Απολογισμός απερχόμενου ΔΣ – Αναμφισβήτητα μεγάλο και θετικό το έργο του Οργανισμού αλλά πρέπει να σταματήσει η αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων απο κρατικές υπηρεσίες στο πλαίσιο της αποκέντρωσης

Παρουσία του νέου Διευθύνοντα Συμβούλου Άρη Παπαδογιάννη ο οποίος δεν έχει αναλάβει καθήκοντα, αλλά παρέστη – όπως είπε – ως πολίτης προκειμένου να ενημερωθεί, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης ΑΕ, στην Αγυιά Χανίων, η παρουσίαση του απολογισμού του έργου και των δράσεων του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου.

Συνοπτικά, το έργο του Οργανισμού χαρακτηρίστηκε ως θετικό καθώς ομαλοποιήθηκεί η οργανωτική και οικονομική λειτουργία του Οργανισμού, εξυγιάνθηκαν τα οικονομικά στοιχεία εκμετάλλευσης, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει ισορροπία στα τρέχοντα και να μην δημιουργούνται νέα ελλείμματα., ενώ με τη συμβολή του Ο.Α.Κ. Α.Ε. εξελίσσονται και έχουν δρομολογηθεί σημαντικά έργα (οδικά και υδραυλικά) στο νησί.

Όμως παραμένει σε εκκρεμότητα ο ρόλος, το περιεχόμενο και η δράση του Οργανισμού με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καθαρό τοπίο σε βάρος του μακροχρόνιου  προγραμματισμού. 

Όπως επισημάνθηκε η επικάλυψη αρμοδιοτήτων του Οργανισμού με αυτές των κεντρικών υπηρεσιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομής του νησιού και της έλλειψης αποκέντρωσης των αρμοδιοτήτων.

Μάλιστα ο απερχόμενος αναπληρωτής πρόεδρος Δημήτρης Κουνενάκης ήταν ιδιαίτερα καυστικός τονίζοντας πως από το 2016 «αντιμετωπίσαμε την νοοτροπία των κεντρικών υπηρεσιών , του άκρατου συγκεντρωτισμού του κέντρου, του χειρότερου στην Ευρώπη, την αμφισβήτηση του ρόλου και της χρησιμότητας του ΟΑΚ.

Αντιστοίχως δεν συναντήσαμε ευνοϊκό κλίμα στο χώρο της Αυτοδιοίκησης παρά τη συμμετοχική παρουσία. Κατανοητό βεβαίως ότι επιθυμούν να έχουν τις αρμοδιότητες του ΟΑΚ. Στην πορεία υπήρξαν βήματα καλής συνεργασίας.»

Από την πλευρά του ο απερχόμενος Διευθύνων Σύμβουλος Φώτης Καζάσης αναφέρθηκε συνοπτικά σε έργα που έχουν δρομολογηθεί και εξελίσσονται  όπως:

Ο νέος οδικός άξονας Αγ. Βαρβάρας – Αγ. Δέκα (Καστέλλι), η σήραγγα ενίσχυσης του φράγματος Αποσελέμη με τα πλημμυρικά νερά του Οροπεδίου Λασιθίου και η πλήρης και ομαλή λειτουργία της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού στα Αγριανά που υδροδοτεί τις ΔΕΥΑ Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγ. Νικολάου, το νέο τμήμα του ΒΟΑΚ Γούρνες – Χερσόνησος και η γέφυρα Χαμεζίου. Δρομολογήθηκαν προς υλοποίηση έργα όπως η επέκταση του βιολογικού της ΔΕΥΑΒΑ, οι βιολογικοί Σούγιας και Παλαιόχωρας, το νέο διυλιστήριο του βόρειου μετώπου Ρεθύμνου, τα έργα αναβάθμισης της οδικής ασφάλειας του υφιστάμενου ΒΟΑΚ, τα αρδευτικά δίκτυα Οροπεδίου Λασιθίου.

Όμως και ο κ.Καζάσης τόνισε ιδιαίτερα τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΟΑΚ εξ αιτίας της επικάλυψης αρμοδιοτήτων του Οργανισμού «με αυτές των κεντρικών υπηρεσιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομής του νησιού και της έλλειψης αποκέντρωσης των αρμοδιοτήτων αυτών, καθώς και ο διαπιστωμένος διαχρονικά τρόπος διαχείρισης των θεμάτων αυτών από την κεντρική διοίκηση επιβραδύνουν τις δραστηριότητες του Οργανισμού».

Επίσης αναφέρθηκε στην βελτίωση της συνεργασίας με την Περιφέρεια Κρήτης και είπε πως χρειάζεται η ενίσχυση της συνεργασίας με τους Δήμους μέσω προγραμματικών συμβάσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα του νέου ΒΟΑΚ καθώς ο ΟΑΚ σε συνεργασία με την περιφέρεια Κρήτης ανέλαβε και εκπόνησε σειρά μελετών όπως η μελέτη «Αρχική Τεχνική Λύση αναβάθμισης του ΒΟΑΚ σε αυτοκινητόδρομο από Χανιά (Σούδα) έως Αγ. Νικόλαο» και η αντίστοιχη μελέτη Προκαταρκτικού Προσδιορισμού Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων.

Επίσης είναι σε ισχύ η 1η τροποποίηση της από 26-7-2017 προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΟΑΚ και του Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών για την διεξαγωγή της διαδικασίας ανάθεσης της μελέτης με τίτλο «Μελέτη Στρατηγικού σχεδιασμού – Παροχή Υπηρεσιών Συμβούλου Ωρίμανσης Μελετών ΒΟΑΚ (και συνδετηρίων καθέτων αξόνων αυτού)», με Προϊσταμένη Αρχή  την ΔΟΥ του ΥΠΥΠΟΜΕ και Δ/νουσα Υπηρεσία την Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Έργων του ΟΑΚ. Σε αυτή την μελέτη, για την οποία υπάρχει εγκεκριμένη πίστωση στο Πρόγραμμα Τεχνικής Βοήθειας του ΕΣΠΑ 2014-2020 μπορούν να συμπεριληφθούν μεταξύ των άλλων και οι μελέτες Χανιά – Πλατανιάς – Κίσσαμος και Σούδα (ΒΟΑΚ) – Αεροδρόμιο Χανίων.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ.Καζάσης σε αυτές τις τεχνικές μελέτες θα βασιστεί και η μελλοντική πορεία του έργου του νέου ΒΟΑΚ, ασχέτως με τον τρόπο που θα γίνει η διαγωνιστική διαδικασία και η χρηματοδότηση του έργου.

Epipl;eon sε ότι αφορά στον ΒΟΑΚ εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση, συμβασιοποιήθηκε στις 11-1-2018 και υλοποιείται η μελέτη με τίτλο «Μελέτη Οδικής Ασφάλειας στον ΒΟΑΚ». Στο πλαίσιο της μελέτης αυτής έχουν ήδη εκπονηθεί και εγκριθεί:

o Η μελέτη Πέρα Γαλήνοι – Λινοπεράματα Ν. Ηρακλείου (19Km) με Π/Υ 4,5εκ.€
o Η μελέτη Σούδα – Καλύβες Ν. Χανίων (14Km) με Π/Υ 6,15εκ.€
o Η μελέτη Σεληνάρι – Νεάπολη Ν. Λασιθίου (6Km) με Π/Υ 2,7εκ.€
o Οι μελέτες ευστάθειας και προστασίας πρανών σε τέσσερεις (4) θέσεις του ΒΟΑΚ στον νομό Χανίων με Π/Υ 4,7εκ€

Είναι υπό εκπόνηση η μελέτη Σκαλέτα – Πάνορμος Ν. Ρεθύμνου (9Km). Η μελέτη αυτή εκτιμάται ότι θα εκπονηθεί μέχρι τέλους του τρέχοντος Φεβρουαρίου και έχει εκτιμώμενο Π/Υ περί τα 4,0 εκ.€. Εκκρεμεί η έγκριση της μελέτης βελτίωσης της οδικής ασφάλειας του δρόμου – κόμβων πρόσβασης στο Πολυτεχνείο Κρήτης με Π/Υ 2,0εκ.€ για την οποία έχουν ήδη εκπονηθεί οι οριστικές μελέτες και η ΜΠΕ. Έχουν ήδη εκπονηθεί οι μελέτες βραχυπρόθεσμων επεμβάσεων για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στις θέσεις «Γαλατά» και «Σταλός» οι οποίες ήδη υλοποιούνται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Είναι υπό εκπόνηση η μελέτη οριστικής αποκατάστασης στις δύο αυτές θέσεις, με χρονικό ορίζοντα εκπόνησης και έγκρισης περί τους 2 μήνες.

Για όλες τις μελέτες που έχουν ήδη ολοκληρωθεί και εγκριθεί ο Οργανισμός προχωρά στην σύνταξη φακέλων έργων προς ένταξη στο πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ο απερχόμενος Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΚ αναφέρθηκε στο σχέδιο διαχείρισης των υδραυλικών έργων Κρήτης, σε εστιασμένες και στοχευμένες δράσεις καθώς και στα οικονομικά του Οργανισμού, επισημαίνοντας πως ο ΟΑΚ δεν οφείλει πλέον ληξιπρόθεσμα χρέη από δική του υπαιτιότητα.

Τέλος ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν και συμβάλουν στο έργο του Οργανισμού  και ειδικά τους εργαζόμενους ενώ ευχήθηκε στο νέο ΔΣ «να έχουν υγεία και δύναμη να συνεχίσουν και να επαυξήσουν το σημαντικό έργο που επιτελεί ο ΟΑΚ για την ανάπτυξη της Κρήτης.»

Στην συνέχεια σύντομες αναφορές στο έργο του ΟΑΚ έκαναν ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας στο απερχόμενο αλλά και στο νέο ΔΣ Γιώργος Αλεξάκης, οι απερχόμενοι σύμβουλοι Βασίλης Λιβάνιος, Παύλος Σειμένης, Αριστόδημος Χατζηδάκης καθώς και ο νεοδιορισθείς Διευθύνων Σύμβουλος Άρης  Παπαδογιάννης.

Δείτε εδώ τις σημαντικότερες δράσεις υποδομών ανά Περιφερειακή Ενότητα που προωθεί – υλοποιεί ο Ο.Α.Κ. Α.Ε. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook