το ωράριο και συνεργασία με την τροχαία Χανίων, ελλείψει και της δημοτικής αστυνομίας", επεσήμανε ο κ. Τσουπάκης.

Δήμαρχος Χανίων:"Ενέργειες για την επαναφορά της Δημοτικής Αστυνομίας"

Στη σύσκεψη συμμετείχε για λίγο και ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης που ανέφερε:  "Χρειάζεται αστυνόμευση και τήρηση των κανόνων.  Η αστυνόμευση έχει πρόβλημα, διότι η τροχαία δυσκολεύεται. Είναι σημαντική η έλλειψη της δημοτικής αστυνομίας. Κάνουμε, σε συνεργασία με το Γενικό Γραμματέα του Δήμου Χανίων τον κ. Φραγκιαδάκη, μια αναμόρφωση οργανισμών του δήμου Χανίων ώστε να προκύψουν θέσεις για τη δημοτική αστυνομία και είναι κάτι που θα γίνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών. Η παρουσία της δημοτικής αστυνομίας θα έχει πολλαπλά οφέλη για δημότες, πολίτες και επαγγελματιες. Ο Δήμος μπορεί να εφαρμόζει πολιτική και κόσμος θα βρει θέσεις εργασίας". 

Στο πλαίσιο της σύσκεψης ακούστηκαν διάφορες απόψεις σχετικά με το ωράριο τροφοδοσίας των καταστημάτων στο παλιό Λιμάνι. Το κλίμα που επικράτησε ωστόσο ήταν , σε γενικές γραμμές καλό, χωρίς προστριβές. Όλοι συγκλείνουν στην άποψη ότι πρέπει να τηρείται ένα ωράριο που θα συνδυάζει το σεβασμό στην Παλιά πόλη και την επίτευξη της ουσίας, που είναι η εργασία και η απόδοση αυτής, των ίδιων των επαγγελματιών.

Στην παρέμβασή του ο Διοικητής της Τροχαίας Γιάννης Βλαχάκης τόνισε ότι: "Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε.Μπορούμε να βάλουμε αλυσίδες και να υπάρχουν κλειδιά "πασπαρτού" στη Χάληδων. Δεν μπορεί να αστυνομεύουμε έναν πεζόδρομο όπως η Χάληδων. Δεν υπάρχει μόνο η Χάληδων. Αποφασίστε το ωράριο τροφοδοσίας και εμείς συμφωνούμε σε όλα. Θα δείξουμε ανοχή μισαώρου".

Υπήρξε επίσης και η άποψη ότι κανονικά, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις, δεν θα πρέπει να μπαίνει κανένα όχημα στην Παλιά Πόλη. Ωστόσο, θα πρέπει να ισχύουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα, όπου θα υπάρξει συζήτηση που θα αναφέρεται σε ζητήματα δημόσιας καθαριότητας.